Recension: JBL Live Pro+ TWS – trådlösa hörlurar med brusreducering

Ofta när jag gör recensioner har jag bara testat en produkt under några få veckor – men eftersom jag nyss varit föräldraledig så har denna recension dragit ut på tiden. Vilket innebär att jag testat dessa lurar under en längre tid och verkligen lärt känna dem ordentligt. Så här kommer min samlade bedömning av JBL Live Pro+ brusreducerande hörlurar!

Design och passform

Jag har tidigare använt ett par första generationens Apple Airpods och verkligen slitit dem med hälsan. Så när jag började testa dessa var batteritiden på mina Airpods riktigt dålig. Så irritationen var ganska hög och min öppenhet för något nytt väldigt stor! Eftersom Apples Airpods Pro kostar närmare två tusen spänn kändes det intressant att kolla in JBLs utmanare som i nuläget är runt 500 kr billigare.

Lurarna kommer i svart eller vitt och ligger i ett laddcase, så när du har lurarna i caset laddas de upp. Med ett fulladdat case kan man kräma ut upp till 28 timmars lyssningstid. Caset kan också laddas trådlöst vilket är väldigt smidigt. Jag har sådana här trådlösa laddplattor både hemma och på kontoret så om jag ser att caset är nere på en sådan här LED-plupp lägger jag det på där en stund medan jag gör annat. Det går även att ladda med sladd (USB-C).

Designen både på lurarna och caset är bra tycker jag. De är lätta utan att kännas billiga eller plastiga. Caset har en skön tyngd samtidigt som det är slimmat nog att utan problem få plats i en ficka eller mindre väska. Jag var lite skeptisk först då jag ofta tycker trådlösa in ear-hörlurar kan vara lite obekväma i öronen och lätt ramla ur. Men jag måste säga att passformen och komforten på dessa lurar var över min förväntan. De är inte perfekta, de kan absolut ramla ur lite ibland, men på det hela taget sitter de riktigt bra!

Batteritid och anslutning

Batteritiden är också väldigt bra, jag har faktiskt aldrig varit med om att batteriet tagit slut. Varken i caset eller i hörlurarna. Det är ovanligt för mig för jag kan vara en rätt krävande hörlurslyssnare i perioder! Hela poängen med den här typen av lurar är ju att kunna slänga dem i väskan eller jackfickan och veta att man alltid har ett par hörlurar redo. På den fronten har JBL Live Pro+ verkligen levererat!

Att ansluta lurarna är lätt, du bara öppnar caset nära mobilen och ansluter i bluetooth-inställningarna. Därefter så kopplas lurarna automatiskt när du öppnar caset (precis som Apples Airpods m.fl.), en funktion jag verkligen älskar. Vill man ha lite extra möjligheter till inställningar (vilket man vill, vi kommer till det) så finns JBL Headphones-appen.

Nej tack till gestures och auto-off!

Nu kommer vi till det jag tycker är det mest negativa med dessa lurar och som är det som drar ned betyget för mig – touch-kontrollerna där man kan utföra olika gester för att gå framåt/bakåt, play/pause samt att lurarna automatiskt sätter av och på (det man spelar) när man tar i och ur dem ur öronen. Det här funktionerna funkar nämligen inte alls bra med dessa lurar?

Jag har en misstanke, och det är att man glömt att testa dessa lurar på tjejer med lite längre hår? För när jag hade gestures påslaget hände det hela tiden ofrivilliga saker med lurarna. Dessutom behöver jag ju justera dem ibland, om de trillar ur lite t.ex, och då hände det också massa grejer.

Det finns någon typ av ljud-notiser i lurarna (som jag gissar signalerar att de kopplar upp och ned mot telefonen) som lät hela-hela-tiden. Lurarna höll också på med auto-on och off hela tiden, vilket är superstörigt. Så jag gick in i JBL Headphones-appen och stängde av allt detta. De där ljud-notiserna låter fortfarande i tid och otid (vet fortfarande inte riktigt varför) men nu funkar lurarna mycket bättre att använda i alla fall!

Brusreducering

Dessa lurar har ANC, active noise cancellation, alltså brusreducering. I appen kan man välja olika ”modes” för detta. Jag har min inställd på ”Everyday”, men det finns även ”Travel” och ”Active”. Helt ärligt har jag svårt att uppfatta någon större skillnad mellan dessa, men men det kanske skulle märkas om man t.ex. var på ett flygplan.

Brusreduceringen är ganska mild, vilket det ju blir på små in ear-lurar. Så i ärlighetens namn undrar jag ofta om jag har brusreduceringen på eller inte? Antagligen har jag den väl alltid på och så har jag vant mig och upplever därför inte så stor effekt. Men jag tycker det på ett sätt är så brusreducering ska funka! Det ska bara vara där utan att man lägger märke till det. Så där får lurarna godkänt av mig!

Jag ska dock nämna att lurarna vid några tillfällen slagit på och av brusreduceringen utan klar anledning? Så lite buggigt någon enstaka gång.

Ljudkvalité och helhetsupplevelse

Jag skulle säga att ljudkvalitén i dessa lurar är bra men inte bäst. För priset tycker jag det är rimligt. Jag har i appen inställt på ”Audio mode” men det finns även ”Normal” och ”Video” (som hjälper att hålla video och ljud i sync). Det finns även avancerade inställningar för EQ, så om du är väldigt noggrann med sådant så finns möjligheten att ratta in en profil du föredrar. Men jag har som sagt bara kört på ”standard” och det funkar fint både för poddar och musik. Jag lyssnar på allt från akustisk folkmusik till basig hiphop så det är ett ganska brett spektrum.

När det gäller att prata i telefon så funkar det också bra. Om det är väldigt blåsigt blir det dock en del störningar, vad jag förstår på personer jag pratat med. Men tack vare brusreduceringen hör man personen man pratar med mycket bra!

För mig som tidigare använt Airpods finns dock en sak som är lite irriterande och det är att min Apple Watch inte kopplar upp sig mot lurarna. Med Airpods kunde jag svara på samtal på klockan när jag hade lurar i och ta samtalet där. Med dessa behöver jag alltid svara på telefonen om samtalet ska höras i lurarna. En liten grej men ganska störig om man är van vid smidigheten med Airpods.

Men om du letar efter ett par in ear-lurar att ha som dina ”vardagslurar” alltid i fickan – och tycker Airpods pro är lite för dyra eller om du är Android-användare – då vågar jag ändå rekommendera JBL Live Pro+ TWS som ett helt ok alternativ. Särskilt om du kan hitta dem på lite rea!

Betyg:

3/5
Vilka är dina vardagshörlurar?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Recension: JBL Live Pro+ TWS – trådlösa hörlurar med brusreducering”

 1. Mina vardagshörlurar är Airpods och kommer att så förbli.
  Superbra, toppenljud och så vackra. Den vita nyansen och den sköna känslan när jag håller i caset.
  Om jag är applenörd? Svar ja.
  I somras snodde en mås eller möjligen en kråka mina lurar som låg kvar på utebordet.
  Irriterande, men ändå roligt.
  Har som tur är rätt nära till Apple store.
  Med vänlig hälsning,
  Ann

 2. Köpte ett par airpods när jag var i usa i somras (så mkt bättre pris) och kan ärligt inte se hur jag skulle kunna köpa några andra. Extra roligt med svar-funktionen när jag är ute och cyklar och helt plötsligt bara ”answer, answer!” 😂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!