Mina bästa appar att använda tillsammans med Instagram

Under den här hösten har jag bestämt mig för att ta lite omtag med min Instagram och utveckla den vidare. Det innebär både att jag vill skapa bättre och mer konsekvent innehåll men också att jag försöker skapa enkla och smidiga arbetsflöden för att snabba på skaparprocessen.

Jag har drivit mitt Instagram-konto som en del i mitt företagande i flera år så jag har hunnit testa en hel del appar och tillbehör för att fixa fotoredigeringar, planera flödet, lägga på filter, redigera video och mycket mer.

Här är de fyra apparna som jag fastnat vid och som ingår i mitt arbetsflöde just nu:

Adobe Lightroom för snabba och enkla redigeringar

Tiden med superredigerade Instagram-bilder med vinjetter, brus och ”analog”-stil har passerat (R.I.P VSCO). Trenderna just nu på Instagram går mycket mer mot ”nofilter”-stil för en mer ”autentisk” look. Mobilkamerorna har också blivit så mycket bättre på att leverera klara och fina bilder så behovet av filter känns inte lika stort längre.

Med det sagt tjänar ändå de flesta bilderna på några få, subtila redigeringar. För det behovet använder jag Adobe-appen Lightroom som för några år sedan kom med en ny version som funkar sömlöst över mobil, dator och platta. (Jag använder dock mobilversionen enbart på mobilen och Lightroom Classic på datorn, mest p.g.a gammal vana.)

Jag har sparat mina favorit-förinställningar i appen så att jag snabbt kan lägga dem på nya bilder. Sen kan jag justera redigeringen något om det behövs med alla verktygen som erbjuds. Du kan även använda förinställningar som redan finns i appen eller köpa/ladda ned förinställningar från nätet.

Ett bra verktyg jag också använder för att snabbt förbättra porträtt och selfies till min Instagram är lagnings-verktyget där man med några snabba klick kan trolla bort små blemmor och andra småsaker. Den funkar även för att trolla bort störmoment som letat sig in i bilden som fingrar över linsen, fula eluttag eller en glömd vattenflaska i bakgrunden.

Appen är gratis för redigering i mobilen, att jobba över flera enheter och några premium-funktioner kräver abonnemang.

Canva för omslag till Reels

Jag är i grunden en ganska avancerad användare av Adobe Illustrator men jag har faktiskt mer och mer gått över till Canva, som jag tycker har tagit så stora kliv de senaste åren och blivit så användbart och bra.

Illustrator är ju stort, professionellt och kraftfullt. Men när man ska göra grafik snabbt och utifrån en mall är Canva så mycket snabbare och enklare. Canva är ju skapat just för det behovet som många företagare och kreatörer har: att snabbt lägga ihop text, bild och grafik för att publicera på internet och sociala medier. Illustrator är ju mer gjort för professionella som ska ta fram unik grafik och design, till exempel logotyper, illustrationer, affischer och så vidare.

Jag har gjort en mall i Canva för mina Reels-omslag som låter mig snabbt och direkt på mobilen skapa snygga omslagsbilder. Eftersom jag redan gör hela mina Reels i mobilen snabbar det på min process och gör att jag slipper sätta mig vid datorn och öppna Illustrator.

Canva kan användas både på datorn, i webbläsaren och som app. Det är gratis men jag betalar för Pro för att få tillgång till pro-funktioner, innehållsbibliotek m.m. Jag tycker det är otroligt prisvärt.

Adobe Premiere Rush för att redigera video till Reels

Det finns många appar för att redigera video dessa dagar. Särskilt sen Tiktoks uppgång har det poppat upp många spännande nya appar just för redigering av Reels och TikToks. Personligen är jag ju lite av en gammal räv i videoredigeringssammanhang och trivs därför bra med Adobes program och mobilappen Rush, som jag tycker är väldigt smidigt och snabbt samtidigt som den har alla funktioner och möjligheter som jag förväntar mig av en videoredigeringsapp.

Jag kan dock tänka mig att kika på fler alternativ framöver mest eftersom det jag redigerar i mobilen är Reels och det är ju inte vad Rush är primärt skapat för, även om det funkar bra för det. Andra appar kan ju tillhandahålla mer funktioner i form av textverktyg och filter.

Det jag gör i Rush är att jag redigerar videoklipp som jag vill använda i Reels för att jag tycker de inbyggda redigeringsfunktionerna i Instagram-appen är så stolpiga och meckiga att använda. Jag har även en förinställning för färg (som ett eget filter) även i Rush som ger mig en enhetlig look på mina videos.

I Rush är det även enkelt att spela in och redigera en voiceover, något jag använder ofta i mina videos.

Sen exporterar jag ut min klippta video, importerar i Instagram-appen till en Reel, lägger på text och eventuella GIF-stickers, lägger till min omslagsbild från Canva och sen är det klart.

Även Adobe Rush är gratis att använda men har premiumfunktioner som du bara får tillgång till om du betalar.

Linktree för att göra mer av länken i profilen

Slutligen använder jag appen Linktree som har en enkelt men specialiserad funktion: den skapar som en mini-hemsida optimerad för mobilen där du enkelt kan lägga till länkar för att hänvisa vidare dina följare från ”länken i profilen” till fler sidor ut på nätet.

På Instagram kan du ju länka på två sätt: antingen lägga till en länk i profilen eller lägga länkar som en sticker i Stories. Genom att använda Linktree kan jag göra mer av länken i min profil, och tjänsten gör det lätt att snabbt på mobilen byta ut, ändra och flytta runt bland länkarna.

Jag hade såklart kunnat skapa en egen sida på min blogg, göra den mobilanpassad och hänvisa till den istället, men jag tycker det är så smidigt att kunna lägga till och ta bort länkar snabbt direkt i mobilen, något som aldrig skulle funka lika enkelt om jag skulle in och joxa i WordPress.

Linktree finns både som gratis och som pro-prenumeration. Jag betalar för Pro för att få lite fler möjligheter till anpassning av utseendet samt statistik för klick på länkar m.m.


Med de här fyra apparna har jag hittat ett workflow för Instagram som är helt mobilt och som känns snabbt och intuitivt. Tack vare förinställningar och mallar förenklar jag för mig själv och gör det enkelt att hålla samma stil och look på mitt innehåll.

Finns det någon app du använder tillsammans med Instagram? Tipsa gärna!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Mina bästa appar att använda tillsammans med Instagram”

  1. Tack för tips! Jag har precis börjat med Canva. Använder också StoryCutter för att spela in video som den sedan klipper ner i snuttar som passar Stories.
    Har testat lite att använda Instagram från datorn/kopplat med Facebook så att jag kan skriva inlägget lättare vid datorn, samt schemalägga de inlägget så det delas en viss tid. Praktiskt. Men vill gärna fråga dig vad du använder för molntjänst för att koppla bilder från din telefon till datorn?
    Alltså så att du kan ta bilder med mobilen, som sedan lätt o enkelt går att skriva ett inlägg om i datorn. Tack på förhand!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!