En uppdatering från krisen och varför vi ska stötta småföretagare

Hej mina vänner! Crazy times vi lever i va? Men det är väl så här det känns när man lever mitt i en global kris. Å ena sidan oron, nyhets-knarkandet och känslan av att allt kan hända nu. Å andra sidan memesen, skämten, spela TV-spel hemma i soffan och att allt ändå på så många sätt är precis som vanligt?

Jag tror vi alla har någon när eller kär i en riskgrupp som vi oroar oss för. Eller som jobbar inom sjukvården och har så mycket tungt, slitsamt och viktigt arbete framför sig, med så stort ansvar.

Och många företag drabbas såklart. Vilket skapar oro bland både ägare och anställda.

Jag har delat denna bild på Instagram och Facebook idag med en uppmaning att stötta dem som har det betydligt värre än jag just nu. Dela och sprid gärna!

Mitt hjärta slår lite extra för alla småföretagare, frilansare och kulturarbetare. Personer som ger så mycket av sig själva och sin tid och ofta driver sina företag med väldigt små marginaler. Där den där turnén, mässan, eventet, marknaden eller uppdraget kan vara det som hela våren hängde på. Och nu är det mesta inställt eller uppskjutet.

Det här är personer som ofta jobbat fast det är sjuka – för att det kan vara svårt att sjukskriva sig som egen. Och nu uppmanas man stanna hemma med minsta förkylningssymptom.

Snälla: tänk lite extra på dessa personer som kanske går runt med en malande oro i magen nu för hur de ska kunna betala nästa månads hyra och räkningar. Och som riskerar att stå utan inkomster resten av våren. (Obs jag pratar inte om mig själv nu).

Så kan du stötta småföretagare, frilansare och kulturarbetare om du har möjlighet

 • Stödköp något – varför inte fixa alla julklappar och födelsedagspresenter från småföretagare och kreatörer redan nu?
 • Gilla och dela deras profiler på sociala medier – vissa kämpar med sin digitala närvaro och behöver den mer än någonsin just nu!
 • Anlita dem för ett uppdrag – hitta på nåt om du behöver!
 • Köp presentkort – småföretagaren får pengar nu och du eller någon annan får något fint längre fram!
 • Låt dem fakturera nu för uppskjutna evenemang – räkningarna behöver betalas även denna månad.
 • Om du köpt en biljett till konsert eller event arrangerat av småföretag eller förening kräv inte pengarna tillbaka!
 • Köp take away eller utkörning från ditt favoritcafé eller restaurang – och uppmuntra dem att börja med takeaway och utkörning om de inte har det än!
 • Donera pengar om du har råd och möjlighet till de kreatörer, frilansare, kulturarbetare och småföretag du gillar!

Inställt inställt inställt

Jag tror inte jag var ensam om att känna en stor dos deppighet förra veckan när det från måndag till onsdag gick från ”risk till att saker ställs in” till ”allt är inställt”.

För mig som delvis försörjer mig som föreläsare kändes det såklart inte jättekul att inse att ungefär hälften av mina planerade intäkter de kommande månaderna riskerade att försvinna.

Det mesta är, tack och lov, inte inställt utan framskjutet. Vilket lett till att jag i några fall kunnat fakturera för jobbet redan nu ändå eller för en del av arvodet.

Jag försökte i förra veckan tänka så positivt jag kunde och leta lösningar. Men det är ju svårt när vi står precis så här i början av något vi aldrig (iallafall inte under min livstid) riktigt behövt gå igenom förut. Allt är ju så ovisst. Det kan förändras från dag till dag.

Dessutom har jag fått en envis (lättare) förkylning som gjort att jag satt mig själv i karantän och dessutom inte mått toppen rent fysiskt. Vilket ju såklart inte hjälper när man känner att man skulle behöva all sin kreativa och produktiva energi. Så resultatet för min del var att jag i princip ”ställde in” mig själv ett litet tag.

Mitt viktigaste pepp-citat är ju: ”Det är aldrig försent att ge upp”. Vilket för mig betyder att det är helt ok att deppa ihop och komma igen. Att inse att man är ganska liten på jorden och egentligen inte så hemskt viktig. Att allt kommer bli bra och det är ok att inte vara peppig och produktiv jämt.

Och även om jag tycker att alla har rätt att känna hur denna kris drabbar dem personligen så tycker jag också det är viktigt att sätta saker i perspektiv och inse: jag har det trots allt rätt bra.

Jag tog också bort Twitter-appen och skar ned på mitt intag av nyheter eftersom det bara spädde på min totala kris-och-panik-känsla. Vilket kan leda till overload deluxe. Så nu tar jag in nyheter i mindre doser. Och dagliga promenader!

Så vad ska jag göra?

Först och främst ska jag sitta lugnt i båten. Ta det här som en möjlighet att tänka om och tänka nytt kring delar av mitt företag. Framförallt så vill jag stötta andra företagare som har det svårare än jag. Alla som är i desperat behov av digitalisering just nu.

Sen vill jag såklart fortsätta skapa innehåll så att alla er som jobbar hemifrån eller sitter i karantän kan ha något att läsa och lyssna på för att förhoppningsvis lära er något nytt men också fördriva tiden.

Det första avsnittet av nya säsongen av podden låg producerat och klart när sponsorn plötsligt i förra veckan fick lov att dra in annonserna pga corona som förändrade förutsättningarna och gjorde annonserna jag redan skapat inaktuella.

Såklart fick jag fortfarande betalt för jobbet jag gjort så långt men podden är nu lite underfinansierad. Så jag tänker idag sätta mig och köra igång en sida på Patreon – det är en sajt där man kan stötta kreatörer och andra ekonomiskt genom månadsbidrag. Jag själv stöttar flera kreatörer där och har flera gånger varit i tagen att dra igång en egen men inte riktigt känt att det var läge. Men mer läge än så här blir det väl knappast aldrig?

Jag ska göra ett inlägg exakt om hur Patreon funkar – både för den som vill stötta och den som vill söka ekonomiskt stöd. Så håll utkik!

Jag ska även sätta mig och på allvar börja komma igång med digitala kurser, föreläsningar och webinar. 👌

Men i vanlig ordning fastnar jag lite i teknikträsket av det hela. Vilka prylar jag ska använda, vilken programvara och hur ska jag få så hög kvalité som möjligt osv osv. Tror det är bäst om jag bara sätter igång och börjar och sen löser det längst vägen? Annars kommer jag sitta och googla olika kameror tills tidens ände. 😅

Så i det läget är jag just nu. Hur mår du och hur känner du idag? Är det något särskilt du tänkt på att du verkligenverkligen skulle behöva lära dig just nu?

2 reaktioner på ”En uppdatering från krisen och varför vi ska stötta småföretagare”

 1. Hej,
  Jag har nyligen börjat titta in på din blogg med rekommendation från en vän som följt dig länge.
  Och tänker är i denna kommentar dela lite tankar som jag snubblat över den senaste tiden vad gäller filminspelningar.
  Jag har inte riktigt vågat vara publik så har spelat in filmer med min kamera från datorn. Fick en som var bättre, men var tvungen att lämna tillbaka den då den inte kunde bestämma sig för ett läge utan zoomade ut och in hela tiden. Jag har inte jättemycket kunskap, i förhållande till dig, men hoppas du hittar något.
  Igår körde jag min första live sändning och använde mig av zoom + OBS studio + facebooks anslut funktion. Jag har sett andra, exempelvis Kicki Westerberg, använda liknande uppsättning med zoom streamat i facebook. OBS studio är en öppen lösning för att streama (mestadels) spel live. Även om det var en djungel första gången så var det ganska enkelt att komma igång med inspelning av filmer till min youtube. Alla dessa är gratis för att komma igång, om man inte vill köpa den dyraste tech-utrustningen :). Vilket jag har en känsla av är halva grejen.
  Där tog min tekniska kompetens slut och hoppas att du har nytta av att fortsätta gräva i de tekniska detaljerna.

  1. Hej Kristina!
   Tack för att du delar med dig av dina tekniska upptäckter. Ja OBS är ett jättebra program för att live-streama som många gamers och andra använder. I den här videon visar jag hur man kommer igång och spelar in en gaming-video i programmet t e x: https://youtu.be/Iw_Uf8a-QdA
   Superkul att hör att du inte tyckte det var så svårt också, den peppen tror jag många behöver just nu!
   Jag har bestämt mig för vilken kamera jag kommer satsa på, vilket är en investering framåt både för youtube och live. Men behöver spara lite först så tills dess kommer jag också köra på tekniken jag redan har. Oftast är det ju bäst att bara komma igång och inte snöa i för mycket på tekniken ☺️
   Hoppas du ska fortsätta trivas här på bloggen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering