Stanna hemma-tips: Teknik och spel

I måndags levererade regeringen de nya skärpta restriktionerna för hur vi måste bete oss framöver för att försöka begränsa smittspridningen i den andra vågen av coronaviruset som just nu sveper över landet.

Min första känsla var givetvis att känna mig fett deppig. Och lite orolig. Jag ska precis alldeles när som helst föda barn. Att vara gravid i en pandemi har ju varit en speciell upplevelse. Men i början på hösten såg det ju så bra ut. Jag trodde saker och ting skulle vara rätt chill här i november. Men ack nej – istället är det typ jobbigare än i våras?

I våras kunde vi vara ute, ha picknick, vi hade våren och sommaren att se fram emot. Nu är det mörkt, grått och regnigt. Och vi närmar oss en advent och jul där vi inte kommer kunna träffas och umgås som vanligt.

Hashtaggen #jagstannarhemma

Men så kände jag: vad tusan – om vi ska orka stå ut och kunna hålla dessa restriktioner behöver något göras! Sagt och gjort drog jag på direkten igång en liten kampanj för sociala medier. Jag ritade en bild, animerade några GIF-stickers och la ut mitt inlägg på Instagram och Stories.

https://www.instagram.com/p/CHqG9sdJ6C8/

Och WOW vilken respons jag fick! Den var verkligen omedelbar. Det var så tydligt att det var många fler än jag som kände att vi behövde varandra för att orka med detta.

Såklart handlar detta inte om att genuint vara pepp på att vi har det så här. Nej alla känslor är såklart tillåtna. Jag tror de flesta av oss känner hur jäkla trist och deppigt detta är. Men jag är i grunden en positiv människa och vill gärna försöka hitta en guldkant, något att hålla fast vid, när saker känns skit. Helt enkelt göra det som får mig att må bra.

Under de här senaste två dagarna har många börjat dela innehåll både på Instagram och bloggar med tips på vad man kan göra hemma! Och influencers har spridit kampanjen i sina kanaler och lagt in sina egna tankar. Vilket är så viktigt.

För en målgrupp som lyfts fram särskilt nu är unga vuxna. Vi kan inte bara säga ”gör inte det här, gör inte det här” tänker jag – utan vi behöver bidra med alternativ. Vad vi faktiskt kan och får göra! Och att influencers föregår med gott exempel och stannar hemma – och berättar det på sociala medier.


Tips: Teknik och spel

Jag har under den senaste tiden skrivit ned en lång lista på massor av olika stanna hemma-tips. Högt och lågt – stort och smått. Allt sådant som bara får mig att må lite bättre i vardagen.

För att det inte ska bli för mycket tänker jag att jag delar upp det. Vi börjar med den självklara kategorin: teknik och spel.

Spela Nintendo Switch med dina kompisar över internet

Det här är något som vi har roat oss med MÅNGA kvällar både i våras under första vågen och som vi plockat upp igen nu. Ett fantastiskt sätt att distans-umgås med sina vänner.

Vi har främst spelat Mariokart 8! Men det finns fler spel som funkar fint att spela över internet med Nintendo Switch.

Så här har vi gjort:

 1. Alla som vill vara med behöver ha ett Nintendo Switch och spelet i fråga, i vårt fall Mariokart 8. Det funkar fint att spela två stycken på samma inom ett hushåll såklart.
 2. Man behöver ha en prenumeration på Nintendo Switch Online för att kunna spela över nätet, det kostar 40 kr för en månad.
 3. Du behöver vara Nintendo-vän med den/de du vill spela med. Åtminstone med den som ska vara host för spelrummet.
 4. Vi har haft ett gruppsamtal på Messenger eller Discord medan vi spelar för att alla ska kunna snacka, skrika, reagera, svära och allt som hör en match Mariokart till!
 5. Sen väljer man online-läget i spelet, startar ett rum och alla hoppar in och sen kör man järnet! SÅ KUL!

Det jag gillar med att spela TV-spel mot andra över internet är att man kan sitta i soffan, äta chips och göra det tillsammans med sin partner.

Om du inte har ett switch finns det såklart andra sätt att spela spel över nätet, både på mobil och dator.

Gör Kahoot-quiz på distans

Alla skolungdomar känner idag till Kahoot, en tjänst för att göra quiz på nätet där alla kan delta via sin telefon.

Men det är också väldigt kul på fest att antingen göra egna quiz eller plocka upp och tävla i ett som finns på plattformen! Minns ett nyår där vi quizzade bort många timmar på detta sätt.

Nu får vi istället göra detta på distans – vilket går finemangs genom videosamtal!

Gör så här:

 1. Gå in på Kahoot.com och registrera dig.
 2. Skapa ditt quiz! Frågor och svarsalternativ. Eller leta reda på ett redan existerande quiz som verkar kul. Om du gör ett eget quiz: ta gärna lite extra svarstid eftersom det kan bli lite fördröjning när man kör över videosamtal.
 3. Starta upp ett videosamtal med alla som ska delta – t.ex. via Google Meet!
 4. Skicka ut länken till videosamtalet till deltagarna så de kan ansluta. Helst med både ljud och video såklart!
 5. Dela din datorskärm i videosamtalet så alla kan se quizet!
 6. Alla går in på kahoot.it via sin mobil och skriver in ”Game PIN” som visas på din delade skärm. De får även välja ett eget namn.
 7. När alla är inne är det dags att köra igång! Frågorna och svarsalternativen visas från din delade datorskärm – deltagarna svarar genom att trycka på knapparna på sin mobil. Ju snabbare, desto fler poäng om man svarar rätt!

Slappna av med meditativa I love Hue

Det var min kompis Ellen som först tipsade mig om detta otroligt meditativa spel och jag fastnade direkt! I love hue är ett väldigt minimalistiskt och otroligt lugnt spel där du ska sortera färgrutor i olika gradients.

Du får först se hur den färdiga bilden ska se ut, sen shufflas alla rutorna och du ska helt enkelt flytta dem till rätt plats.

När jag är lite rastlös, t.ex. om jag åker tåg, lyssnar på podd eller ljudbok, eller bara tröttnar på att scrolla mina flöden – då plockar jag fram detta spel.

Perfekt för att ha något att pyssla med och aktivera sig utan att det stör om du vill lyssna på något samtidigt!

Finns till både Android och iPhone!

Gör en ordentlig rensning av din dator eller mobil

Nu när vi är hemma mycket är det ju väldigt härligt (tycker jag) att passa på och rensa och organisera i lådor och garderober. Men även din teknik behöver få en ordentlig rensning då och då!

Det frigör utrymme och gör att du kan göra den där uppdateringen, få plats med fler bilder och helt enkelt använda din teknik lite längre och lite bättre!

Gör så här:

 1. Tricket för att lyckas med en riktigt bra rensning av din dator eller mobil är att avsätta ordentligt med tid. T.ex. en söndasgeftermiddag! Allting blir så mycket enklare om man inte är stressad när man gör sådant här.
 2. Gör iordning din arbetsplats så den känns mysig – ha en lite skål med något gott, något att dricka, slå på lite bra musik eller en podd, tänd ett ljus.
 3. Precis som när du rensar en garderob eller byrå så gäller det att börja någonstans. Bara hugga in! Skrivbordet på datorn kan vara en bra plats att börja, eller bildrullen på din mobil. Jobba dig fram systematiskt och radera allt som är inaktuellt.
 4. Skapa ordning i dina mappar genom att skapa undermappar och fler undermappar. Precis som när man organiserar hemma och en låda är alldeles för rörig hjälper det att lägga i fler mindre lådor.
 5. Om du har en extern hårddisk eller en molnlösning kan du arkivera gamla foton, filer och mappar där som du vill ha kvar men inte behöver använda inom den närmsta tiden. Organisera ditt arkiv på ett bra och systematiskt sätt t.ex. efter kategori, år och datum.
 6. Gå även igenom alla appar/program och ta bort det du inte använder.
 7. Om du vill göra en total återställning av din dator och börja om på ny kula börjar du först med utrensningen, sen flyttar du alla filer och program du vill ha kvar efter rensningen till din externa hårddisk. Därefter gör du en återställning av datorn och lägger tillbaka filerna.

Lycka till!

Bygg en laddstation för mobilen utanför sovrummet

Jag har i många år, precis som de allra flesta, använt min mobil som väckarklocka. Den har legat på laddning på nattygsbordet och genom detta också varit väldigt lätt att plocka upp direkt när man vaknar.

Det är såklart väldigt personligt hur bra man är på att inte börja slöscrolla eller öppna mailen precis när man vaknat. Personligen är jag hyfsat dålig på det! Länge var min morgonrutin att mobilens alarm ringde, jag tog mobilen och började scrolla sociala medier (för att vakna till), min jobbhjärna slog igång, jag läste nyheter, kollade mailen och poof hade en timme försvunnit.

Problemet är att detta gjort att jag startat dagen väldigt plötsligt, utan frukost och energi i kroppen. Och det är lätt att man får en liten stresskänsla i bröstet. Särskilt om något jobbigt mail eller meddelande kommit in. Då börjar man deala med det innan man ens kommit ur sängen!

För att råda bot på detta har jag och min man byggt en laddningsstation utanför sovrummet. Den består av en sladdlåda från NetOnNet som vi lagt en grendosa i. Vi har varsin trådlös laddare ovanpå lådan samt en sladd med adaptrar för lightning, micro-usb och usb c – vilket täcker in husets övriga prylar.

Så när vi går och lägger oss lägger vi mobilerna på laddning ute i hallen helt enkelt.

Så hur gör vi med väckarklocka? Jag använder min Apple Watch för väckning och Max har helt enkelt alarm på mobilen och måste därför gå upp för att stänga av det.

En annan lösning är ju att köpa en traditionell väckarklocka.

Denna väldigt enkla lösning har gjort att jag hållit fast vid en ny rutin som är: ingen mobil förrän jag ätit frukost.

Starta en låst dagbok i Anteckningar eller OneNote

lösenord nätsäkerhet tvåstegverifiering gmail facebook wordpress

Jag har alltid gillat att skriva dagbok, särskilt när jag har mycket i huvudet som snurrar. Det är så skönt att bara få ur sig alla tankar. Samtidigt har jag i den digitala tidsåldern tyckt det varit svårt att upprätthålla en ”penna och papper”-dagbok.

När jag kom på att jag kunde ha låsta anteckningar i mobilen så blev det lite utav en dagboks-revolution. Mobilen har man ju alltid med sig och att ta upp den och skriva ned det jag tänker på – bara för min egen skull – är en väldigt fin och bra grej.

När jag använde Mac och iPhone hade jag min dagbok i en låst anteckning i Anteckningar/Notes-appen. Jag körde hela i en enda lång anteckning och började bara varje nytt inlägg överst med att skriva datum.

När jag sedan gick över till PC bytte jag till att ha min dagbok i OneNote, så att jag kan komma åt min dagbok från såväl datorn som mobilen (eller iPaden). Där har jag ett låst avsnitt för min dagbok och en ny sida för varje månad, där jag också börjar varje nytt inlägg överst med datum. Såklart kan man göra en sida för varje dagboksanteckning om man hellre vill det.

Låst dagbok i Anteckningar/Notes för Mac, iPad och iPhone

 1. Skapa en ny anteckning i appen Anteckingar/Notes. Döp den till Dagbok, Privat eller något väldigt kryptiskt som bara du förstår. 
 2. Tryck på de tre prickarna i övre, högra hörnet:


 3. Tryck på ”Lås” för att låsa anteckningen.
 4. Om du vill kan du även trycka på ”Fäst” så att din dagbok blir fäst överst på sidan för Anteckningar så du enkelt kan hitta den.

Låst dagbok i OneNote (Windows, Mac, Android, iOS)

 1. I en befintlig eller ny anteckningsbok lägg till ett nytt avsnitt och döp det till Dagbok, Privat eller vad du vill. 
 2. Via mobilappen: Håll in med fingret på avsnittet och välj låset i menyn som poppar upp i nederkant.

  På datorn: högerklicka på avsnittet och välj ”Lösenordsskydd > Lägg till lösenord.
 3. Välj lösenord!
 4. Skapa en sida i din dagbok och börja skriva! 

Registrera ditt mående i appen Daylio

Det är inte varje dag jag kommer ihåg eller orkar skriva dagbok – men något jag gör varje dag är att registrera hur jag mått och vad jag gjort i appen Daylio!

Den funkar så att du varje dag väljer en smiley som symboliserar ditt ”over all” mående under dagen. Du kan lägga till egna smileys om du inte tycker alternativen passar. Jag har till exempel lagt till en som är ”sjuk” och en som är ”blandat”, för de dagar då man kanske börjat med att må väldigt dåligt men slutat med att må väldigt bra.

Sen kan du, om du vill, klicka på symboler för vad du gjort under dagen. Även här kan du lägga till egna symboler. Jag har t.ex. lagt till: Föreningsaktiviteter, Pyssla/Sy/Fixa, Baka osv.

Jag har min app inställd på att skicka en notis varje kväll kl 22.00. Om du glömmer att fylla i en dag eller flera så kan du enkelt gå in och fylla i efterhand.

Just nu är jag uppe i ett streak av 341 dagar i rad! 🙌

Du kan genom appen också se ditt ”humördiagram”, du kan få statistik på vilka aktiviteter och måenden som ofta hänger ihop och annat spännande.

Finns till både Android och iPhone!


Det var min första batch med tips för saker att göra nu när vi måste vara hemma mer. Har du angränsande tips? Dela gärna! 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”Stanna hemma-tips: Teknik och spel”

 1. Vilket bra initiativ! Vi försöker också inspirera till att stanna hemma (eller ge sig ut i naturen i närområdet) nu när läget är som det är. Extremt viktigt att influencers bidrar till att begränsa smittspridningen! Heja, heja!

 2. Bra tips! Gillar verkligen Daylio, har 919 dagar nu! Lider av återkommande depressioner och i appen blir mönstret väldigt tydligt. Dessutom blir jag påmind om att livet inte alltid är piss. Det blir också lite mer tydligt vilka aktiviteter som får mig att må bättre.

 3. Gällande att göra en ordentlig rensning av din dator eller mobil så är jag väldigt dålig på det. Jag tror aldrig att jag tagit bort något från min hemdator. På jobbet däremot får jag ny dator vart annat år och då kopierar jag det jag behöver till den nya datorn. Det är säkert så det borde gå till.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!