Teknikens under #014 – FoodTech

Insekter, alger och kött framställt i labb. Det är några framtidsutsikterna när man kikar in teknikområdet som handlar om att utveckla och skapa innovation inom mat – FoodTech.

Så hur smakar maten vi kommer äta i framtiden och hur kan tekniken hjälpa oss att äta och producera mat mer hållbart?

Medverkande

  • Frida Jonsson – journalist på Agfo.se
  • Annie Månsson – matbloggare och klimatkonsult
  • Adam Vikström och Mattias Chahin – Grundare av Deligate

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Som ni vet älskar jag science fiction. Något jag tycker är väldigt kul att titta på i filmer som utspelar sig i framtiden är ju vad vi kommer äta. I Star Trek finns coola microvågsugnar som kan skapa vilken mat som helst. I Matrix äts det grå näringssörja. 

Sanningen är ju den att matproduktion och konsumtion står för en stor del av utsläppen i vår värld. För att vi ska kunna föda hela världen i framtiden, och fortfarande ha en planet kvar, så måste vi förändra våra matvanor. 

Företag och forskare som tagit sig an den utmaningen brukar samlas under benämningen FoodTech. Det är inte alltid helt tydligt hur mycket ”tech” som ingår, om man tänker algoritmer, digital teknik eller tekniska prylar. Det handlar ibland också om en mer teknisk approach till mat. Det vill säga att optimera och utveckla mat. 

Tillsammans med Wise IT vill jag be dig ställa frågan: tänk om? 

Du kanske tror att du inte skulle kunna jobba inom IT eftersom du kanske inte jobbat med det innan, inte ser dig som teknikintresserad eller tänker att du saknar rätt utbildning? Men det finns många vägar in till IT och kanske är det framtiden för dig!

Wise IT är ett rekryterings- och konsultbolag som är specialiserade på IT- och techbranschen. De vill gärna hjälpa dig att hitta ditt nästa steg.

Är du nyfiken på hur du kan vara med och bygga framtiden inom IT? Gå in här och läs mer:
? wiseit.se/tankom

En viktig del i detta är framtidens proteinkällor. För kött kommer vi inte kunna äta i samma utsträckning som idag, det går bara inte. Där pratas det till exempel om insektsmat, alger och labbodlat kött. Men det finns också en hel del som står i vägen för utvecklingen. Desto snabbare har det gått för nya vegetariska protein.

Samtidigt är det ju också viktigt med smaken. Att mat är hållbart framställd och näringsrik räcker ju sällan för att vi ska vara villiga att faktiskt äta den. 

I avsnittet hör du

Jag har intervjuat Frida Jonsson som är journalist på agfo.se, som bevakar Food- och AgTech (jordbruk). Hon berättar om det här breda och hypade teknikområdet och vilka både möjligheter och utmaningar det medför. 

Sen har jag snackat med min kompis Annie Månsson, matbloggare på Vegokäk och klimatkonsult. Hon har koll på det här med nya vegoproteiner och hur vi måste tänka för att verkligen hitta hållbara lösningar. 

Dessutom så har jag snackat med grundarna av ett FoodTech-företag här i Örebro, Deligate, som jobbar för att minska matsvinnet i livsmedelsbutiker genom en app.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Hur tror du vi kommer äta i framtiden? Är du peppad på insektsmjöl och algprotein? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!