Hållbara presenter inom teknik – mina bästa tips!

Reklamsamarbete med SYSAV

Varje år när vi närmar oss jul får jag massor med mail med ”pryltips inför Black Friday” och förfrågningar om att i TV eller tidningar ge mina bästa tips inför julens stora reor. Varje år tackar jag vänligt men bestämt nej. Inom teknikbranschen finns det en enorm hets kring att köpa nytt, nytt, nytt. Det är inte något som behöver uppmuntras ytterligare, anser jag. Istället tror jag att vi behöver hitta sätt att tänka mer långsiktigt och hållbart kring vår teknik!

Vi är bra på att kräva hållbarhet av till exempel mode- och matföretag, men teknikföretagen lyckas ofta segla under radarn. De stora techbolagen snackar gärna om cirkulär ekonomi och ”zero emissions 2025” och andra fina mål. Även om vissa företag gör sitt bästa för att börja använda vissa återvunna material i sina produkter och förnybar energi i sina fabriker, så är branschen kring konsumentelektronik som helhet långt ifrån hållbar. Det går åt massor med resurser att producera teknikprylar, väldigt lite av materialen återvinns och en väldigt liten del av nya produkter är skapade av återvunnet material.

Men hur kan vi som konsumenter göra mer hållbara val när det gäller teknikprylar? Teknik är ju superkul och en stor del av vår vardag – så det är ju inget vi vill sluta använda liksom.

Jag blev väldigt glad när jag kontaktades av Sysav, företaget som hanterar avfall och återvinning åt 11 skånska kommuner, med en förfrågan om att ge hållbara presenttips på ämnet teknik!

👉 På Hållbara presenter kan du nu hitta mina bästa tips för barnkalaset, studenten och julen. Ledorden är: hyra, köp begagnat eller ge bort virtuella presenter.

Där hittar du även tips från min vän Johanna Leymann om hållbart mode samt antikexeperten Carl-Henrik Malmgren och matkreatören Malin Broman. Riktigt bra sida att återkomma till i alla möjliga presentlägen!

Hoppas ni vill vara med och säga nej till en onödig grej framöver. Vilka är dina bästa presenttips som också är hållbara?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering