Mina streaming-favoriter

Nu när det är vinter och dagarna blir mörkare vill jag inget hellre än att krypa upp i soffan eller bädda ned mig i sängen med en riktigt bra film eller serie.

Det finns ju så otroligt mycket innehåll där ute att ta del av så jag tänkte att jag skulle dela med mig av några av mina favoriter!

Inlägget är ett samarbete med Lenovo Yoga Smart Tab, en surfplatta med Android och Google Assistent. Plattan har full hd-upplösning vilket såklart är viktigt när man ska streama. Den har också den typ av skärm som är skarp och har fin färgåtergivning oavsett vilken vinkel du tittar från.

Jag tycker det är väldigt mysigt att ha med en surfplatta på tågresan, jobbnatten på hotell eller när man åker till familjen på jul för att kunna titta på serier och film.

När du har Netflix-appen kan du dessutom spara ned filmer och avsnitt offline vilket underlättar om du ska vara någonstans med dålig uppkoppling!

Även hemma så händer det att jag och Max inte vill kolla på något gemensamt utan är mer sugna på våra ”ensamserier” (visst är det så i alla förhållanden att man har tillsammans- och ensamserier?). Så det är inte ovanligt att någon av oss sitter med en surfplatta och hörlurar medan den andra tittar på TV:n. Funkar finemangs!

Jag tycker det är så mycket mer bekvämt att titta på serier via en surfplatta eftersom den inte blir lika varm, är mycket smidigare att hålla i eller ta med (inte lika tung). Jag tycker också att jag kommer lite närmare det jag tittar på när jag slipper ha ett tangentbord framför mig.

Men nu vidare till vad jag helst streamar så här i vintertid.

Julstämning, matlagning och dokumentärer på Netflix

När vi kommer in i december och ju närmare julen kommer vill jag komma i stämning genom att kolla på julfilmer! På Netflix finns ett stort utbud både av nytt och gammalt. Förra året tittade jag på ”A christmas prince” som är ett Netflix Original. Som att man låtit en AI titta på alla ”klassiska” julfilmer från 90-talet och sen generera en egen, typ. Det är klyschigt, det är julmusik, det är snö som faller, en dråplig kärlekshistoria och så vidare.

Som ni vet behöver ju inte en julfilm vara en bra film. Det behöver bara innehålla lite stämning! Andra favoriter är ju Love Actually, Grinchen och The Holiday.

Annars på Netflix älskar jag att titta på Chef’s table. Jag är ju (som ni vet) absolut ingen hejare på matlagning. Men dessa välproducerade avsnitt om olika mästerkockar runt om i världen handlar om så mycket mer än mat. Det handlar om kreativitet, om att följa sitt hjärta, vara sig själv, gå utanför ramarna och skapa något unikt. Vilket är otroligt inspirerande även fast jag personligen inte är någon stor gourmé.

Min tredje favoritkategori på Netflix är dokumentärserier! Making a murderer sträcktittade jag igenom på bara några dagar. The Keepers var fruktansvärt hemsk men otroligt spännande. The Staircase handlar precis som Making a murderer om en man som anser sig vara oskyldig anklagad (för mord på sin fru).

Några andra serietips på Netflix är:

  • The Crown – historiskt drama om brittiska kungahuset, superfint producerad!
  • Derry Girls – humor som utspelar sig på Irland under 90-talet. Skrattar rakt ut, helt underbart och skruvat manus och massor med nostalgi.
  • Abstract – lite liknande Chef’s Table fast om olika designers inom allt från typografi till inredning. Superfina och inspirerande porträtt av kreativa människor! Tips tips tips!
  • GLOW – en serie om ett gäng kvinnor som castas till en riktigt b TV-serie med women’s wrestling. Utspelar sig på 80-talet! Väldigt kul men också fin. Plus älskar wrestling!!!

Välproducerat drama på HBO

Tyvärr har jag redan sett klart alla säsonger av Sex and the City men det var länge en streaming-favorit på HBO. Efter Game of Thrones kände jag en rätt stor tomhet på seriefronten. Jag tycker de senaste säsongerna var lite av en besvikelse men fenomenet har ju ändå varit kul!

Därför blev jag väldigt glad när jag (utan att ha hört allt för mycket om den innan) såg att His dark materials kommit som serie! Ni vet serien som börjar med boken Guldkompassen? Jag läste den när jag var yngre, minns inte så mycket av den förutom det där med att alla har en daemon (ett själsdjur ?) och att det fanns isbjörnar som kunde prata.

Men den nya adaptionen i serieform är riktigt bra tycker jag! Särskilt är skådespelaren som spelar Lyra riktigt riktigt bra. Och jag gillar skådespelaren som spelar Mrs Coulter, Ruth Wilson, hon spelade nämligen Jane Eyre i min favoritadaption av BBC.

Min favoritpodd Nerdette Recaps (som tidigare recappat Game of Thrones) gör recaps på His Dark Materials nu vilket gör tittandet extra kul.

Andra serietips (som ni säkert redan sett men om ni av någon anledning missat) på HBO är:

  • Chernobyl – spänning på hög nivå om händelserna efter kärnkraftsolyckan.
  • Killing Eve – rolig och spännande serie om en utredare som blir besatt av seriemördaren hon försöker fånga. Så knäppt och bra manus!
  • Castle Rock – serie som utspelar sig i Stephen Kings universum. Kusligt och spännande. Det har kommit en ny säsong nu som jag inte sett än!

Julkalender är ett måste – nya på SVT play eller gamla på Öppet arkiv

Alltså kalla mig vad du vill men jag kollar ALLTID på julkalendern. Varje år. Jag kanske inte hinner se alla avsnitt alltid men oftast kollar jag ikapp innan julafton på det jag missat.

Jag tycker det är en så mysig tradition och oftast ger det så mycket fin stämning och uppladdning inför jul att varje morgon till frukost kolla på julkalendern på SVT play.

Det är också väldigt mysigt att återuppleva barndomens julkalendrar via Öppet Arkiv ? Favoriter som Mysteriet på Greveholm och Julens hjältar.

Fantasy och sci-fi på Amazon Prime

”Men gud, Elin, har du alla streamingtjänster!??” kanske du tänker nu. Jaaa, det kanske jag har?! E de så fel? Nej men så här var det att Max reggade Amazon Prime för att titta på bilprogrammet The Grand Tour (killarna från fd Top Gear). Sen så… blev det som det så ofta blir med streamingtjänster att de bara fortsätter rulla.

Det som är bra med Amazon Prime är att de har alla säsonger av Downton Abbey! En av mina absoluta favoritserier, särskilt runt jultider eftersom de har de supermysiga julavsnitten som är som små långfilmer. Jag gick för övrigt och såg nya Downton Abbey-filmen helt själv så jag kunde få snyfta och skratta utan shame tillsammans med alla tanter. Det var topp-mys ska jag säga er!

Jag och Max har kollat på sci-fi-serien The Expanse på Prime som vi verkligen gillade. Den utspelar sig i framtiden där vi koloniserat Mars och en ny arbetarklass har utvecklats av de som arbetar i ”the belt” för att förse jorden och Mars med resurser. Med tiden har dessa tre olika stater, eller vad man ska kalla dem, blivit mer och mer separerade och konflikter uppstår! Plus – en okänd fara hotar OCH mormonerna bygger en ark för att bege sig ut i rymden mot den förlovade planeten. Ja ni hör ju!

Vi har även kollat på Good Omens, en humoristisk serie om änglar och demoner och jordens undergång som nalkas. Många bra skådespelare och väldigt knäppt men roligt manus.

Nu senast har jag börjat kolla på fantasy-serien Carnival row! Den utspelar sig i en alternativ verklighet (fast på typ 1800-talet) där älvor, fauner, troll och andra sagoväsen är högst verkliga men behandlas väldigt illa av människorna. Med Orlando Bloom och min favorit Cara Delevingne. Förutom hela fantasy-settingen så är det typ en historisk krim-serie. Många lager, men mysig serie att streama så här i mörkret.

Vad streamar du just nu? Dela gärna med dig av dina bästa tips! ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!