Teknikens under #014 – FoodTech

Insekter, alger och kött framställt i labb. Det är några framtidsutsikterna när man kikar in teknikområdet som handlar om att utveckla och skapa innovation inom mat – FoodTech.

Så hur smakar maten vi kommer äta i framtiden och hur kan tekniken hjälpa oss att äta och producera mat mer hållbart?

Medverkande

  • Frida Jonsson – journalist på Agfo.se
  • Annie Månsson – matbloggare och klimatkonsult
  • Adam Vikström och Mattias Chahin – Grundare av Deligate

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Som ni vet älskar jag science fiction. Något jag tycker är väldigt kul att titta på i filmer som utspelar sig i framtiden är ju vad vi kommer äta. I Star Trek finns coola microvågsugnar som kan skapa vilken mat som helst. I Matrix äts det grå näringssörja. 

Sanningen är ju den att matproduktion och konsumtion står för en stor del av utsläppen i vår värld. För att vi ska kunna föda hela världen i framtiden, och fortfarande ha en planet kvar, så måste vi förändra våra matvanor. 

Företag och forskare som tagit sig an den utmaningen brukar samlas under benämningen FoodTech. Det är inte alltid helt tydligt hur mycket “tech” som ingår, om man tänker algoritmer, digital teknik eller tekniska prylar. Det handlar ibland också om en mer teknisk approach till mat. Det vill säga att optimera och utveckla mat. 

Tillsammans med Wise IT vill jag be dig ställa frågan: tänk om? 

Du kanske tror att du inte skulle kunna jobba inom IT eftersom du kanske inte jobbat med det innan, inte ser dig som teknikintresserad eller tänker att du saknar rätt utbildning? Men det finns många vägar in till IT och kanske är det framtiden för dig!

Wise IT är ett rekryterings- och konsultbolag som är specialiserade på IT- och techbranschen. De vill gärna hjälpa dig att hitta ditt nästa steg.

Är du nyfiken på hur du kan vara med och bygga framtiden inom IT? Gå in här och läs mer:
? wiseit.se/tankom

En viktig del i detta är framtidens proteinkällor. För kött kommer vi inte kunna äta i samma utsträckning som idag, det går bara inte. Där pratas det till exempel om insektsmat, alger och labbodlat kött. Men det finns också en hel del som står i vägen för utvecklingen. Desto snabbare har det gått för nya vegetariska protein.

Samtidigt är det ju också viktigt med smaken. Att mat är hållbart framställd och näringsrik räcker ju sällan för att vi ska vara villiga att faktiskt äta den. 

I avsnittet hör du

Jag har intervjuat Frida Jonsson som är journalist på agfo.se, som bevakar Food- och AgTech (jordbruk). Hon berättar om det här breda och hypade teknikområdet och vilka både möjligheter och utmaningar det medför. 

Sen har jag snackat med min kompis Annie Månsson, matbloggare på Vegokäk och klimatkonsult. Hon har koll på det här med nya vegoproteiner och hur vi måste tänka för att verkligen hitta hållbara lösningar. 

Dessutom så har jag snackat med grundarna av ett FoodTech-företag här i Örebro, Deligate, som jobbar för att minska matsvinnet i livsmedelsbutiker genom en app.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Hur tror du vi kommer äta i framtiden? Är du peppad på insektsmjöl och algprotein? ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

1

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailklubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 89 times, 1 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *