Recension och test av Hövding – airbag för cyklister

Jag vet inte hur det är med dig men jag är i perioder väldigt dålig på att använda min cykelhjälm. Jag VET hur viktigt det är men ändå så är den så lätt att skippa. Därför blev jag väldigt peppad när jag fick frågan om att testa Hövding – en airbag för cyklister och spännande svensk innovation.

Hur är den att använda? Hur funkar den och kommer jag föredra den framför min gamla hederliga cykelhjälm? Detta är frågor jag velat undersöka i detta test.

Se videon:

Hur funkar Hövding?

Du får hem din Hövding i en låda. Det första du ska göra är att ladda upp den. Du får med en USB-C-sladd som du kan koppla i en dator eller mobilladdare.

Du kan även ladda ned Hövding-appen som leder dig genom processen och dessutom kan ge dig rolig data sen på hur mycket du cyklar samt upplysa dig om din Hövdings batterinivå m.m.

Nästa steg är att få till en bra passform. Det finns ett hjul man vrider på och detta tog lite tid för mig, jag fick prova mig fram tills jag hittade en lagom tajt inställning.

När kragen sitter bra och är uppladdad så är den redo att användas. Du drar upp dragkedjan, gör dig redo att cykla och innan du trampar iväg aktiverar du Hövding genom att stänga den magnetiska flärpen frampå. Då ger den ifrån sig ett litet uppmuntrande ljud så du vet att den är aktiverad.

Det är viktigt att inte aktivera innan du satt dig på cykeln! För om du skulle snubbla till eller göra någon annan hastig rörelse finns det en risk att den löser ut. Den är kalibrerad för hur du beter dig när du cyklar, helt enkelt.

Tekniken bakom det hela är att det i kragen sitter sensorer. Sensorerna läser av hur du rör dig. Genom att göra tusentals olika fall-test (där stuntpersoner cyklat och ramlat) och läsa av datan från kragarna har Hövding kunnat skapa en väldigt säker produkt.

Om du ramlar på cykeln så löser airbagen ut sig blixtsnabbt (på 0,1 sekunder) och skyddar ditt huvud och nacke.

Hur säker känner man sig?

Enligt företaget själva är Hövding upp till 8 gånger säkrare än en cykelhjälm. Och jag måste säga att jag kände mig väldigt säker när jag cyklade med den.

Det som framförallt var det lite utmanande för mig var att få in vanan att aktivera med den magnetiska flärpen innan jag började cykla. Flera gånger så började jag cykla och sen kom jag på att jag inte aktiverat.

Att aktivera medan man cyklar är dock enkelt eftersom du snabbt fixar det med en hand och får den där ljudsignalen som bekräftelse på att Hövding är igång. Men det är verkligen en ny rutin man måste försöka få in i huvudet.

Min helhetsupplevelse av att använda Hövding

Jag tycker det var väldigt enkelt att komma igång och förstå mig på Hövding. Det är inte en komplicerad produkt att använda (även om den kräver liiiite mer än en cykelhjälm då).

En stor fördel är ju att du kan ha vilken frisyr du vill och jag tror många föredrar ”looken” av Hövding framför att ha hjälm? Om du inte använder hjälm för att du tycker det är otympligt, fult, tråkigt eller liknande är ju Hövding ett solklart alternativ.

För min del har jag inte något större problem med att ha cykelhjälm på mig. Jag tycker också Hövding funkar bäst rent stilmässigt under vår, höst och vinter. Då ser den ju ut lite som en halsduk eller liknande.

På sommaren däremot bar det emot lite mer för mig. Om man har på sig en lätt sommarklänning och så sätter man på sig Hövdingen så ser den plötsligt ut mer som en konstig stödkrage eller något.

En annan fördel jämfört med cykelhjälm är också att den är lite lättare att stuva ned i en väska än en hjälm.

Passform och känslan

Det som funkade sämre för mig personligen med Hövding var hur den kändes att ha på sig. Eftersom bakdelen som ligger mot nacken väger en del så hade min Hövding en tendens att glida bakåt när jag cyklade.

Jag kör ju damcykel och sitter väldigt upprätt och då hamnade kragen så att den främre delen liksom trycker lite mot svalget vilket jag inte gillar. Det gör att jag känner mig lite strypt eller kan bli lite illamående typ.

Eftersom jag främst cyklar kortare sträckor i vardagen, jag bor centralt och har typ 500 m till mitt kontor, så känns det för mig helt enkelt inte värt.

Så det jag tänker är att Hövding passar väldigt bra för dig som:

 • Cyklar lite längre sträckor i vardagen, t.ex. cykelpendlar till jobbet.
 • Som skippar cykelhjälmen av utseendemässiga anledningar. Hallå skydda huvudet!!
 • Som sitter lite mer framåtlutat än vad jag gör så passformen blir lite bättre.

Men för egen del så gick jag faktiskt tillbaka till min gamla hederliga cykelhjälm tillslut just för att den är enkel, jag kan inte glömma att aktivera den, och den sitter skönt och stör mig inte när jag cyklar.

Men om jag i framtiden skulle börja cykla längre sträckor igen, t.ex. om vi flyttar, skulle jag verkligen kunna tänka mig en Hövding. Säker, cool och snygg.

Vad händer om olyckan är framme?

Jag har under prov-perioden fått många nyfikna frågor om vad som händer om Hövdingen löser ut. Svaret är att den då är förbrukad, så att säga. Precis som en airbag i bilen.

Vad jag förstår så borde din hemförsäkring täcka, och du kan lägga till en försäkring av självrisken med Solid när du köper Hövdingen.

Så länge du är noga med att aktivera och avaktivera på cykeln så är risken väldigt liten att den skulle lösas ut felaktigt. Jag har hört personer som varit med om att den löst ut när de inte varit med om en olycka men då har det alltid rört sig om att de aktiverat den innan de satt sig på cykeln eller glömt att avaktivera när de klivit av.

Jag tänker också att det ju är bra att den löser ut en gång för mycket, hellre det än en gång för lite?

En Hövding 3 kostar runt 3000 kr, så ja, det är ju något av en investering. Och jag förstår den där känslan av att ”tänk om” den löser ut fel och så har man slängt tre lax i sjön. Därför är det viktigt att verkligen ”träna in” den där grejen med att aktivera och avaktivera.

Men jag tror det är enklare att göra när man cyklar lite längre och cyklingen är mer av en ”grej”. Jag som hoppar på och av cykeln hela tiden p.g.a så korta sträckor hade lite svårare att få in rutinen.

Vad tror du? Är Hövding något för dig? Eller är du redan ett fan? Dela med dig av dina tankar i kommentarerna 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

16 reaktioner på ”Recension och test av Hövding – airbag för cyklister”

 1. Tack,
  Jag har då och då funderat på om det skulle vara en grej att testa hövding. Denna recension gör att jag inte tror att det är något för mig. Jag är känslig i axlar och hals så jag skulle inte gilla det där du berättar om att den är tung bakåt och trycker mot svalget. Jag har också en damcykel och gillar att cykla upprätt.
  Jag håller mig till min fula hjälm. Har funderat på att köpa en snyggare, men insett att jag tycker att det är väldigt praktiskt att hänga fast hjälmen på cykeln utan att behöva vara rädd att den ska vara stöldbegärlig. Dock kanske jag behöver en ny ful hjälm snart, jag vet inte hur lång hållbarhet en hjälm har.

  1. Man är ju olika och jag vet många som älskar sin Hövding och aldrig skulle gå tillbaka till hjälmen.
   Kan verkligen hålla med dig om ”fulhjälmen” också. Jag har också en fulhjälm, som jag kan låsa fast på cykeln utan rädsla för stöld.
   Men man ska byta hjälm ganska ofta ändå, utifrån vad jag lärt mig (spelar ju roller derby där vi pratar mycket om hjälmar).
   Men det viktigaste är ju såklart att man har något som skyddar huvudet. Och att man byter hjälm om den får en stöt.
   Kul att du uppskattade recensionen!

 2. Ja, det är nog hög tid att byta hjälm (har haft den i 7+ år skulle jag tro) . Jag får ta och kolla upp var jag kan köpa en ny fulhjälm 😊

  1. Hej! Jag är Hövdinganvändare sedan i våras, funderar på om du ställde in din rätt? Min gled bakåt och tryckte mot halsen när den var lite större. Efter att jag justerat den till lite mindre sitter den tajtare såklart, men glider inte runt och jag upplever inte något tydligt tryck mot halsen nu längre.

   1. Det är helt möjligt att jag inte hittade rätt passform men jag testade och testade och antingen var den för tajt så jag kände mig strypt eller så gled den bakåt lite. Är kanske ovanligt känslig (helt möjligt) men det var svårt!

   2. Jag har använt en Hövding i tre år. Jag bor i Nederländerna, där endast racercyklister använder hjälm, så jag känner mig ibland uttittad med vanlig hjälm. Jag är nöjd, det funkar fint. Jag cyklar 4 km i varje riktning till jobbet. Några svårigheter: svårt att kombinera med regnjacka eller tjockare vinterjacka, eftersom man inte kan ha kragen innanför hjälmen och inte heller stänga till för mycket utanför. Så vid kraftigt regn tar jag den vanliga hjälmen, och vintertid kör jag med ullunderställ o träningskläder (=tunn jacka) och byter om på jobbet (skulle jag gjort även med vanlig hjälm iofs). Och så är det det där med att komma ihåg att aktivera och avaktivera… En gång stannade jag, tog fram regnjackan, och satte på mig den utan att avaktivera hjälmen. Huvan fastnade i hjälmen baktill, jag drog till lite reflexmässigt, och PANG så utlöste hjälmen! Klantigt, javisst.
    Fördelarna överväger dock, så jag har köpt en ny. Jag tycker inte att den känns varmare än en vanlig hjälm sommartid, båda två ger ju lite svett men på olika ställen.

    1. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, jätteintressant att höra! Ja jag har en vinterjacka med stor huva som jag tror skulle bli svår att kombinera med Hövdingen. Men min tunna jacka med liten dunjacka under klarar de mesta av kallt väder så hade nog kunnat lösa det så.
     Och attans där med när den löste ut av misstag, men fint att du hittat en lösning som du gillar och är nöjd! 🙌

 3. Jag har haft Hövding i supermånga år och använde den varej dag när jag cykelpendlade (på gammal tung damcykel upprätt) 2014-15. Så jag har den gamla modellen. Jag älskar min. Jag skulle aldrig kunna tänka mig hjälm (förutom när jag snabbcyklar på racern) men Hövdingen möjliggjorde att jag faktiskt använde huvudskydd. Gillar att jag kan ta med den överallt genom att bara trycka ner den i handväskan. Jag tyckte att det verkligen var en vanesak gällande tyngden bakåt. Jag har problem med nacke och axlar efter 13 år i restaurangbranschen men jag tyckte ändå att det fungerade utan problem.
  Kul att kolla på din film! Kändes proffsig!
  PS. Om man sitter för framåtlutad på ex en racer så är rekommendationen att inte använda Hövding. Så är det ivf med den gamla. Är det nya rekommendationer med den nyare versionen?

  1. Kul att höra!! Kanske skulle jag kunnat vänja mig i längden? Men tycker ändå jag gav den en ordentligt ärlig chans men som sagt tror nog också det har att göra med att jag cyklade så korta bitar att det liksom kändes lite overkill med det hela.
   Jag vet inget om kombon Hövding och racer, menade verkligen bara snäppet lite sportigare cykling där man inte som jag sitter helt upprätt. Så ska man sportcykla ordentligt får man läsa på själv 😬👌
   Och kul att du gillade filmen! Har lagt mycket tid och energi på att höja kvalitén på mina videos. Lyxigt denna gång också med filmningshjälp från maken 👌

 4. När jag drog med mig min sambo för att köpa cykelhjälmar och reflexvästar i våras funderade vi först på det uppblåsbara alternativet. Min sambo gillar inte vanliga hjälmar. Han fick prova en hövding men båda vi tyckte att det skulle bli för varmt med en sån på sommaren. Dessutom är man ju orolig för att glömma aktivera den. Det blev vanliga hjälmar med mips till oss båda.

 5. Jag skulle inte vilja använda denna ”hjälm” , då jag inte litar på att den alltid aktiveras när det behövs. Kan vara ren noja från min del, som jag eventuellt kommer över i framtiden:)

 6. Ojdå, strypgrepp, det hade jag inte tänkt på. Vad bra att du gick igenom den biten. Fast är det värre än känslan man får under hakan med vanlig hjälm?

  1. Det är nog som sagt väldigt olika upplevelse beroende på hur man sitter på cykeln. Jag tycker det var värre än känslan av hjälm eftersom trycket ligger mot svalget liksom. Men sitter man lite mer framåtlutad på cykeln är det ju inget problem!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!