Teknikens under #013 – Verkligheten

Hur påverkar teknik som VR och AR vår relation till vad som är verkligt?

Redan de gamla grekerna ifrågasatte om verkligheten vi förnimmer med våra sinnen är den enda riktiga. Med nya tekniker som virtual och augmented reality blir den frågan allt mer relevant.

Medverkande

  • Elena Malakhatka – doktorand på KTH och projektet Live-in-Lab
  • Sam Sundberg – journalist och redaktör på Kulturmagasinet på SvD

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Under många år så har virtual reality, VR, varit ett hett ämne i många framtidsspaningar och på tech-festivaler. Det är en teknik som buzzat länge och ändå aldrig riktigt slagit igenom som konsumentprodukt.

Samtidigt så har augmented reality-tekniken, AR, smugit sig in i våra telefoner och sprungit förbi VR på många sätt. Där VR skapar en helt virtuell värld som du kliver in i så lägger AR istället ett digitalt lager över den befintliga verkligheten. Det är tekniken som driver Pokémon Go och ansiktsfilter i Snapchat och Instagram stories.

Så hur kan de här teknikerna komma till användning för att göra våra liv bättre? Hur påverkar det oss när att våra hjärnor snart inte längre kan dra skiljelinjer mellan fysisk, digital och virtuell verklighet?

Detta är ämnet för första avsnittet i säsong 2 av Teknikens under!

Jag är superstolt och glad att kunna presentera min sponsor för det här avsnittet – Wise IT.

Wise IT är ett rekryterings- och konsultbolag som är specialiserade på IT- och techbranschen. Det är branscher som har ett stort behov av ny arbetskraft och därför är det dags för fler att ställa sig frågan tänk om…

För det krävs inte en ingenjörsutbildning, programmerings-kunskaper eller egentligen ens teknikintresse för att ta klivet till IT. Om du idag jobbar med service, kundtjänst eller bara är nyfiken och redo för nya utmaningar så finns det massor med möjligheter.

Lär dig mer om hur du kan ta första steget och undersöka om IT-branschen är framtiden för dig på
? wiseit.se/tankom

I avsnittet hör du

Jag har besökt Elena Malakhatkas labb på KTH. Hon är doktorand och jobbar med projektet Live-In-Lab – en testmiljö i form av studentlägenheter där det bor riktiga studenter.

Elena insåg snabbt att de inte kunde störa studenterna varje gång de ville visa labblägenheterna för någon eller testa en ny grej. Därför började hon jobba på att skapa digitala kopior av lägenheterna som man istället kan besöka i VR.

Elena är även en av hjärnorna bakom VR Sci_fest, en festival om forskning inom dessa tekniker.

I avsnittet hör du även Sam Sundberg, journalist och redaktör för Kulturmagasinet på SvD. Han har funderat mycket på dessa frågor ända sedan han var barn.

Han är både intresserad av teknik och filosofi, vilket är precis var man hamnar när man börjar tänka djupare på det här med VR, AR och verklighet.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Har du funderat på det här med vad som är verkligt och inte i den digitala världen? ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

2

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailklubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *