Teknik för familjen – barn, säkerhet och gemenskap

Reklamsamarbete med Triangeln Köpcentrum
teknik familjen tips barn skärmtid

Teknik och den digitala världen är idag en självklar del i våra familjers vardag. Ändå så kan det vara svårt att navigera och förhålla sig till den som förälder. Det pratas ofta i medierna om olika faror som lurar bakom de mest oskyldiga spel, appar och prylar. Att förbjuda helt eller hålla sina barn borta från tekniken är i princip omöjligt (och inte så konstruktivt) – så hur kan man tänka? Det tänkte jag att vi ska fokusera på idag.

Dessutom tänkte jag tipsa om teknikprylar som främjar gemenskap och utveckling!

Det här inlägget är en del i ett samarbete med Triangeln köpcentrum i Malmö som jag gör den här hösten. Och HALLÅ Malmö, jag kommer till er! Den 27 oktober kl. 15.00 kommer jag sända live från Triangeln med massor med pryltips för hela familjen. Sändningen kommer gå att se live på mitt och Triangelns Instagram-konton. Men till er av mina kära läsare som bor i Malmö – kom gärna förbi Triangeln och säg hej!

Jag tycker det är jättekul och bra att Triangeln vill vara med och lyfta de här viktiga frågorna kring teknik och familjen.

Hur hittar man ett bra tänk kring teknik och det digitala som förälder?

Personligen är jag ju en rätt ny förälder så jag har inte så mycket förstahands-erfarenhet på det här området. Däremot har jag läst forskning, artiklar och undersökt den här frågan ur många olika synvinklar under de senaste fem åren när jag drivit den här bloggen. Och jag blir ofta tillfrågad om tips på det här ämnet, så här kommer några:

Var nyfiken

Det är lätt när det gäller det som är nytt att vi också tycker att det är lite skrämmande. Viljan att begränsa och förbjuda förstår jag verkligen! Men jag tror det är viktigt när det gäller teknik och det digitala att man som förälder antar en position av försiktig nyfikenhet. Vad är det som verkar spännande och kul för barnet med en viss app eller pryl? Kan ni undersöka och utforska tillsammans?

Är det något experter på det här med barn och den digitala världen alltid understryker så är det hur viktigt det är att vara närvarande som förälder. Fråga vad barnen gör och försök ”förstå deras värld”. Barn och unga är också absolut bäst på att beskriva vad de gör på t.ex. sociala medier eller i olika spel.

Sätt upp eventuella regler tillsammans

Det här med ”skärmtid” är egentligen ett väldigt knäppt uttryck. Vi använder ju våra ”skärmar” till många olika saker. Det är dessutom ett ganska abstrakt och brett begrepp. Om du menar att du tycker ditt barn tittar på mobil eller iPad för mycket försök reda ut vad barnet gör och bestäm tillsammans (om barnet är tillräckligt stort för det) hur mycket tid som är ”rimligt” för olika aktiviteter.

Tänk också på att en stor anledning till att barn tycker skärmar är så intressanta är för att vi vuxna tycker de är intressanta. Så om du vill införa begränsningar tänk igenom din egen användning först. Och om ni sätter regler se till att alla följer dem – även vuxna.

Att hantera teknikens lockelser och möjligheter är en livskunskap

Många saker här i livet är både underbart och skadligt i för stora mängder. Som föräldrar måste vi ju försöka guida och stötta våra barn i att hitta bra förhållningssätt och strategier för att hantera detta. Så även med tekniken!

Till exempel kan ni ju försöka hitta sätt att använda tekniken som känns mer kreativa och med fokus på gemenskap. Som att googla efter recept och följa dem, testa ett experiment ni hittar på youtube eller leta växter utomhus och identifiera med en app!

En annan sak är ju att prata om hur man mår i kroppen om man sitter för länge och spela dator eller kollar på iPaden. Och prata om hur det känns för andra man umgås med om en person tittar på sin mobil hela tiden.

Lär känna föräldrakontrollerna i mobilen och plattan

Även om man bestämmer regler tillsammans i familjen så kan man ju som förälder behöva ta ansvar för att reglerna följs. På plattor och smartphones finns det in byggda funktioner skapade för att föräldrar ska kunna hjälpa sina barn att navigera tekniken.

Till exempel kan du ställa in hur länge barnet får använda vissa appar och även lägga in så du måste godkänna alla nedladdningar av nya appar! Läs mer om hur du gör här för iPhone och iPad och här för plattor och mobiler med Android.

Barn och sociala medier – risker och ohälsa?

Den absolut svåraste frågan som jag upplever från många föräldrar är hur man ska hantera det här med sociala medier. De är ju så spännande och intagande (hur ofta sitter inte vi själva och scrollar våra flöden?), och de har blivit så självklara delar i ungas sociala sfär. Samtidigt hör man ju ofta om hur sociala medier skulle bidra till psykisk ohälsa hos unga och hur vuxna använder sociala medier för grooming och annat hemskt.

Ja, för det första så är det viktigt att komma ihåg att sociala medier har en 13 års-gräns. Så om ditt barn är under 13 år måste du som förälder ta extra ansvar. Jag tycker inte man ska låta ett barn ha sociala medier förrän de är stora nog att kunna vara försiktiga med vilka de pratar med och navigera t.ex. vuxna som försöker kontakta dem. Om de vill kolla på TikTok eller skicka snaps när de är under 13 år kanske ni kan ha ett konto på din mobil som bara används när ni gör det tillsammans?

Det här med psykisk ohälsa är ett ganska komplext fält eftersom det kan vara svårt att visa kausalitet mellan saker som har samband. MIND har gjort en bra forskningsöversikt (PDF) på det här ämnet som jag kan rekommendera en läsning av för att få en nyanserad bild!

Teknik som främjar kreativitet och gemenskap

Här kommer också några pryltips för dig som vill uppmuntra ditt barns teknikintresse men lägga fokus på gemenskap och kreativitet.

Spela tillsammans med Nintendo Switch

Det jag älskar med TV-spel är att du spelar från soffan och alla kan delta, antingen spelar man multiplayerspel tillsammans eller så spelar några och de andra tittar på och umgås runomkring. Nintendo är absolut bäst på ”partyspel” och sociala multiplayers tycker jag. Deras konsol Nintendo Switch är superpoppis bland familjer, med all rätt. Med de små kontrollerna kan två personer spela och köper man till fler kan ännu mer vara med.

Är du på Triangeln går du förbi Webhallen eller Kjell & Co för att kolla in Nintendo Switch, spel och tillbehör kan du även hitta på Claes Ohlson.

Surfplattan – familjens bästa vän

Jag tycker att ”paddan” får alldeles för lite kärlek. Alla familjer vet att den är en ”life saver” när det gäller att underhålla ett grinigt barn – men vi snackar ofta om det som något lite skämmigt. Typ som att muta barnet med godis. Men en platta är en riktigt grym pryl som kan användas till så mycket mer!

Till exempel kan man spela massor av brädspel mot varandra på en surfplatta. Till exempel Schack, Monopol och Yatzy. Du kan även använda plattan till att filma och klippa ihop egna filmer, göra stop-motion animationer eller rita/måla!

Besök Webhallen eller Kjell & Co för att titta på surfplattor! T.ex. nya iPad 2021 eller Samsung Galaxy Tab.

Uppmuntra ditt barn att bli en kreatör

Att bara konsumera innehåll på Youtube och sociala medier är ganska passivt. Om man istället börjat skapa eget innehåll blir tekniken plötsligt mer aktiv, kreativ och kul! Dessutom lär man sig viktiga skills man kan ha nytta av både i skolan och arbetslivet.

Gillar ditt barn att lära sig TikTok-danser? Varför inte börja spela in egna TikTok-videos? Då kan ett bra stativ och/eller ett ring light (en rund lampa på stativ) vara bra tillbehör.

På Kjell & Co kan du hitta detta smart stativ/selfie stick med avtryckare och på Webhallen denna ring light-lampa med stativ.

Alla älskar robotar

Det finns så många fantastiska små robotar idag som även om dom är leksaker kan bidra med så mycket kul för hela familjen och dessutom vara väldigt lärorika om dem också går att programmera.

På Triangeln kan du spana in Lekias utbud, t.ex. denna fantastiska programmerbara robotbyggsats från Lego! Eller kolla in denna lilla robotboll (samma teknik som min BB8 på bilden ovan) från Sphero – finns hos Kjell & Co.

Vill du ha fler teknik- och pryltips för familjen? Missa inte min live-sändning hos Triangeln den 27 oktober kl 15.00 på Instagram!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!