Hållbara presenter inom teknik – mina bästa tips!

Reklamsamarbete med SYSAV

Varje år när vi närmar oss jul får jag massor med mail med ”pryltips inför Black Friday” och förfrågningar om att i TV eller tidningar ge mina bästa tips inför julens stora reor. Varje år tackar jag vänligt men bestämt nej. Inom teknikbranschen finns det en enorm hets kring att köpa nytt, nytt, nytt. Det är inte något som behöver uppmuntras ytterligare, anser jag. Istället tror jag att vi behöver hitta sätt att tänka mer långsiktigt och hållbart kring vår teknik!

Vi är bra på att kräva hållbarhet av till exempel mode- och matföretag, men teknikföretagen lyckas ofta segla under radarn. De stora techbolagen snackar gärna om cirkulär ekonomi och ”zero emissions 2025” och andra fina mål. Även om vissa företag gör sitt bästa för att börja använda vissa återvunna material i sina produkter och förnybar energi i sina fabriker, så är branschen kring konsumentelektronik som helhet långt ifrån hållbar. Det går åt massor med resurser att producera teknikprylar, väldigt lite av materialen återvinns och en väldigt liten del av nya produkter är skapade av återvunnet material.

Men hur kan vi som konsumenter göra mer hållbara val när det gäller teknikprylar? Teknik är ju superkul och en stor del av vår vardag – så det är ju inget vi vill sluta använda liksom.

Jag blev väldigt glad när jag kontaktades av Sysav, företaget som hanterar avfall och återvinning åt 11 skånska kommuner, med en förfrågan om att ge hållbara presenttips på ämnet teknik!

👉 På Hållbara presenter kan du nu hitta mina bästa tips för barnkalaset, studenten och julen. Ledorden är: hyra, köp begagnat eller ge bort virtuella presenter.

Där hittar du även tips från min vän Johanna Leymann om hållbart mode samt antikexeperten Carl-Henrik Malmgren och matkreatören Malin Broman. Riktigt bra sida att återkomma till i alla möjliga presentlägen!

Hoppas ni vill vara med och säga nej till en onödig grej framöver. Vilka är dina bästa presenttips som också är hållbara?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!