Teknikens under #021 Hälsa

Det finns stor potential för tekniken att helt förändra vårt förhållande till hälsa och sjukvård. Genom att samla in och processa all den mängd data som genereras inom vården skulle vi kunna bli mer preventiva, hålla oss friska längre och hjälpa vårdgivare med beslutsunderlag. 

Tekniken finns men sjukvården släpar efter med ålderdomliga system. Vad behövs för att verkligen ta tillvara möjligheterna tekniken kan ge?

Medverkande

  • Helena Mischel, kundansvarig regioner och omsorgsbolag på Microsoft
  • Tora Borén, andre vice ordförande i SYLF (Sveriges yngre läkares förening) och ST-läkare

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Med min smartklocka kan jag få info om hur mycket jag rör mig, min puls och jag kan till och med ta EKG. Genom appar kan jag mäta sömnkurva, hur jag äter, vad jag väger, hur jag tränar, min menscykel och mycket mer.

Det jag inte kan göra idag är att skicka denna data till min läkare och låta den bakas ihop med data från tidigare prover och undersökningar i sjukvården för att sedan låta ett program leta insikter och mönster. För sjukvården i Sverige idag jobbar i uråldriga system som inte pratar vare sig med min personliga teknik eller ens med andra vårdregioner.

Sonos gör högtalare med klockrent ljud – för alla rum i hemmet utan krångliga installationer och sladdar. 

Musik kan påverkar hur vi känner och mår. I Sonos undersökning Brilliant Sound Study så svarade 95 % av de tillfrågade svenskarna att de kände någon typ av stress i sitt liv. Kring jobb, pengar, relationer eller sin fysiska hälsa.

Men 80 % svarade att de känner låg stress och 40 % känner ingen stress alls när de lyssnar på sin favoritsång. I veckans avsnitt pratar jag med min kompis Clara Toll om är PT, massör och yogainstruktör om hur hon väljer musik som får människor att slappna av. 

Tekniken har stor potential att förändra vården och vår förhållande till hälsa. Vi skulle kunna bli mer proaktiva och få hjälp innan vi blir sjuka genom att låta artificiell intelligens analysera och dra slutsatser från stora mängder hälsodata och jämföra med vår personliga. Kroniskt sjuka skulle kunna få mer regelbunden kontakt med vården och hjälp att följa sin egen sjukdom genom smart teknik och digital kontakt med sin vårdgivare.

Möjligheterna finns där och de är enorma. Men än så länge används de inte i någon större utsträckning i Sverige. Varför är det så och vad skulle tekniken kunna göra för vår hälsa och sjukvård i framtiden? Det undersöker vi i detta avsnitt av Teknikens under.

I avsnittet hör du

Jag har pratat med Tora Borén som är ST-läkare och andre vice ordförande i SYLF (Sveriges yngre läkares förening). Hon brinner för bättre journalsystem som tar till vara teknikens möjligheter och kan hjälpa henne med insikter och beslutsstöd.

Vi hör även Helena Mischel som är kundansvarig för regioner och omsorgsbolag på Microsoft samt lokalpolitiker för Liberalerna. Hon har alltid varit intresserad av hur teknik kan användas för att göra vården bättre. Bland annat genom att ta till vara all den vårddata som finns i Sverige och världen för att hjälpa kroniskt sjuka, bli mer preventiva i vården och ge vårdgivare bättre stöd.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Har du några tankar eller reflektioner kring ämnet teknik och hälsa? Lämna gärna en kommentar! ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!