Låt artificiell intelligens hjälpa dig med EU-valet?

Foto: Rawpixel.com

Har du bestämt vem eller vilket parti du ska rösta på i EU-valet? Det är ju inte alltid det enklaste. När det gäller riksdagsvalet är det mycket enklare tycker jag för de frågorna är vi ju vana att tänka på och så räcker det att bestämma parti.

För EU-valet är det ju mycket mer komplext! Jag gick hem en liten bok från Journalisten (journalistförbundets tidning som jag prenumererar på) där man kunde lära sig om hur allt funkar med EU. Insåg då hur otroligt dålig koll jag ändå hade.

Men EU styr ju otroligt mycket av det som påverkar oss väldigt direkt här i Sverige. Bara på senaste har ju jag fått flänga runt i diverse medier för att försöka reda ut det här med GDPR och nya upphovsrättslagen. Vilket vi inte riktigt började tänka på förrän det redan var genomröstat och klart. Processerna i EU är ju så himla långa.

Så för att verkligen se till att använda sin röst på bästa sätt är det smart att leta upp en specifik person att rösta på som kämpar för just dina frågor. I vår nationella politik har ju inte ledamöter så stort inflytande i sig utan det handlar ju mer om partipolitiken. I EU är det lite tvärt om. Där kan en driven, enskild parlamentariker har väldigt mycket inflytande till exempel genom att vara med i eller leda olika utskott och sånt.

Kan AI veta vad du borde rösta på?

Jag fick ett mail från en startup som gjort en liten AI-baserad valkompass. Så här funkar den enligt företaget själva:

”Med hjälp av AI kan vi förutsäga, baserat på de svar man ger, vad man också med hög sannolikhet svarar på andra frågor. Frågorna är optimerade så att man får de frågor som troligast skulle kunna rubba den position man intagit. Alla får mellan 10-25 frågor – efter det är vi väldigt säkra.”

Kul vinkel tycker jag! Men hur bra funkar den?

Well… jag fick några frågor som handlade framförallt om vad jag inte står för. Resultatet stämde ganska bra med vad jag fått på andra kompasser. Även om det inte blev det parti som jag faktiskt tänker rösta på.

Tyvärr får man bara fram vilket parti man borde rösta på, inte enskild kandidat. På det viset tycker jag SVT:s valkompass kanske funkar lite bättre, för där får du se hur väl du matchar mot särskilda kandidater och kan läsa om vad de kommer prioritera om de blir valda.

Har du gjort någon valkompass? Vet du vem du ska rösta på?

Om du testar AI-kompassen här ovan får du gärna berätta hur väl den matchade mot vad du själv tänkte också!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering