Instagram, Facebook och WhatsApp låg nere

Nej det var inte fel på ditt internet eller på din mobil under måndagskvällen – Facebook låg nere, och därmed Instagram och Whatsapp också. Tjänsterna började funka igen runt midnatt.

Det verkar som att det var ett internt misstag som låg bakom problemen. Både Facebook, Instagram och Whatsapp uppgav på sina Twitter-konton (som typ var det enda sättet att kommunicera på) att de drabbats av problem och att de jobbade på det. Exakt vad som gått fel har de inte gått ut med offentligt.

Downdetector.se

Det var strax efter klockan 17 på måndagskvällen som rapporter började strömma in om att folk hade problem med att komma in på Facebook, Instagram och Whatsapp.

Experter och journalister med insyn har kunnat utröna att problemet haft att göra med Facebooks BGP, border gateway protocol. Om man tänker att internet består av en massa vägar som leder till olika platser vi vill besöka, till exempel Facebooks tjänster, så är BGP en sorts karta som talar om för oss vilken den snabbaste vägen dit är. Det verkar som att Facebook vid en rutinuppdatering råkade radera denna karta för resten av internet, så helt plötsligt gick inte någon av Facebooks tjänster att ”hitta till”. Det här låter enkelt men det är egentligen väldigt komplext – och såklart smått katastrofalt för Facebook som företag (vars aktie också droppade under gårdagskvällen).

Det här felet utlöste i sin tur ett domino av fel, till exempel att Facebooks medarbetare inte kunde komma in i vissa byggnader och inte heller kunde kommunicera via Facebooks egna interna system. Vilket kan ha varit en anledning till varför problemet tog nästan 6 timmar att få bukt med. Om det är helt löst än återstår att se.

Många började också anmäla fel på sina internetleverantörer eftersom de uppfattade det som att internet inte funkade när Facebooks tjänster inte funkade. Andra tjänster för chat och sociala medier började också gå lite långsammare under det höga trycket av miljarders Facebook-användare som desperat sökte sig vidare.

När sådant här händer blir det ju allt för tydligt hur extremt beroende vi är av dessa tjänster. Vi har våra ”familjetrådar” på Messenger, släkttråden på Whatsapp och det naturliga stället jag hade velat vända mig med en sådan här grej är ju Instagram Stories.

Tur att bloggen finns! 😊

Om du känner ett behov av att skriva av dig, välkommen till mitt eminenta kommentarsfält! 👇

10 reaktioner på ”Instagram, Facebook och WhatsApp låg nere”

 1. Jag märkte att mina meddelanden på Whatsupp, Instagram, Messenger inte kom fram. Och jag höll på att rensa lite onödiga och gamla inlägg på Facebook, när sidan buggar. :/ Sen gick de inte att logga in på apparna eller via datorn. 🙁

   1. Kollar på Youtube, Disney plus. Har skrivit lite på min blogg. 🙂 Sen så får jag hålla kontakten med nära och kära via snapchat, skype och sms, istället för dom apparna som ligger nere.. Jag hoppas verkligen att de löser problemet!

     1. Ja. 🙂

      Jag har en slags projekt.. ladda ner mina insta bilder från nätet till datorn,, Men får fortsätta detta en annan dag. Finns en sida som man kan länka sin insta-bild och sen laddar man ner bilderna till sin dator. Dock måste man ha sitt konto offentligt för de ska fungera 😮

      Hittade din blogg när jag sökte upp Facebook, Instagram och Whatsapp på wordpress-söksida. 🙂

 2. trodde det var problem med min router/wifi för netflix och andra appar funkade inte heller. men google och andra nätsidor. jättekonstigt, alla appar visade ingen förbindelse, men wifi sa att den är förbunden. i tyskland dock…

 3. Pingback: Om hela din business ligger på Instagram - tänk om! - La Linda

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering