Recension: Smart bäckenbottenträning med Elvie Trainer – koppla upp knipet

Nog har man alltid hört att det är bra att knipträna för att stärka sin bäckenbotten. Men det var inte förrän jag blev gravid som jag kände att det var dags att ta tag i det på allvar.

Men det är ju sååå tråkigt att knipa?!

För något år sedan så recenserade jag Elvie Trainer för Aftonbladet Morgon. Då testade jag den bara alldeles kort. Men jag plockade fram den nu när jag blev gravid och nu har jag använt den i några månader. Så jag tänkte att det var hög tid att ge den en ordentligt recension.

Se videon:

Hur funkar Elvie Trainer?

Elvie Trainer kommer i denna lilla cylinder som funkar som ett laddcase. Så du kopplar i en vanlig micro-USB (t.ex. en mobilladdare) och laddar upp själva Elvien genom det.

Själva enheten ser ut som en liten grodd ungefär och är i sådan där hygieniskt silikonmaterial.

Du laddar ned den tillhörande appen (Android / iPhone), öppnar den och följer anvisningarna för att ansluta.

Så här sätter du in Elvie Trainer | Elvie
Bild: Elvie

Sedan för du upp Elvie Trainern. Den lilla grodd-liknande delen ska alltså vara innanför och själva “svansen” är kvar på utsidan och håller kopplingen till mobilen via bluetooth.

Den ska inte lika långt in som en tampong men lite längre in än en menskopp, om det säger dig något. 😅

Min upplevelse är att det är väldigt enkelt att ansluta och sätta in Elvie Trainer. Det gör inte ont eller skaver. Men det är absolut en lite speciell grej att stoppa in teknik på det här sättet. Och ja, den ser ju lite ut som en sexleksak (bäckenbottenträning ska ju i och för sig förbättra sexlivet säger dem?).

Hur går träningen till?

I appen får du anvisningar om hur träningen kommer gå till. Du får välja hur ofta du vill träna beroende på dina ambitioner. Jag har kört på tre gånger i veckan (fast oftast blir det kanske 1-2 gånger om vi ska vara ärliga).

Upplägget är en mix av håll-släpp, snabbt pulserande, håll länge och knip så hårt du kan.

Efter varje “träningspass” får du feedback på hur det gick och successivt så ökar målsättningarna (svårighetsgraden).

Figuren som du “spelar” med är en liten diamant som åker upp när du kniper och ned när du slappnar av. Väldigt basic.

Vad jag gillar med Elvie Trainer

Det positiva med denna lilla manick tycker jag är att gamification-elementet gör att det blir lite roligare att träna. Man får direkt feedback när man kniper och hur man presterar.

Att få påminnelser om att utföra träningen gör det också lite enklare att få den gjord.

När jag började använda Elvie Trainern så sa den att jag knep fel (pressade ned istället för att hålla upp). Dock vet jag inte riktigt om tekniken jag använder nu är korrekt men enligt appen är den det iallafall?

Något jag också märkte när jag började träna med Elvien är att jag annars alltid knipt på tok för löst? För att få min träning att gå i mål måste jag anstränga mig ordentligt. Alltså verkligen ta i. Det kanske jag inte hade fått reda på om jag bara gjort knipövningar efter instruktioner i skrift.

De mindre positiva bitarna

Den stora elefanten i rummet här är Elvie Trainerns pris. Den kostar runt 2000 kr. Vilket jag tycker är på tok för dyrt för vad man får.

Tekniken känns inte tillräckligt sofistikerad för att motivera det priset. Varken trainern är laddcaset känns särskilt “dyra” eller exklusiva i materialen heller. Jag har helt enkelt svårt att se vad som kostar så mycket?

Sen tycker jag att appen också är lite…. undermålig. När man läser om Elvie Trainern på t.ex. Apotekets hemsida står det att appen uppdateras kontinuerligt med nya spel? Det har jag inte sett något av under månaderna jag haft denna.

Det tog ganska lång tid innan jag gick från start-nivån till mellannivån. Under den tiden var det EXAKT samma träningspass om och om igen. Förutom att tiderna och målen ökade lite lite varje gång.

Det finns bara ett “spel” och det är den här briljanten. Det finns inga alternativ eller inställningar på den fronten.

När man kom till mellannivån så ändrades designen yttepyttelite men upplägget är fortfarande precis det samma.

Så här finns det STOR utvecklingspotential för Elvie Trainer att bli bättre. Särskilt för att motivera priset på 2000 kr, enligt mig.

Använder jag rätt teknik verkligen?

Vad jag förstår så är det väldigt viktigt när man kniptränar att man använder rätt teknik för att få rätt resultat.

Det enda som Elvie Trainern har sagt till mig är när den anser att jag pressar nedåt istället för att knipa uppåt. Appen gav mig dock ingen som helst vägledning till hur jag skulle göra rätt? Det tycker jag är konstigt.

Anledningen till varför jag är lite fundersam är också att det kan vara väldigt olika från gång till gång vilket utslag jag får i appen. Även fast jag kniper på exakt samma sätt. Det känns som att det spelar in var Elvien hamnar “där inne” och även hur bra uppkopplingen till appen är?

Det är detta som åtminstone ger mig känslan av att tekniken inte är så sofistikerad.

Så här kan jag tycka att det också krävs ytterligare utveckling.

För jag vet inte riktigt om jag använder rätt teknik eller om jag bara gör vad som krävs för att “vinna spelet” och klara mina mål. Jag har till exempel lärt mig att man inte ska spänna t.ex. skinkorna när man kniper. Utan att knipet ska ske på insidan, eller vad man säger. Men jag märker att jag ibland spänner både rumpa och nedre delen av magen för att klara utmaningarna i appen.

Sammanfattningsvis

Så är Elvie Trainern värd din investering på 2000 kr? Jag skulle säga att om du (som jag) har svårt att få till din bäckenbottenträning så kan det vara en värd investering. Men fattar VERKLIGEN att det bär emot att lägga så mycket pengar.

Jag, kanske lite naivt, får för mig att eftersom den säljs på Apoteket så borde ju tekniken vara tillräckligt bra för att man ska kunna säga att träningen med Elvie Trainern är bra (och inte typ gör skada)?

Och jag upplever ändå att jag utvecklats och fått bra resultat av att använda den. Den har ju iallafall gjort att jag faktiskt kniptränar. Vilket förhoppningsvis kommer ge mig positiva effekter både under förlossningen och efteråt (fingers crossed).

Men jag tycker att den är alldeles för dyr för vad man får. Tekniken känns inte tillräckligt avancerad/sofistikerad och appen känns alldeles för tråkig och underutvecklad.

Om den kostade hälften så mycket hade det varit lite lättare att rekommendera den.

Vad tror du? Skulle detta vara något för dig?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

15

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 393 times, 4 visits today)

6 kommentarer

 1. Jenny 12 september, 2020 at 14:59

  Den låter spännande och den hade nog varit något för mig om den inte var så dyr. Eftersom man varken får tips om hur man gör eller vet om man gör 100% rätt så kan jag lika gärna fortsätta knipa utan apparat och hoppas att jag gör rätt. ☺️ Får vänta något år och hoppas den utvecklas.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 12 september, 2020 at 15:17

   Ja, det är verkligen synd tycker jag för det finns ju helt klart mycket potential. Men hoppas de fortsätter utveckla konceptet och får ned priset 👌👌👌

   Reply
 2. Cykelkatten - Cykel, liv och kärlek 13 september, 2020 at 09:43

  Läser din fantastiska blogg för sällan (shame on me, men skyller på att jag läser bloggar för sällan i allmänhet öh) – så stort grattis! Tycker Elvie gör så grymma produkter, önskar deras pump fanns när jag behövde den nån gg för 2, 5 år sedan… Får väl försöka bli gravid nån gg i livet igen då :))

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 13 september, 2020 at 10:07

   Det är ingen fara! Du är lika välkommen in när andan än faller på 😘 Och TACK! Ja, hör många prata om den där bröstpumpen. Kanske får bli ett test av den längre fram också 👌

   Reply
 3. Esse 14 september, 2020 at 10:20

  Då får du prova Elvie Pump snart också! Vi har den inne för närvande – en väldans skillnad från när handpump var det enda som var tillgängligt.

  Men Micro-USB 🙁

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 14 september, 2020 at 10:49

   Ja, det är flera som efterfrågat det. Får se om det blir av sen. ☺️ Vad kul att ni testar den. Mmm man börjar bli lite trött på Micro-USB helt klart meeeen ja, förändring tar tid. Väldigt lång tid.. 😉

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *