Så undviker du att dina mail hamnar i spamfilter

Illustration: rawpixel.com

Jag är en dedikerad medlem i team maila! Det innebär att jag föredrar mail för kommunikation framför till exempel chat eller telefonsamtal. Dessutom brukar jag lobba för att använda en maillista för kommunikation med ens kunder/följare. Att mail som jag skickar flaggas som skräppost och hamnar i andras spamfilter är därför något av en katastrof!

Om du mailat någon och aldrig fått svar så vet du inte om din kommunikation kommit fram. Du kommer gå runt och fundera i dagar på olika anledningar till varför du inte får svar?! Om mailet fastnat i spamfiltret kommer du kanske aldrig få veta heller.

För dig med en maillista för ditt företag eller blogg är det ju också supertrist om breven du lägger ned tid och energi på att komponera hamnar i skräpkorgen hos många av de som faktiskt valt att få dina mail!

Som tur är finns det åtgärder man kan göra för att undvika att den situationen uppstår.

Vad är spam?

Spam är egentligen en typ av konserverad skinka men i den digitala världen är det ett namn på irriterande och orelevanta massutskick med reklam, bedrägerier eller annat som vi helt enkelt inte vill ha i vår inkorg.

Vi delar med oss av våra mailadresser i en mängd olika databaser hela tiden, till exempel när vi går med i en kundklubb, skriver upp oss på en tjänst eller köper något online. Vissa av dessa databaser har läckt ut eller hackats och säljs sedan på svarta marknaden till spam-skapare. I andra fall har de sålts och köpts, kanske flera gånger om.

Resultatet blir iallafall att våra inkorgar bombarderas dag ut och dag in av skräppost. Vi har vunnit en miljon dollar, vår gamle farbror har lämnat oss ett arv, heta deals på skönhetsoperationer eller läkemedel och så vidare.

Ju bättre spamfiltren har blivit desto hårdare jobbar spammarna på att komma igenom. Vilket gör att även helt hederliga och sjyssta mail också drabbas och fastnar i nätet.

Vad reagerar ett skräppostfilter på?

Olika mailtjänster har olika filter som såklart funkar på lite olika sätt. Men förenklat finns det en rad olika kriterier som används för att granska inkommande mail.

Några saker som kan tala om för ett filter att ett mail är spam är:

 • Avsändarens mailadress har flaggats som spam tidigare
 • Avsändarens IP-adress har flaggats för spam tidigare
 • Rubriken eller mailtexten innehåller mycket versaler och utropstecken
 • Till-fältet innehåller inte namnet på mottagaren
 • Rubriken eller mailtexten innehåller ett eller flera triggerord som: gratis, vinnare, bara för dig, pengar, miljoner osv
 • Mailets innehåll innehåller med HTML-formatering eller bilder än vanlig text
 • Texten är konstigt eller slarvigt formaterad. Till exempel att texten kopierats från ett word-dokument, innehåller olika storlekar på text, innehåller text med olika färg och så vidare.
 • Suspekta bilagor och länkar

Så undviker du att flaggas som skräppost och hamna i spamfiltret

Illustration: rawpixel.com

Skicka från och till riktiga namn

För det första är det bra att sätta ditt namn på adressen du skickar ifrån, inte bara till exempel namnet på ditt företag. Så “Elin Häggberg på Teknifik” är bättre än bara “Teknifik”.

I maillisttjänster som Mailchimp finns möjligheten att registrera för- och efternamn tillsammans med mailadressen när personer väljer att skriva upp sig. Sedan när du skickar kan du se till att mailet skickas med namnet som mottagare, vilket hjälper mailprogrammet att se att du har tillåtelse att skicka ut mailet.

Det är även därför många nyhetsbrev använder en funktion för att lägga in ditt namn i rubriken “Hej Elin”.

Välj en relevant rubrik

Se till att rubriken stämmer överens med innehållet och undvik ord eller fraser som kan verka “spammiga”. Skriv hellre: “Nytt inlägg och tankar om sommaren” istället för “Tipsen inför sommaren du inte vill missa”.

Om rubriken på mailet är för mycket klickbete och innehållet inte överensstämmer med det som utlovats kan det ge negativa reaktioner från mottagarna. Vilket kan resultera i att mailet hamnar i skräppostkorgen.

Se över din mailsignatur

Många väljer att ha HTML-kodade mailsignaturer, logotyper och massvis med loggor/bilder. Det kan se snyggt och häftigt ut men riskerar att stoppa dina mail i spamfiltret.

Om du till exempel bara skickar ett kort mail så kan mängden HTML-formaterad text bli större än text i mailet vilket är en trigger. Om HTML-koden är skriven på ett felaktigt sätt kan även detta sätta stopp.

Var försiktig när du kopierar och klistrar in text till ditt mail

Ofta när vi kopierar och klistrar in text i mail så tar vi med formateringen också. Det vill säga textstorlek, färg, typsnitt och även dolda koder som säger om texten är en rubrik, brödtext, länk eller punktlista.

Detta kan bidra till att dina mail hamnar i spamfiltret!

Så när du klistrar in högerklicka och välj “klistra in och matcha formatering”, då klistras bara texten in och anpassar sig till formateringen du redan har i mailet. På Mac kan du använda kortkommandot shift-alt-cmd-V.

I vissa program kan du klicka i ett alternativ för att “klistra in ren text” eller markera den inklistrade texten och välja “radera formatering”.

Rensa ut maillistan från inaktiva eller ointresserade mottagare

Om du har en maillista du använt länge så kan vissa mailadresser blivit inaktiva eller helt slutat öppna dina mail. Tjänster för mailutskick brukar kunna flagga sådana här adresser så att du kan ta bort dem från listan.

Många inaktiva adresser på en maillista är nämligen en trigger som spamfilter kan reagera på. Så se till att bara maila personer som vill ha dina mail och som öppnar dem.

Lycka till med mailandet! #teammaila för evigt 👊

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

5
(Visited 86 times, 1 visits today)

2 kommentarer

 1. Stella 17 april, 2019 at 09:08

  Wow vilket bra och matnyttigt inlägg, speciellt för mig som försöker bygga just min maillista.. tack!

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 17 april, 2019 at 09:20

   Vad kul att det landade så bra i tiden! Jättekul att du bygger på din lista, det är SÅ bra och värdefullt att ha!

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *