Teknikens under #019 Memes

En bild på Per-Ola Mjömark med citatet "Memes är en lite förbisedd kulturyttring, den får inte alltid den uppmärksamhet den förtjänar"

Människor har i alla tider utbytt idéer och tankar genom bilder, texter, sånger, sagor och andra uttryck. De senaste 20 åren när vi haft internet så har “memes” vuxit till en kommunikationsform där en rolig bild eller video kan spridas över hela världen på nolltid. 

Ett avsnitt där vi dyker ned i fenomenet memes och undersöker advice animals, overly attached girlfriend, Pepe the frog och vad memes egentligen är. 

Medverkande

  • Per-Ola Mjömark, jobbar med PR och älskar memes

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Jag tycker memes som kommunikationsform är väldigt intressant. Vid en första anblick tänker vi på det som virala fenomen eller “roliga bilder på internet”. Men börjar man gräva lite i det så inser man ju att det är lite mer komplext än så.

Memes bygger ju till stor del på medskapande. Att vi tar ett budskap, bild eller ett skämt som vi förstår och uppskattar och sen imiterar, upprepar eller remixar vi det.

Memet “Scumbag Steve”

Att förstå memes kräver ibland ingen särskild kunskap alls. Som på bilden här ovanför. Detta är ett meme som kallas ett “image macro”, vilket är en av de mest populära formerna för memes. En bild med text på, ofta skriven i typsnittet “Impact”. Det roliga i Scumbag Steve-memes är att alla kan känna igen den där dryga killen som lånar grejer, aldrig betalar tillbaka och beter sig allmänt osoft.

Om man inte känner till Scumbag Steve-memes kan det däremot bli svårare att förstå en meme som den här:

En remix på en Scumbag Steve-meme med ett gammeldags porträtt istället.

I avsnittet försöker jag därför ge en sorts överblick och inblick i den stora, mångfacetterade, knäppa och komplexa världen som memes skapar. Och reda ut vad memes egentligen är.

Sonos gör högtalare för hela hemmet så att du kan njuta av klockrent ljud på ditt sätt. 

Hur påverkar det vi lyssnar på våra känslor egentligen? I Sonos undersökning Brilliant Sound Study svarade 45 % av de tillfrågade svenskarna att musik fått dom att gråta helt oväntat, och 40 % att musik fått dom att skratta.

I avsnittet får du höra Marina, Linda och Anna dela med sig av musikminnen och låtar som för dem tillbaka till en särskild plats eller tid i livet.

 

I avsnittet hör du

Jag åker till Stockholm och träffar Per-Ola Mjömark, tidigare journalist och nu mer inom PR. Per-Ola älskar memes och har följt deras utveckling på nätet enda sen det började uppstå särskilda internskämt på communityt Skunk.

För Per-Ola är memes skämt som växer fram genom en evolutionär process på nätet, framförallt på forum som 4chan och Reddit. Det är även ett sätt att bonda med sina vänner. Han har inte bara skapat memes själv utan en gång också blivit ett meme som hade lite populäritet under en kort tid i internethistorien.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Tankar, kommentarer, memes? Please share! ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

4

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailklubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 161 times, 1 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *