Jag fick den inte

Jag kommer ihåg för något tag sen att Flora Wiström delade med sig av att hon hade sökt till en skrivarutbildning men inte kommit in. Även fast det var tråkigt såklart så tyckte jag det var så sjukt bra att hon faktiskt delade med sig av det. För det är ju så enkelt att man bara delar med sig av sina wins och framgångar, men inte av sina misslyckanden eller när det inte blir som man vill.

Därför tänkte jag göra samma sak.

När jag i våras hade skrivit klart min magisteruppsats (med andan i halsen och blodiga fingertoppar, typ) så kom det precis då upp en doktorandtjänst på universitetets hemsida. Först verkade det som att jag inte skulle kunna söka, eftersom sista ansökningsdatum låg efter vår examen, men så flyttade de datumet och plötsligt blev det möjligt för mig att söka.

Du kanske inte vet det, men jag har berättat förr att min långsiktiga dröm är att forska inom media- och kommunikation. Det var därför jag läste en magister, för att ta första steget mot den drömmen och bli behörig att söka doktorandtjänst.

Så fort jag fått betyg på min uppsats satte jag mig och skrev ihop mitt research proposal och min ansökan. Tanken var att bygga vidare på det jag påbörjat med magistern. Jag skickade in och hade ärligt talat ingen aning om hur hård konkurrens det skulle vara eller om jag hade någon chans överhuvudtaget.

Sen var det sommar och de meddelande att rekryteringen skulle fortsätta i mitten av augusti. Tillslut fick jag mail och kallelse till intervju! Hurra, men GAH, nervöst. Men intervjun (som var digital) gick bra och kändes bra. Sen var det bara att vänta och vänta.

Varje dag gick jag med en nervös känsla i hela kroppen och varje telefonsamtal och varje nytt mail fick hjärtat att hoppa. I mitt huvud fanns som två parallella universum för min höst och min framtid. Skulle jag få en tjänst på universitetet och fortsätta med blogg, sociala medier och föreläsningar som en sidogrej? Eller skulle jag köra på med företaget på heltid, utforska alla nya tankar och idéer jag har för det?

Även fast jag inte hade tänkt att jag skulle söka en doktorandtjänst så här tidigt, det var ju mer en långsiktig plan, så började jag i huvudet såklart måla upp mina kommande fem år. Få nya kollegor på universitetet, fördjupa mig och lära mig massa nya saker, kanske åka på internationella konferenser, sitta på biblioteket och försjunka i spännande forskning och litteratur, sitta och skriva på artiklar och rapporter.

Plötsligt kändes den där drömmen om att forska inte som en avlägsen och långsiktig plan utan som en väldigt verklig och potentiell framtid här och nu.

Men… som titeln på blogginlägget antyder… jag fick den inte. Tillslut kom det fasade mailet som informerade mig om att jag tillhört en handfull av nästan 100 (!) sökande som kallats på intervju. Alla var kvalificerade men de måste välja en etc etc och det var inte jag som blev vald.

Såklart blev jag besviken… konstigt vore väl annars. Samtidigt blev jag stolt att jag hade kommit så långt i så hård konkurrens. Sökande från hela världen, många med redan publicerade artiklar och stora 30 p masteruppsatser i bagaget. Det kan ta många försök att landa en doktorandtjänst. Och att jag var så här nära på första försöket känns ändå stort!

Nu har jag hunnit landa i det hela och jag har börjat undersöka andra möjligheter för vad nästa steg på min akademiska bana skulle kunna bli. Samtidigt som jag också äntligen kunnat dyka med huvudet först rakt in i hösten med Teknifik! Vilket verkligen inte är helt fel. Det känns så kul att skapa innehåll just nu. Jag har skapat nya föreläsningar som jag är riktigt stolt över och ser fram emot att framföra! Jag har listor och listor med idéer på nya grejer att skapa, potentiella samarbeten och mycket mer.

Så, nu vet ni. Jag fick den inte. Men min långsiktiga plan och dröm kvarstår. Men nu plockar jag fram alla listor med Teknifik-idéer och öppnar upp för vad universum kan tänkas slänga åt mitt håll här framöver.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

16 reaktioner på ”Jag fick den inte”

 1. Åh!! Ledsen för din skull men också så fint att du delar med dig. Tror garanterat att du inte fick den för att något ännu bättre väntar…! ❤️

 2. Modigt att våga ta steget! Jag gjorde aldrig det när jag pluggat färdigt. Tyckte inte att jag höll måttet då. Det ångrar jag lite idag. Väldigt tråkigt att du inte fick den.

 3. Är så imponerad av dig! Att skriva uppsats var bland det stressigaste jag har varit med om, och att du roddade barn och företag ovanpå detta gör mig helt snurrig. OCH sen att du söktr en doktorandtjänst som du sen kom så långt med. Du ska verkligen vara stolt!! Förstår att det är en besvikelse när man har gått och drömt om något ❤️ Är helt övertygad om att det kommer att gå din väg, på ena eller andra sättet.

  1. Tack! När jag ser tillbaka fattar jag inte ens själv att jag klarade det typ? Känns overkligt. Men det var en pers också. Inget jag rekommenderar.
   Men jag är jättestolt och jag är säker på att allt kommer lösa sig på ett bra sätt tillslut med forskardrömmarna. 🥲

   1. Tråkigt att du inte fick tjänsten, men din längtan blir säkert till längre fram! Och som sagt, du kom på intervju. Häftigt!!! Kraaam E

 4. Leye-Shprintse Teller

  BS’D
  Det är så lätt att se motgångar som misslyckanden när de istället är erfarenheter som gör att man växer samt har bättre förutsättningar att nå sitt mål i framtiden. Grattis och lycka till med allt! 🤗💜

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!