Teknikbloggare med dåligt wifi hemma!? Testar Ubiquiti AmpliFi

För lite mer än ett år sen flyttade jag och Max från en lägenhet i ett renoverat stall i utkanten av Örebro till en 2:a (byggd 1947) på Väster i stan. Anledningen till flytten var att få det lite smidigare i livet.

För min del innebar det närmre till kontoret som ligger i samma kvarter, gångavstånd till tågstationen och nära till vänner. Och – icke att förglömma – bättre internet i lägenheten!

Det visade sig dock snabbt att en lägenhet från 1947 inte är byggd med teknik och internet i åtanke om man säger så. Om vi bortser från faktumet att vi KNAPPT har ett eluttag per rum så var också wifi-täckningen bedrövlig. Det enda rummet där det i princip funkade var i vardagsrummet där routern stod. Men tre meter bort till sovrummet så gick det inte så bra att surfa över wifi. Jätteofta bytte jag till 4G-nätet istället bara för att det gick så segt.

Att ligga och läsa bloggar och scrolla sociala medier under täcket på helgmornar är en av mina favoritsaker i livet så detta var ju högst störigt. Dessutom så vill ju mobilen gärna uppdatera appar över wifi under natten m.m. vilket ofta inte funkade då täckningen var för dålig.

Att sitta och jobba i köket var det inte tal om. Ofta hittade inte min laptop wifinätverket alls.

Som teknikbloggare kan ni ju förstå att det här kändes helt fel. Jag som ville att vårt hem skulle bli ett smart hem. Jag som vill visa hur enkelt och kul tekniken är i vardagen. Vi som flyttat till stan för ett smidigare liv. Och så funkar inte ens något så basalt som internet.

Hur som helst…

För ett tag sen fick jag ett mail från företaget Ubiquiti som undrade om jag skulle vara intresserad av att testa deras produkt AmpliFi HD. Det är en såkallad ”mesh router”, där du förutom en router också får två förstärkare som hjälper till att sprida ut wifi-signalen som ett nät (mesh) över hela hemmet.

Installation

När vi hade fått hem lådan så var jag borta och Max var så himla peppad så han fick min tillåtelse att installera AmpliFi på egen hand. Men det var en väldigt enkelt installation, berättade han, det gick på några få minuter.

Precis som med de flesta digitala hemprylar dessa dagar så laddar du ned en app som smidigt hjälper dig igenom hela installationen.

Du kopplar en ethernet-kabel (internetsladden) mellan ditt vanliga bredbandsmodem och AmpliFi-routern och sen bara en strömsladd till routern. Följ installationen i appen och sen är det klart!

Max ville också ge ett smart tips: Döp din nya router till samma sak som ditt förra wifi hette och använd samma lösenord så kopplar alla prylar upp sig automatiskt mot det nya nätverket.

Sen är det dags att placera ut förstärkningsantennerna. De stoppar du bara i ett eluttag, sen kan du justera vinkeln på antennen för optimal signal (appen hjälper till) och sen är det klart!

Hur stor skillnad blev det?

Alltså skillnaden är total! Nu är wifi-täckningen i vår lägenhet jämn och stark. Nu kan jag utan problem surfa från sängen eller jobba i köket. Alla smarta prylar har wifitäckning oavsett var i lägenheten de är (yay ett steg närmare det smarta hemmet!) och plötsligt känns vår lägenheten värdig en teknikbloggare. ?

Så jag är på det hela taget väldigt nöjd med AmpliFi HD. Routern i sig är gjord för att inte vara så ful som routrar ofta är. Det uppskattas. Routern har även en touchscreen på framsidan där man till exempel kan se hastigheten på sitt internet och annan information. Smidigt!

Det är väl egentligen två saker som är lite på minussidan och det ena är priset, AmpliFi HD med router och två förstärkare går loss på 4000 kr, vilket ju är i saftigare laget för de flesta. Om du vill ha en lite billigare variant och inte behöver täcka ett så stort område så finns även AmpliFi Instant, bestående av en router och en förstärkare. Installationer och funktioner är i övrigt liknande AmpliFi HD. Ett kit med router och förstärkare kostar runt 2000 kr.

AmpliFi Instant – router och en mesh-förstärkare

Det andra minuset tycker med AmpliFi HD är att förstärkningsantennerna är rätt stora och fula, tycker jag. De syns inte jättemycket och man slutar ju tänka på det ganska snabbt. Men man vill ändå välja placering med lite omsorg.

Om du har dålig wifi-täckning hemma tycker jag ändå du ska kolla in det här med mesh-routrar. För det gör verkligen skillnad och med tanke på hur mycket vi använder wifi i vår vardag så är det ju en rätt viktig grej att det ska funka (tycker jag iallafall).

Hur är wifi-täckningen hos dig? Har du haft problem och har du i så fall hittat någon lösning? Berätta gärna! ?

4 reaktioner på ”Teknikbloggare med dåligt wifi hemma!? Testar Ubiquiti AmpliFi”

 1. ”Det andra minuset med AmpliFi HD är att förstärkningsantennerna är rätt stora och fula, tycker jag. De syns inte jättemycket och man slutar ju tänka på det ganska snabbt. Men man vill ändå välja placering med lite omsorg.”
  Kalla mig tråkig, men måste verkligen allt här i världen baseras på hur estetiskt tilltalande det är?

  1. Nej, absolut inte. Men när det gäller just hemelektronik har det ju länge varit mycket som varit rätt fult. Därför brukar jag bedöma just teknik en del på estetik, särskilt när det är sådant man ska sätta ut runt om i hemmet. Jag vill ha teknik hemma, men också att det ska vara lite fint sådär. Jag upplever generellt inte att det är ett perspektiv som brukar vara med särskilt mycket gällande hemelektronik i tekniktidningar och på andra tekniksidor, därför vill jag lyfta det i min blogg, eftersom det trots allt är ett perspektiv som är viktigt för mig personligen.

  2. Hej Elin!
   Nr 1. Din blogg är guld. Så bra kvalitet på information och format. Jag är tyvärr inte (generellt) en frekvent bloggläsare men går in lite då och då och läser flera inlägg åt gången.
   Nr 2. Vi bor i ett gammalt torp på landet i Laxå kommun. Vår enda möjlighet är mobilt. Så vi köpte en ny router och det fungerar faktiskt väldigt bra men ENDAST när den står i matrumsfönstret på vån 1. I resterande rum är det ok förutom på mitt kontor på vån 2. Så oerhört irriterande. Alla Skypemöten får jag ta i matrummet. Uppfattar jag det rätt att jag kan koppla min nuvarande router (stationär) med mobilt till AmpliFI med bara en eternetsladd? Eller fungerar detta endast om en har ex fiber?
   Hoppas du får en bra måndag!
   Hälsningar från Katarina

   1. Hej Katarina!
    1. Tack snälla! Jättekul att höra!
    2. Som jag förstår det också så ska det gå att koppla från din nuvarande router med mobilt till AmpliFi precis som du säger. Kanske bäst att dubbelkolla med en säljare/på hemsidan innan köp bara. Men borde funka!
    Ha en fin dag! ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering