Jobba bättre hemifrån – tekniktips för hemmakontoret

Reklamsamarbete med Logitech Brio 500 & Zone Vibe 100

Jag har ju drivit eget och frilansat som teknikbloggare i sex års tid nu och har därför hunnit fnula en hel del på det här med att jobba från olika platser. Även om jag på senare år haft olika versioner av egna kontor så har jag alltid jobbat mycket hemifrån också. Nu har ju allt fler upptäckt de många fördelarna med att jobba hemma: ingen restid, mjukisbyxor, nära till husdjur och familj, en känsla av frihet och mycket mer. Men det finns en del nackdelar också.

Under de senaste åren när många jobbat hemifrån har jag via videomöten fått inblick i mångas ”hemmajobbsituation” och en stor utmaning jag märker är att mycket av den bra tekniken, ergonomin och arbetsmiljön helt lämnats på kontoret. Många sitter i krumma positioner på hårda köksstolar eller i soffan med bara en laptop till hands. Det kan ju funka för en timme här eller där, men för hela arbetsdagar är det ingen jättebra arbetsmiljö.

Logitech är ett företag vars produkter jag använt under mååånga år och de frågade om jag ville göra ett samarbete i samband med att de släpper nya webbkameran Brio 500 och headsetet Zone Vibe 100, och det ville jag såklart gärna! 😍 Produkterna kommer i tre matchande färger: grafit, off-white och rosa.

Så de två produkterna kommer du få höra mer om i detta inlägg där jag tänkte dela några av mina tips på hur man kan fixa en lite bättre arbetsmiljö hemma!

Få upp datorn i ögonhöjd eller använd en extern monitor

Om du inte har tillgång till en extern monitor hemma så är mitt första tips att ställa upp din laptop på en låda eller en trave tjocka böcker. Förutom att det förbättrar ergonomin avsevärt för din nacke så förbättrar det även vinkeln på din webbkamera vid videosamtal.

Den här monitorn som du ser på bilden köpte jag billigt på Marketplace för att ha som andra-skärm när jag livesänder. Så det behöver inte vara en dyr investering att skaffa en skärm! Annars tycker jag såklart du borde få låna hem en från jobbet men jag vet att alla inte har möjlighet eller plats för det.

Personligen föredrar jag också att placera min skärm eller dator så att den är riktat ut mot rummet eller snett mot ett fönster. Jag vet dock att man är lite olika gällande detta, vissa jobbar bättre mot en vägg. Men jag gillar att få dagsljus i ögonen och att ha möjlighet att tom-glo ut genom fönstret eller ut mot rummet när jag tänker. Det känns hälsosamt för hjärnan på något sätt! 😄

Mus och tangentbord

Om du ställer upp laptopen på en låda eller kopplar datorn till en extern skärm blir det oftast otympligt att använda laptopens tangentbord och mus. Då finns det många bra alternativ med både små och större tangentbord och möss med bluetooth-koppling som du enkelt kan gömma undan i en låda eller garderob när du inte jobbar.

De här färgglada karamellerna till tangentbord och mus är förövrigt också från Logitech och heter POP. Tangentbordet har programmerbara emoji-knappar, bara en sådan sak! 😍😍

Använd en (bättre) webbkamera

Om du använder en extern monitor behöver du ju ha en webbkamera för att smidigt ansluta till alla dessa digitala möten. Generellt har ju inte laptops de bästa inbyggda webbkamerorna, så även till en laptop kan det vara värt att investera i en webbkamera. Särskilt om du själv håller föredrag, gör säljmöten eller på andra sätt ska synas i bild.

Logitechs nya Brio 500 har full HD-upplösning (1080p) med HDR som hjälper till att jämna ut ljuset även om du har lite motljus där du sitter. Den har en funktion där du skruvar på sidan för att fälla ned ett kameraskydd, vilket både är bra för lite extra privacy men också för att skydda kameralinsen om du lägger undan den i en låda eller väska. Den inbyggda mikrofonen har brusreducering för ännu bättre ljudkvalité!

Du ansluter den till datorn via den matchande rosa sladden med nya standarden USB-C och den kommer med Logitechs grymma fäste som gör den enkel att montera på både en extern monitor eller en laptop-skärm. Jag pillade inte av klisterlappen utan hakar fast den ändå, så är det enkelt att flytta den mellan olika skärmar och ställen.

Och om rosa inte är din färg så finns den alltså i både vit och svart också.

Logitech har också släppt det nya, lätta och flexibla headsetet Zone Vibe 100. Till skillnad från många andra headset som gör att man ser ut som att man jobbar på en kundtjänst så ser det här ut som vanliga hörlurar. De ansluts med bluetooth så du slipper krångla med sladdar och har en batteritid på 20 timmar för lyssning och 18 timmar för samtal.

Mikrofonen fäller man ut och den är så hemligt integrerad i lurarna att jag på allvar inte ens såg den först? 😄 När man fäller upp den så mutar man automatiskt också. Mikrofonen har speciell teknik för att reducera bakgrundsljud och göra att du hörs bättre i samtal.

Tänk på hur du sitter och stå om du kan

När man jobbar mycket hemifrån får man vara sitt eget skyddsombud och värna sin egen arbetsmiljö. Förutom att undvika ”gamnacke-vid-laptop”-situationen tycker jag det är superviktigt med en bra stol och att man sitter i bra höjd när man jobbar.

Mitt bästa jobbställe hemma i vårt hus är på kökssoffan vid köksbordet. Men efter 1-2 timmar där får jag galet ont i både rygg och nacke. Även fast jag försöker tänka på att sitta ordentligt med fötterna i golvet och så vidare. Så jag börjar snabbt längta tillbaka till mitt kontor där jag har kontorsstol som man kan väga bakåt på (så skönt), höj och sänkbart skrivbord och min stora externa skärm.

Att kunna stå upp och jobba tycker jag är toppen när det är mycket intensivt datorjobb. Skillnaden känns verkligen i kroppen. Men det är såklart inte alla som har plats eller möjlighet att göra det när man jobbar hemma.

Om du inte har möjlighet att stå upp och jobba är det näst bästa att använda en smartklocka eller ställa in regelbundna påminnelser i mobilen att du ska stå upp och röra på dig. På ett kontor har man ofta lite fler naturliga pauser där man rör på sig: för att hämta något, prata med en kollega, gå till ett möte, gå till kaffemaskinen och så vidare. Hemma tycker jag det är lättare att råka fastna flera timmar framför datorn i sträck.

En liten träningsgrej jag älskar att göra när jag får ont i rygg och nacke är rodd med gummiband! Jag har sådana träningsgummiband redo på kontoret och sätter dem runt dörrhandtaget eller under fötterna om jag sitter på golvet. Superbra och funkar oavsett klädsel eller tidsfönster. Tips!

Gör hemmakontoret lite roligare

När jag ansluter till ett videomöte blir människor ofta glada över att jag har så fint på mitt kontor. Jag har medvetet tänkt mycket på hur min bakgrund ser ut på kontoret för att det ska se lite extra snyggt och kul ut när jag föreläser digitalt, filmar till youtube, gör Insta-stories eller har digitala möten.

Förutom att det gör andra glada, underlättar mitt jobb och kommunicerar mitt varumärke så är det också något som gör det så mycket roligare att jobba. Teknik har ju en tendens att vara grå och trist. Men är det något jag verkligen uppskattar med Logitech så är det när de släpper prylar i fina färger som livar upp lite! Som nya Brio 500, Zone Vibe 100 och POP-serien. 😍

Om du har ett hemmakontor glöm inte att lägga lite energi på att göra det lite trevligt så det känns fint och inspirerande att jobba där. Ibland kan det räcka med en fin poster, en krukväxt eller lite ny belysning. Eller lite färgglad teknik!

Vilka är dina bästa jobba-hemma-tips? 👇

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering