SVT morgonstudion, tåghaveri och influencers

Imorse var jag med i SVT Morgonstudion och pratade om DeepFakes, tillsammans med juristen Ängla Englund och frilansjournalisten Jeanette Peppe Öhman (på länk från Kalifornien).

Det var första gången i SVTs morgonprogram för mig så det var kul.

DeepFakes är en teknik där man använder artificiell intelligens i form av djup maskininlärning (deep learning) för att manipulera eller byta ut ansikten i film. Filmer har ju kunnat manipuleras och redigeras under lång tid, men det nya är att med maskininlärning blir mycket snabbare och enklare. Istället för kunskaper och avancerade programvaror finns det appar och open source-program som i princip vem som helst kan använda.

Oron kring den här tekniken är att det blir enklare att skapa ”fake news” och politisk propaganda. Tekniken har också använts en hel del inom porrindustrin för att få det att se ut som att kända skådespelare är med i porrfilmer.

Vi har pratat om det är flera gånger i Aftonbladet Morgon Techsvepet innan.

Igår så var jag i Motala och gjorde två föreläsningar om influencers! Uppdragsgivaren hade bokat tågbiljetterna (med god marginal). Det är ju inte särskilt långt mellan Örebro och Motala. Men i Hallsberg så tog det stopp! Strömavbrott på spåret och efter att ha stått still typ 20-30 min så sa det att tåget ställdes in och vi fick ta nästa tåg om typ 1,5 h. Vilket inte gick för mig för då skulle ju min föreläsning börja!!

I konsultation med uppdragsgivaren beslutade vi att det bästa alternativet var taxi. Så jag gick ut till en hel drös taxibilar utanför stationen. Men det visade sig att INGEN taxi i hela Hallsberg kunde köra mig (1 h) till Motala för de hade uppdrag med skolskjutsar och färdtjänst redan bokade.

Så jag fick boka en taxi från Örebro som kom efter 20 min. Sen åkte vi mot Motala.

Jag blev försenad till föreläsningen men det gick bra ändå. Men hann inte testa tekniken innan och fick bara slänga mig upp på scen ganska omgående. Tur att man varit med förr ?

Istället för att åka hem efter den senare föreläsningen på kvällen sen så åkte jag direkt till Stockholm, sov på hotell (kom i säng 00.30 efter lite sent tåg, köpt mat och strykt min blus) och sen klockan på 05.55 för att vara redo för morgon-TV.

Så ett händelserikt dygn minst sagt men också väldigt kul!

Medan jag åker tåg lyssnar jag på Stephen Fry läser Harry Potter. Bästa som finns och SÅ mysigt nu på hösten, tycker jag. Råkar man somna till lite gör det inget heller eftersom man redan kan böckerna mer eller mindre utantill. ?

På bilden ovan lyssnar jag på slutet av Prisoner of Azkaban, en av mina favoritböcker/filmer från serien. All the feels! Skickade bilden till min bästis Linda medan jag försökte hålla mig från att grina på tåget.

Nu är jag hemma i soffan igen. Har ätit lunch. Fick sådant himla sug på tomatsoppa med grilled cheese så fixade det. Toast i all ära med ”riktig” grilled cheese med cheddar som får ligga och långsamt stekas i stekpanna och sen dela på diagonalen – gah! Finns det något godare? Läste ett tips om att man ska använda riven ost istället för skivad! Testade det och det var ett mycket bra tips så tipsar vidare om det.

Nu tänker jag göra resten av eftermiddagsjobbet från soffan efter detta mycket händelserika dygn (med lite för lite sömn).

Hoppas ni har en bra vecka så här långt! ❤

2 reaktioner på ”SVT morgonstudion, tåghaveri och influencers”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering