Steg-för-steg: Installera VPN på dator och mobil

Att använda en tjänst för VPN när du surfar med din mobil eller dator hjälper dig att undvika att bli spårad eller hackad. Det gör det även möjligt att “se ut” som att du surfar från ett annat land, t.ex. om du vill kunna kolla på SVTplay även fast du är utomlands.

Vad är VPN och varför ska man använda det?

VPN står för “virtual private network” och är ett sätt att skapa en säker anslutning mellan två punkter på ett osäkert nätverk.

När du ansluter till internet via till exempel ett öppet wifi, på ett café eller ett hotell, så utsätter du dig för många risker. Alltid när du är på ett öppet wifi så är du känslig för att få din trafik spårad och någon utomstående kan plocka upp till exempel lösenord eller bankuppgifter som du skickar till internet via nätverket.

På ditt eget wifi har du ju själv kontroll över säkerheten, lösenordet och kan styra över vilkas om kan ansluta till nätverket. Den möjligheten har du inte på ett öppet nätverk och därför kan det vara väldigt smart att använda en VPN.

Det blir helt enkelt som en sorts extra skydd för din integritet på nätet!

Om du använder internet för att göra känsliga saker som till exempel grävande journalistik eller aktivism bör du alltid använda VPN för att skydda din data och minimera möjligheterna för utomstående att spåra dina vägar på nätet.

Är det lagligt att använda VPN?

Ja, det är lagligt att använda VPN. Det finns dock mindre demokratiska regimer och länder i världen som begränsar eller förbjuder användning av VPN.

Geoblocking och VPN

Geoblockering är ett sätt för olika webbtjänster att begränsa vad du som användare får tillgång till beroende på var i världen du befinner dig.

Till exempel så har många streamingtjänster olika utbud beroende på vilket land du befinner dig i. Det handlar om licenser och upphovsrätt bland annat.

Med en tjänst för VPN så blir det möjligt att ställa in virtuellt vilket land du vill se ut att ansluta från. Då skickar tjänsten din trafik via ett annat land, helt enkelt. Vilket gör att du kan kringgå geoblocking.

Moraliskt och etiskt försvarbart? Ja du, det får du avgöra själv.

Gratis eller betaltjänst för VPN?

När det gäller tjänster på nätet så anser jag att man alltid ska vara lite försiktig med de som är gratis.

There’s no such thing as a free lunch – som man brukar säga. Någonting vill ju de som skapar en VPN-tjänst tjäna pengar på.

Det finns ju såklart också de som vill utnyttja människors jakt efter gratis genom att skapa fejkade, gratis VPN-program som kanske gör exakt motsatsen till vad som är tänkt.

Men om du vill kolla vilka gratisalternativ som finns rekommenderar jag denna guide från PC för alla. Obs obs dock att jag inte testat någon av dessa själv och därför inte kan rekommendera någon av dem från mitt håll. Så du installerar på egen risk 😊.

Jag känner mig personligen mycket tryggare med att betala för en VPN-tjänst från ett betrott företag.

Det finns idag många bra och prisvärda alternativ. Man får också ofta använda samma licens på flera enheter, t.ex. på flera datorer och mobiler i familjen.

Själv så använder jag F-Secures Freedome ◉, som jag tidigare samarbetat med. Det är ett finskt mjukvaruföretag med lång bakgrund inom datorsäkerhet.

Det här inlägget är inte ett betalt samarbete med F Secure men jag har skrivit upp mig som affiliate för dem genom nätverket Adservice. Det innebär att om du väljer att skaffa VPN från FSecure efter att ha klickat på en länk i det här inlägget så får jag en liten procent kickback på köpet.

Men du kan självklart gå ut och kolla runt själv efter en VPN-lösning som passar dig och dina behov.

Förutom pris och abonnemang är det bra att kolla så tjänsten även erbjuder en mobilapp så du enkelt kan använda den även på dina mobila enheter.

Några populära betaltjänster för VPN:

Lästips: Här har PC för alla sammanställt plus och minus för dessa och fler betaltjänster för VPN.

Installera VPN på din dator

Att installera en tjänst för VPN på sin dator är varken krångligt eller svårt. Vem som helst kan göra det! Så här går du till väga:

 1. Välj vilken VPN-tjänst du vill använda. Om det är en betaltjänst så kanske du behöver skaffa ett abonnemang för att aktivera. Vissa tjänster erbjuder gratis provperioder.
 2. Ladda ned programvaran från VPN-tjänstens hemsida och installera (precis som vilket program som helst). Följ instruktionerna för installationen.
 3. Öppna programmet, logga in med ditt konto och aktivera VPN.
 4. Klart!

Det kan vara lite overkill att ha din VPN aktiverad jämt, t.ex. när du är på ditt hemma-wifi. En VPN kan nämligen göra din internetuppkoppling lite långsammare. Men det gör du som du vill!

Det viktiga är att du kommer ihåg att öppna och aktivera den när du kopplar upp dig på öppna nätverk.

Installera VPN på din mobil

 1. Ladda ned mobilappen till VPN-tjänsten som du valt.
 2. Logga in med ditt användarkonto för tjänsten.
 3. Aktivera VPN.
 4. Klart!

På min mobil ser jag en liten VPN-ikon brevid wifi-symbolen när jag har VPN aktiverat, vilket kan vara bra för minnet.

Jag har inte VPN påslaget hela tiden på mobilen utan slår bara på det om jag ansluter till ett öppet wifi med mobilen.

Stay safe där ute 💖! Om du har några frågor är det bara att du ställer dem nedan 👇

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

6

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 161 times, 1 visits today)

6 kommentarer

 1. Carl Stridsberg 21 september, 2020 at 16:26

  Hej Elin!

  Själv använder jag Norton 360 Premium. (Norton Secure VPN) Där ingår det också VPN.. 🙂
  Och Norton 360 Premium är ju ett av de säkraste skydden man kan ha idag..
  De måste ha glömt bort dem…

  Take Care!
  //Carl

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 21 september, 2020 at 16:40

   Tack för tipset Carl! Vet inte varför de inte dykt upp oftare på andra ”favoritlistor”? 🧐

   Reply
 2. Maria 23 september, 2020 at 13:03

  Det tråkiga är när vissa tjänster inte fungerar alls med vpn, t ex Disney+ och Cmore

  Reply
 3. Pingback: Stor guide: Tekniktips till den smarta studenten - Teknifik

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *