Teknikens under #019 Memes

En bild på Per-Ola Mjömark med citatet "Memes är en lite förbisedd kulturyttring, den får inte alltid den uppmärksamhet den förtjänar"

Människor har i alla tider utbytt idéer och tankar genom bilder, texter, sånger, sagor och andra uttryck. De senaste 20 åren när vi haft internet så har ”memes” vuxit till en kommunikationsform där en rolig bild eller video kan spridas över hela världen på nolltid. 

Ett avsnitt där vi dyker ned i fenomenet memes och undersöker advice animals, overly attached girlfriend, Pepe the frog och vad memes egentligen är. 

Medverkande

  • Per-Ola Mjömark, jobbar med PR och älskar memes

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Jag tycker memes som kommunikationsform är väldigt intressant. Vid en första anblick tänker vi på det som virala fenomen eller ”roliga bilder på internet”. Men börjar man gräva lite i det så inser man ju att det är lite mer komplext än så.

Memes bygger ju till stor del på medskapande. Att vi tar ett budskap, bild eller ett skämt som vi förstår och uppskattar och sen imiterar, upprepar eller remixar vi det.

Memet ”Scumbag Steve”

Att förstå memes kräver ibland ingen särskild kunskap alls. Som på bilden här ovanför. Detta är ett meme som kallas ett ”image macro”, vilket är en av de mest populära formerna för memes. En bild med text på, ofta skriven i typsnittet ”Impact”. Det roliga i Scumbag Steve-memes är att alla kan känna igen den där dryga killen som lånar grejer, aldrig betalar tillbaka och beter sig allmänt osoft.

Om man inte känner till Scumbag Steve-memes kan det däremot bli svårare att förstå en meme som den här:

En remix på en Scumbag Steve-meme med ett gammeldags porträtt istället.

I avsnittet försöker jag därför ge en sorts överblick och inblick i den stora, mångfacetterade, knäppa och komplexa världen som memes skapar. Och reda ut vad memes egentligen är.

Sonos gör högtalare för hela hemmet så att du kan njuta av klockrent ljud på ditt sätt. 

Hur påverkar det vi lyssnar på våra känslor egentligen? I Sonos undersökning Brilliant Sound Study svarade 45 % av de tillfrågade svenskarna att musik fått dom att gråta helt oväntat, och 40 % att musik fått dom att skratta.

I avsnittet får du höra Marina, Linda och Anna dela med sig av musikminnen och låtar som för dem tillbaka till en särskild plats eller tid i livet.

 

I avsnittet hör du

Jag åker till Stockholm och träffar Per-Ola Mjömark, tidigare journalist och nu mer inom PR. Per-Ola älskar memes och har följt deras utveckling på nätet enda sen det började uppstå särskilda internskämt på communityt Skunk.

För Per-Ola är memes skämt som växer fram genom en evolutionär process på nätet, framförallt på forum som 4chan och Reddit. Det är även ett sätt att bonda med sina vänner. Han har inte bara skapat memes själv utan en gång också blivit ett meme som hade lite populäritet under en kort tid i internethistorien.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Tankar, kommentarer, memes? Please share! ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!