Nya funktioner påväg till din iPhone med iOS 13

För ett tag sen höll Apple sin årliga utvecklarkonferens WWDC i Kalifornien, USA. Fokus ligger främst på kommande mjukvaruuppdateringar till Apples produkter men ibland kan även en ny produkt lanseras också. Vilket skedde i år med nya stationära monsterdatorn Mac Pro (släpps i höst med ett startpris på 5999 dollar, svenska priser har inte släppts än).

Men för de flesta av oss så är det ju nyheter i nästa upplaga av iOS, operativsystemet till iPhone, som lockar mest. Uppdateringen kommer i höst och här är några nyheter vi har att vänta.

Dark mode för iPhone

Att ändra program och appar till mörkt läge är något som kanske mest verkar vara en cool utseendegrej för utvecklare och datanördar. Dark mode/mörkt läge innebär alltså att designen har mörk bakgrund med ljus text på istället för tvärt om vilket brukar vara standard.

Men mörkt läge har faktiskt en hel del funktionalitet som alla kan ha nytta av. Det kan spara batteri eftersom det inte krävs lika mycket ljust. Den ökade kontrasten kan göra text mer lättläst, särskilt när det är dåliga ljusförhållanden runtomkring.

Det kan också göra att man har lättare att somna efter att man använt mobilen på kvällen eftersom det inte kommer in lika mycket ljus ögonen.

Du kommer kunna välja mörkt läge på samma ställe som du höjer och sänker ljusstyrkan på skärmen. Det kommer även gå att ställa in att mobilen ska byta till mörkt läge en viss tid på kvällen. Smidigt! ?

Snabbare app-nedladdning och bättre på att redigera bild och video

I den nya uppdateringen kommer Apple göra nedladdningsstorleken på appar mindre så det ska gå mycket snabbare att ladda ned nya appar. Även FaceID ska låsa upp din telefon snabbare.

Nya funktioner läggs även till i bildbiblioteket där det dels ska bli enklare att navigera i ditt bildarkiv och så utökas funktionaliteten för bildredigering. En funktion som jag längtat efter länge som äntligen kommer är möjligheten att rotera video! Ibland så filmar man ju åt ett håll men mobilen uppfattar hur man håller mobilen fel och så får man en video som är på sniskan. Äntligen kommer det gå att rätta till enkelt i efterhand. Sjukt bra!

Uppdaterade påminnelser och logga in med Apple

Påminnelseappen på iPhone är en som jag länge tyckt varit väldigt… märkligt utformad. Jag väljer oftast att lägga in påminnelser i kalendern hellre än att använda appen för att jag helt enkelt inte tyckte den varit så bra. Men i iOS 13 får Påminnelser en uppdatering med ny funktionalitet och det lilla jag sett tycker jag verkar lovande!

Ni vet när man skapar nya konton på olika sidor och appar så ges ofta alternativet att logga in med Facebook eller Google? Det är ju himla lockande eftersom det går så snabbt och man slipper skapa ett helt nytt konto. Men det du också gör när du väljer det alternativet är ju att ge Facebook och Google tillgång till datan du genererar via den aktuella sidan eller appen.

Apple, som ju länge hållit fanan högt gällande att inte samla in massa data, ger nu ett nytt alternativ som är “Logga in med Apple”. På så vi kan du få smidigheten av att logga in snabbt och enkelt men slipper dela med dig av massa extra data. Snyggt! De har till och med en funktion där du kan välja att Apple genererar en unik, opersonlig emailadress att registrera med på sidor och appar där du inte vill dela din riktiga. Nice!

Den stora frågan är ju hur många sidor och appar som kommer vilja implementera den här tekniken? Data är ju något de flesta vill samla in och sälja vidare. Så vi får väl se hur många ställen vi kommer kunna använda denna smidiga funktion på.

För mer nyheter från WWDC rekommenderar jag The Verge snabbklipp av hela keynoten. Bland annat ska iPad få ett eget operativsystem vilket kommer göra den ännu mer “dator”-lik. Den uppdateringen är jag peppad på att testa med iPad pro i höst.

Du som iPhone-användare – vad tror du om dessa nyheter?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

9
(Visited 248 times, 1 visits today)

2 kommentarer

  1. Lena 23 juni, 2019 at 08:46

    Jättebra uppdateringar! Skulle älska att kunna logga in med Apple:)
    När tror du detta blir verklighet?

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *