Recension: Nya Chromecast med Google TV gör din TV smartare

Jag älskar att streama! Vi skaffade vår första generationens Chromecast för många år sedan och var direkt frälsta. Möjligheten att casta Netflix, Youtube och SVTplay direkt på TV:n via mobilen var en revolution efter år med HDMI-sladdar, hårddiskar och annat jox. Och nu är vi nyfrälsta i och med den fjärde generationens Chromecast med Google TV!

Smartare än en smart-TV

Nya Chromecast streamar innehåll i 4K HDR med upp till 60 fps (om din TV har stöd för 4K) och kommer med nya interfacet Google TV och en fjärrkontroll. För Apple TV-användare kan detta verka lite ”jaha, det har vi ju haft länge?” men för oss som har blandat iOS och Android-användare i hemmet, och som är Chromecast-trogna, är det en smärre revolution.

Vår TV är en smart-TV från LG med några år på nacken. Den har ett eget interface som är så smärtsamt långsamt att vi generellt använt Chromecast istället. När du nu kopplar i nya Chromecast förvandlas din TV till en smart-TV med en startskärm som samlar serier och filmer från alla dina streamingtjänster. Du navigerar enkelt med kontrollen och den kan även stänga av/på TV:n, höja/sänka volymen och växla mellan källor. Så om du vill kan du lägga bort din gamla kontroll.

Det bästa med det nya interfacet är att det är så snabbt! Om du minns testade jag nyligen en smart-TV från Nokia, och jag hade höga förhoppningar, men även den upplevde jag som lite trög. Och även fast den var i 4K upplevde vi bildkvalitén som mycket sämre än på vår gamla LG. Så vi bytte tillbaka till vår gamla TV. När vi sen kopplade i nya Chromecast kände vi: wow! Nu får vi det bästa av två världar. Den grymma bildkvalitén i vår gamla TV, plus snabbheten och smidigheten med Google TV.

Enkel installation

Ett stort plus med nya Chromecast jämfört med Apple TV är storleken, den är kompakt och gömmer sig på TV:ns baksida. Du kopplar in den i ett HDMI-uttag och ansluter til ström, sen är det bara att följa instruktionerna på TV:n för att slutföra installationen via Google Home-appen i telefonen. Här finns en instruktionsvideo exakt hur man gör.

Kontrollen du kommer älska

Jag måste säga att jag verkligen gillar designen på kontrollen. Den är liten och lätt men ligger väldigt skönt i handen. Knapparna är mjuka och känns najs att trycka på. Navigeringshjulet på toppen är också väldigt trevligt och volym-knapparna sitter på sidan liknande hur de ligger på en mobil, vilket känns väldigt intuitivt och naturligt.

Kontrollen har minimalistiskt med knappar jämfört med vår vanliga kontroll. Du har hjulet högst upp med en knapp i mitten för navigering. Sen har du en bakåt-knapp, Google Assistenten, hemknapp, mute, Youtube, Netflix, TV:n på/av och input om du vill växla till en annan ingång. Vad mer behöver man? Möjligen en ”inställningar”-knapp… men annars saknar jag inget.

Inuti kontrollen finns också en mikrofon så du kan prata med Google Assistenten för att röststyra TV:n. Vi har ju även Google-högtalare hemma som vi också kan använda för att styra TV:n.

Lägg bort mobilen

En stor anledning till varför jag gillar att ha kontrollen är också att jag inte längre behöver ha med mobilen för att kolla på streamat innehåll på TV:n. Om man som jag har en tendens att fastna i scollen så är det så skönt att kunna lägga bort mobilen en stund på kvällen och bara fokusera på att kolla en serie, film eller Youtube.

Google TV i telefonen och på TV:n

Interfacet med Google TV är trevligt även om det inte är exceptionellt på något sätt. Du kan ha olika profiler för alla medlemmar i familjen, där alla kan välja vilka appar de vill visa och där algoritmerna kan välja ut innehåll efter dina preferenser kopplade till ditt Google-konto.

Det finns även en mobil-app för både iOS och Android. Det finns tre saker jag tycker är bra med appen:

 1. Du kan söka på serier och filmer och snabbt se om de finns på någon av alla dina streamingtjänster.
 2. Du kan söka upp filmer och serier du blir tipsad om och lägga på ”titta senare” för att kolla på via TV:n sen.
 3. Du kan använda mobilappen som fjärrkontroll till TV:n vilket framförallt är bra när du ska logga in på nya tjänster och behöver ett tangentbord.

Sammanfattning

Jag tycker nya Chromecast med Google TV är superenkel att rekommendera. Den har ett bra pris, jag ser att du kan knipa en för runt 600 spänn just nu. Den kan förvandla vilken gammal TV som helst (som har HDMI) till en snabb och smidig smart-TV. Interfacet är lättnavigerat och kontrollen härlig att använda.

Också väldigt bra present till en nyutflyttad student eller äldre släktning. 👍

Betyg:

5/5
Vad tror du om om Chromecast med Google TV?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

13 reaktioner på ”Recension: Nya Chromecast med Google TV gör din TV smartare”

 1. Hej Elin!

  Testat detta med Chromecast men tycker bättre om att streama med HDMI.
  Kanske beror på att vi ser mycket på tennis via tenniostv.com, wta med flera..
  Lätt att hitta via flikarna i webbläsaren, enkelt och smidigt.

  Men visst, beror väl också på att man blir äldre, man tyar liksom inte ta in fler nyare grejer liksom. Man har fullt upp med komma ihåg det man en gång lärt sig. 🙂

  Skillnad på ungdomen där, mer nyfikna, piggare på att utforska ny teknik och så..
  Ni har ju också liksom växt upp med teknik och många barn kom väl ut i Världen med en mobiltelefon i näven.. 🙂 Kanske lite överdrivet men sån är utvecklingen.

  Förresten, såg dina priser för reklamssamarbete, oj, där ligger man i lä…
  Men så är du också unik, en ung dam, kompetent inom teknik som få..

  Allt gott!

  1. Ja ibland är de lösningarna man känner sig mest hemma på de man upplever som mest bekväma. Vill bara tipsa om att du med webbläsaren Chrome kan streama via Chromecast från datorn (om inte tennis-tv finns som app med stöd för Chromecast?). Då slipper man sladden iallafall. 🙂

   Haha kul att du kollade in. Jag tror det är svårt att jämföra priser mellan sig för man har oftast väldigt olika erbjudanden, även om de kan verka liknande på ytan.

   Ha det fint, Carl!

 2. Hej Elin!
  Jo, har råkat ut för en grej som jag vill varna andra för. Kan du hjälpa mig?

  Det har ju startats en ny filmkanal, SkyShowtime.com/se

  Nu till igår kunde man regga sig för halva priset av 79 kr så jag gjorde det. Men kan inte logga in och när jag ber dem om hjälp hänvisar de till deras ”kundtjänst” och när man väljer vilket fel man vill ha hjälp med, hamnar man på en inloggningssida !

  Kan ju inte logga in så det hjälper ju inte!
  Nu har de dragit 39:75 kr på mitt konto och lär väl göra så tills jag dör!
  Kan ju inte avsluta kontot eftersom jag inte kan logga in!

  Så vad gör man? De kan ju i princip höja priset och dra det på alla oss som inte kan logga in, jag är inte ensam.. 🙁
  De finns på Facebook. Om du också tror det kan vara oseriöst kanske du vill varna för dem, du som har kontakter..

  Bästa hälsningar
  Carl Stridsberg

 3. Bra genomgång! Fick svar på mycket!

  Jag söker information om röststyrningen men hittar ingen som visar det på ett bra sätt.
  Kan jag till exempel säga ”Hej Google spela Bolibompa på SVT på TVn”. Eller annat program på tex Cmore, HBO, Netflix eller Viaplay. Vilka fungerar undrar man, men hittar som sagt inte den här informationen någonstans.

  Hälsningar
  Fredrik

  1. Hej! Nej det är lite klurigt och det finns inte alltid så bra svar, min lösning har varit att prova mig fram. Till exempel börjar vi varje morgon med att säga till Goolge ”Spela P1 på Matplats”, en högtalare vi har där, och det funkar fint. Att säga ”Spela Bolibompa från SVT play på TV” borde absolut funka också. Ibland kan en mening sluta funka och en annan kan börja funka, så man får vara lite flexibel och påhittig och testa olika sätt att formulera sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!