Recension: iPhone 11 – ett enkelt val

Nu har jag haft iPhone 11 som min dagliga mobil i några veckor och känner mig redo att ge er mitt helhetsintryck av Apples senaste smartphone.

Sammanfattningsvis kan jag säga att om du har en äldre iPhone, t.ex. en 6:a eller 7:a och är sugen på en uppgradering så är det iPhone 11 du ska kolla på. Har du däremot en iPhone 8 eller iPhone X som funkar bra så tycker jag du ska fortsätta med den ett tag till.

Design och känsla

En sak som jag tycker Apple alltid varit bra på är att förstå att teknik inte behöver vara tråkig och stel. De har sedan långt tillbaka gjort produkter i roliga färger som helt enkelt gör tekniken lite roligare och mer personlig. Så även med nya iPhone 11 som kommer i flera fina färger.

Jag har haft den röda, som är ett samarbete med Product(RED) som samlar in pengar för att förhindra spridningen av aids. Färgen är klar och fin. Som jag nämt tidigare är min favoritfärg dock den mintigt gröna. Jag såg att Sandra Beijer satsat på den lavendel-lila.

För den som inte känner sig sugen på roliga färger finns även en svart och en vit.

Apple uppger att glaset i nya iPhone 11 ska vara mer tåligt. Vilket gjort att jag faktiskt vågat använda denna mobil utan skal (vågat, jag vet). Det kanske är psykiskt men jag har ändå inte känt mig lika nervös för att denna ska gå i kras? Glaset och designen känns tålig.

Storleken på iPhone 11 är 6,1″, vilket placerar den mellan iPhone 11 Pro och 11 Pro Max. Personligen gillar jag ju stora skärmar och jag tycker den här storleken och formfaktorn är rätt perfekt faktiskt. Men har man lite mindre händer så är det på gränsen att man kan använda den med en hand, så om du vet med dig att du föredrar mindre skärmar bör du nog testa denna lite i en butik innan du bestämmer dig.

På baksidan sitter den ganska ordentliga kamera-bumpen med två kameror, en vidvinkel och en ultravidvinkel. Det är kanske inte den snyggaste designen jag sett men som vanligt vänjer man sig vid det mesta ganska snabbt. Framsidan på mobilen är sig lik från förra årets modeller.

Skärmen är en ”liquid retina”-LCD skärm. Vilket är Apples lite billigare variant men som fortfarande är väldigt skarp och fin.

Användarvänlighet och funktioner

Som alltid med de senaste iPhone-modellerna så är prestandan uppdaterad, vilket gör den lite snabbare än föregångarna. Om du byter upp dig från en äldre modell kommer du märka stor skillnad, har du däremot redan en iPhone med X i namnet kommer du inte tänka så mycket på det.

Något jag märker skillnad på är framförallt FaceID som blivit snabbare. På iPhone Xs Max som jag använt innan kunde jag ändå tänka på att FaceID tog en liten millisekund på sig att låsa upp eller att jag behövde ”passa in” ansiktet för att den skulle låsa upp. På iPhone 11 tänker jag aldrig på FaceID. Det bara… funkar. Vilket ju är som det ska vara.

En annan stor skillnad är ju kamerorna, vilket vi kommer till strax.

I övrigt så har ju nya iOS 13 släppts vilket innebär en del nyheter för alla som väljer att uppgradera, från iPhone 6S och uppåt. Där olika uppdateringar gör att allting funkar smidigare, mer effektivt och snabbare. Vilket ju ger en bättre helhetsupplevelse även om det inte är något man kanske reflekterar så mycket över.

Med iOS kom ju också dark mode, bättre bild/film-redigering i bilderappen, memojis direkt i emoji-skrivbordet, förbättrad påminnelse-app och andra trevligheter. Men det är ju som sagt tillgängligt även om du har en äldre iPhone och inte något specifikt för just iPhone 11.

Batteritid

Enligt Apple ska nya iPhone 11 ha en timme bättre batteritid än iPhone Xr. Jag har ingen anledning att tvivla på den uppgiften. Jag tycker batteritiden är bra, men inte exceptionell på något sätt.

Jag är ju en väldigt krävande mobilanvändare och jag tycker ändå jag klarar en heldag utan några som helst problem. På kontoret har jag en trådlös laddare vid datorn där jag brukar lägga mobilen mellan användningarna. Därför laddar jag inte alltid på natten längre.

Uppdaterade kameror och nya ultravidvinkeln

Är det något som kommer få dig att vilja välja iPhone 11 framför andra mobiler så är det ju kamerorna. iPhone levererar ju mobilkameror i toppklass och så även detta år.

På baksidan har du en vanlig kamera (vidvinkel) och en ny ultravidvinkel som helt enkelt gör det möjligt att ta in mycket mer av dina omgivningar. Till exempel i ett litet rum, när du ska ta en gruppbild eller vill få med mycket av en vy, t.ex. i naturen. Det ger också ett nytt kreativt verktyg för att hitta nya, spännande sätt att fota med din mobilkamera.

Vanliga kameran när jag tryckt mig så nära väggen jag kan på kontoret.
Ultravidvinkeln!!! Plötsligt ser man hela kontoret.

Även om du inte har en telefoto-lins på iPhone 11 så kan du zooma in digitalt. Genom AI-funktioner inbyggda i mobilen så kan den hämta in massor med ytterligare information och ge en skarp bild även när du zoomar. Men vill du hemskt gärna ha en telefoto-lins så är det iPhone 11 Pro som gäller.

På framsidan av mobilen har du Apples true depth-kamera. Vilket jag tycker är den kameran som verkligen skiljer iPhone 11 från många av konkurrenterna. Den tar väldigt fina selfies, du kan filma i 4K och du kan ta ”slofies” (slow motion selfies). Jag har hittills inte använt just den funktionen en enda gång. Men däremot så använder jag selfie-kameran väldigt ofta för att ta selfies, filma mig själv, göra Instagram stories eller TikTok-videos.

Porträttläget med ”studioljus”-funktionen.
Porträttläget med ”svartvitt high key-ljus”-inställningen. Lite extrem men kan ju funka i vissa sammanhang.

Jag tycker porträttläget och de olika porträtt-ljusen blivit mycket bättre och bildstabiliseringen för video både på selfiekamerorna och kamerorna på baksidan upplever jag också som bättre.

Återigen – om du kommer från en iPhone med X i namnet kommer du inte uppleva så hemskt stor skillnad. Men ska du uppgradera från en äldre modell tycker jag iPhone 11 är väl värd sitt pris!

iPhone 11 har också ett förbättrat nattläge för foto när det inte finns så mycket ljus. Det slår igång automatiskt när det är mörkt och du ser i en liten gul cirkel överst hur lång slutartid som kommer behövas. Håll bara mobilen så still du kan så kommer iPhone med hjälp av sina avancerade algoritmer leverera en skarp bild med fina färger.

Nattläget: Fotat i köket när det var helt mörkt, lampljuset kommer från hallen.
Nattläget utomhus! Den plockar upp väldigt mycket detaljer även fast det var väldigt mörkt ute.

Just när det gäller nattläge har Apple tidigare legat lite efter konkurrenterna men nu tycker jag de kommit ikapp bra! En sak jag verkligen uppskattar med iPhones nya nattläge är också att det fortfarande behåller ”myset” i en mörk bild, eller vad man ska säga. Man vill ju inte fota något fint och mysigt på kvällen och få det att se ut som dagsljus liksom.

Sammanfattningsvis

Jag kallar iPhone 11 för ett enkelt val eftersom jag tycker den har allt man vill att en ny mobil 2019 ska ha: den känns tålig och anpassad för vardagen; den är fin och trevlig att använda och den har en väldigt rimligt pris utifrån vad man får för pengarna.

Det jag gillar med hur Apple utvecklar sina telefoner är att de verkligen fokuserar på vardagen och det ”den vanliga användaren” prioriterar med sin mobiltelefon.

Det behövs inte en massa fancy-grejer, gimmickar eller superavancerade funktioner liksom. Med det sagt så ÄR iPhone 11 en superavancerade mobil med massor av cool teknik under huven som gör den så bra som den är. Men Apple gör att upplevelsen för mig som användare känns enkel och självklar. Vilket jag tycker är hela poängen!

iPhone 11 är ingen revolutionerande ny telefon. Men det är den senaste modellen, som är lite bättre än föregångarna och det självklara valet om du är på jakt efter en ny iPhone. Så enkelt är det.

Om du har några funderingar eller frågor gällande iPhone 11 – tveka inte att ställa dem i kommentarerna. Jag svarar som vanligt på allt! ?

6 reaktioner på ”Recension: iPhone 11 – ett enkelt val”

 1. Alltså timing i detta, stod igår och klämde på just den här och sneglade på 11 Pro. Och har nu beslutsångest mellan dessa. Jag tycker egentligen de tre kamerorna och en bättre skärm är lite overkill, det är inte vad jag behöver och är ute efter. Dessutom gillade jag den lila 11:an. MEN, jag gillar den mindre storleken som Pro har… Är alltså tvärtemot dig och har gärna en mindre skärm (men kanske för att jag inte vant med mig vid någon större ännu?).
  Har också lite beslutsångest när det kommer till färg, haha! Har ändå haft min senaste (SE) i tre år så man vill ju vara nöjd 😉 Är rädd att den lila är något man tröttnar på och undrar därför om inte en guldig Pro skulle vara ett bättre val.
  Har du något sista råd till mig som står och väger mellan dessa två nu, och baserat på mina önskemål?
  Tack för en grym recension för övrigt!

  1. Jag tror du skulle vara glad för en iPhone 11 och tror inte du kommer tröttna på färgen (för man vänjer sig), dessutom finns det ju skal. 🙂 Samtidigt om du känner att du har budget för en Pro tror jag inte du kommer ångra att du satsar på den! Du får helt enkelt fundera på om den extra kostnaden är värt det. Storleken tror jag du vänjer dig vid men samtidigt är det så att vissa verkligen vill ha den mindre modellen, så om det känns som en deal breaker kör på Pro vetja.
   Men I feel you, det är inte ett enkelt beslut. Så jag tycker du ska ta en funderare ett varv till innan du bestämmer dig. ?

 2. Hej!
  Funderar på att köpa en Iphone 11 till min dotter. Har inte riktigt budget för 12:an. Hon har en 8 plus som hon varit nöjd med hittills, men det är en tidsfråga innan skärmen krackelerar helt. Hon har framförallt gillat kameran och storleken. Är 11:an (den ”vanliga”) ett fullgott alternativ – dvs det ska kännas som en uppgradering, utan att förlora i storlek och skärmupplevelse?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering