Om att ta hjälp för att utvecklas som företagare

När man driver ett företag är det lätt att känna sig lite ensam ibland. Särskilt när du är soloprenör. Du är den som går och tänker på din business, du bär ensam ansvaret och ska både driva verksamheten och utvecklingen.

I början av mitt företagarliv kände jag mig otroligt lost. Allting var nytt: bokföring, att ta betalt, att skriva kontrakt. Jag googlade och googlade för att försöka hitta svar på mina frågor. Men det var inte alltid lätt.

Visst finns det många saker man kan få raka svar på, som till exempel bokföringsfrågor. Men när det gäller mycket av det andra så är det ju oftast rätt specifika frågor man klurar på.

Därför har jag teamat upp med Region Örebro och Timbanken i Örebro län – en tjänst skapad av regionen där du som företagare kan få fem timmars affärsrådgivning helt gratis.

För inget annat företag är ju precis som ditt. Eftersom ingen företagare är precis som du, med just dina erfarenheter, kunskaper, skills och intressen. Du är unik och därför kan dina utmaningar som företagare också vara ganska unika.

Därför tror jag det är otroligt viktigt att be om specifik hjälp för just dig och ditt företag. Att sätta dig ned med någon och att ni verkligen grottar ned er i ditt företagarliv. Oavsett vad ditt företag handlar om!

Att ta hjälp av en affärsrådgivare

Jag vet att det är lätt att dra sig för att ta hjälp i sitt företagande. Man tänker att man ska lösa allting själv, att man inte har råd, att man inte har tid eller att någon utomstående inte kan förstå.

Men min erfarenhet är att när man väl låter någon utifrån komma in, med sina kompetenser och erfarenheter, och börjar bolla det man kämpar med i sin business, så händer det SÅ mycket.

Du kan få värdefull input eftersom personen kan se ditt företag utifrån med helt neutrala ögon. För dig är företaget ofta förknippat med så mycket känslor och ditt liv i stort. En utomstående affärsrådgivare kan hjälpa dig att hålla fokus på själva affärsbiten.

Och bara genom att få den blicken och det perspektivet på det du gör, och att du tvingas formulera dina tankar och strategier, så kan du komma till massor med värdefulla insikter.

Fokusera på det du är bäst på

En viktig sak jag lärt mig under åren jag drivit eget är att det lönar sig att ägna sig åt det man är bäst på – och låta andra göra det som de är bäst på.

När jag bestämde mig för att leja bort min bokföring och ekonomi kändes det som en jättestor investering. Men jag märkte snabbt hur otroligt mycket tid jag sparade på att slippa tänka på och svettas över min bokföring, momsdeklarering och skatter.

Den tiden (och framförallt energin!) kan jag nu istället lägga på det jag är bäst på: skapa innehåll, föreläsa och göra andra uppdrag.

På samma sätt kan det också ta enormt mycket tid att själv utbilda sig och själv hitta svaren inom alla områden som hör till företagarlivet. Som juridik, affärsmodell, digitalisering, marknadsföring och personalfrågor.

Att ta hjälp av en affärsrådgivare med expertis på dessa områden kan alltså spara dig massor med tid (och tid är ju som vi alla vet pengar).

Så funkar Timbanken

Timbanken funkar så att du kollar in vilka rådgivare som är intressanta utifrån vilket område du behöver hjälp med. Du kan även använda den väldigt enkla ”kompassen” för att se inom vilket område dina behov ligger.

Du registrerar dig direkt på hemsidan eller kontaktar näringslivsenheten i din kommun. När du anmält dig behandlas din ansökan och förhoppningsvis blir du beviljad dina fem fria timmar.

Därefter kontaktar affärsrådgivaren du valt dig och ni bestämmer hur och när ni ska ses.

Efter varje tillfälle fyller du i en enkät med feedback.

Enkelt!

I min bok, i föreläsningar och alla andra tillfällen när jag pratar om att starta och driva eget försöker jag verkligen betona att samhället vill att vi ska starta och lyckas som företagare. Det läggs massor med resurser på att hjälpa företag att komma igång och utvecklas.

Så ta chansen och utnyttja de möjligheter som finns. Även om Timbanken inte finns i din region (än) så finns det garanterat andra möjligheter. Kolla in näringslivsenheten på din kommun eller i din region och se vad som erbjuds! Ring och fråga!

Och ha ett öppet sinne.

Jag har så många gånger upplevt att just input från personer som kanske inte känner till just mitt område eller som är väldigt olika mig själv kan ge mig så värdefulla insikter. De ställer ofta kluriga och oväntade frågor som tvingar en att verkligen tänka till.

Vad kan du hjälpa andra företagare med?

Glöm inte heller bort att dina kompetenser och expertområden också kan vara till stort värde för andra företagare.

Genom att få kontakt med din region eller kommun kan du även berätta vad du är bra på. Kanske de behöver upphandla konsulttjänster inom just ditt område? Se där – en ny affärsmöjlighet!

Jag har till exempel blivit anlitad i flera projekt för att stötta andra företag inom sociala medier och digital marknadsföring. Både genom föreläsningar och rådgivning. Superbra – och så kul att få hjälpa andra företagare.

Om du drivet eget – är du bra på att ta hjälp? Dela gärna med dig av dina tankar och reflektioner i kommentarerna! 👇

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering