Teknikens under #012 – Selfies

När vi fick smartphones med kameror på framsidan exploderade selfien. Ett helt nytt sätt att fota och dela bilder av oss själva. Men vad är selfien egentligen, vilken betydelse har den och varför är den så älskad men också så kritiserad?

Medverkande

 • Lisa Ehlin, doktor i modevetenskap
 • Tanja Suhinina, psykolog och sexolog

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Aldrig tidigare i historien har så många människor, i hela världen, haft möjligheten att själva producera bilder. Men i och med det utbredda smartphone-användandet så finns ju en kamera i nästan allas ficka idag.

2010 lanserades iPhone 4 med kamera på framsidan. Samma år släpptes också Instagram-appen. Det blev starten för ett helt nytt fenomen: selfies.

Men är det verkligen nytt? Självporträtt och olika sätt som vi människor avbildat oss själva har ju funnits sen vi blev självmedvetna typ. Samtidigt finns det många saker som verkligen skiljer selfien från andra självporträtt. Ja från fotografi överhuvudtaget.

Sponsor för det här avsnittet är Academic Work som hjälper företag med rekrytering och bemanning. 

Academic Work kan hjälpa dig som studerar att hitta extrajobb vid sidan av studierna. Det ger inte bara lite extra inkomst i plånboken utan också ett stärkt CV, nätverk och kanske till och med ett jobb när du tar examen.

För att läsa mer och se vilka deltidsjobb som finns att söka gå till Academic Works hemsida.

I avsnittet hör du

Lisa Ehlin, doktorand i modevetenskap som forskat om digitalt bildbruk och selfies. Hon förklarar selfiens roll i historien och nutiden. Dessutom berättar hon varför just unga tjejer får utstå mest ”selfie shaming”.

Tanja Suhinina är psykolog och sexolog. Hon berättar om sina tankar kring selfien, det här med att ”se ut” över huvudtaget, mäns selfie-kompetens och mycket mer.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

? Eller så kan du lyssna direkt här:

Jag älskar verkligen att gräva ned mig i sådana här saker! Vad tänker du om avsnittet? Har du funderat på selfies på det här sättet tidigare? Dela med dig! ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Teknikens under #012 – Selfies”

 1. Eftersom jag ju är född på 50-talet ha jag fått se hur utvecklingen gått fram i mer än 50 år. När jag var tio år fick vi i kompisgänget höra en fantastisk nyhet. En kompis föräldrar hade köpt en tv-apparat! En liten typ 20 tummare som visade film och annat i svartvitt. Jag minns det klart framför mig hur vi var ett tjugotal kompisar med föräldrar som trängde oss framför rutan för att se Bröderna Cartwright, en westernserie.
  Efteråt lekte vi cowboys och indianer hela dagen.
  Däremot minns jag inte att någon hade en kamera. Minns inte att någon någonsin tog kort på vare sig själva eller några andra. Men det måste ju någon ha gjort för jag har svartvita bilder på mig själv som tre-åring när jag satt i min pappas lastbil. Han fraktade bananer och annan frukt.
  Nej, på den tiden var det ju mest yrkesfotografer som tog bilder på familj, dop och bröllop och så. kameran var inte var man/kvinnas egendom.
  Idag har ju i stort sett alla en egen liten kamera med sig och det fotas ju som aldrig förr. Man tar bilder på sig själv. Något som jag har svårt att förstå än idag? Varför tar man bilder på sig själv? Har man dålig självkänsla? Måste man ideligen ta bilder på sig själv för att bekräfta att man existerar och är vacker? Eller varför? Jag kan förstå att man tar bilder med sig själv och sina vänner. Det känns mer logiskt. Det gör man ju för att kanske minnas de fina stunderna med sina vänner man haft. Men bara på sig själv? För mig finns det ett svar och det är att man är otroligt självisk och självupptagen. Det är väl oftast yngre tjejer som gör det så det bekräftar min syn på det. De är ju oftast väldigt självupptagna och fokuserade på sitt eget utseende, sina kläder och så. BlondinBella, var väl en föregångare och sedan har det kommit många fler som tonårstjejer tagit efter och försöker härma. Om det kan man ju tycka vad som helst. Själv tycker jag det är en liten trist utveckling. En människa är ju så mycket mer än bara sitt utseende och sina kläder. Så verkar det inte vara för dagens ungdomar. Med tanke på alla dessa selfies man tar i tid och otid. Men så är jag ju bara en gammal mossig gubbe, vad vet jag? Jag kan inte minnas när jag tog en bild på mig själv men jag vet att jag tog ett par för att ha som profil på olika medier, inte för att jag var vacker! Däremot har jag en bild på vår lilla familj som jag är stolt över. Tagen när vi, frugan och jag var lite yngre och barnen var små. Sånt är fint att ha för att minnas. Har också en bild på bara mig och min dotter. Lite fotominne vill man ju ha. Men det kallas knappast för ”Selfies” väl?

  1. Hej Carl! Har du hunnit lyssna på avsnittet? För precis den här synen på selfies som du pratar om diskuterar vi i avsnittet, där du kanske kan få lite nya perspektiv på det hela. Särskilt i förhållande till unga tjejer och den här ”selfie shamingen” som de drabbas av (t.ex. att de ses som ytliga, självupptagna och allt det du skriver). För hur vi använder bilder har förändrats med tekniken och för dig är det logiskt att tänka att bilder är för att dokumentera och föreviga. Men det digitala bildbruket (ditt selfies hör) har lite andra funktioner och andvänds på fler (och väldigt spännande) sätt.
   Tack för att du delade med dig av din story och relation till bilder. Alltid spännande att läsa!

 2. Hej Elin!
  Nej, inte ännu tyvärr. Mycket nu..
  Men jag kan tänka mig att jag inte riktigt förstår den här grejen med selfies riktigt. Vi i den äldre generationen är ju inte uppväxta med smartphones på samma sätt som yngre folk idag..
  Fast jag har ju kikat på en del ”actionselfies” där killar och tjejer filmar hur de klättrar eller åker extremskidor nerför branta klippor. Där käns det lite mer logiskt för mig. De utför ju något spännande. men bara en bild på sig själv rakt upp och ner? Njaa, där får den här gamla guben inte till det..
  Men jag menar inte att det är något fel, Elin, bara att vi, den äldre generationen inte ”hajar det riktigt”.. 🙂
  Ha det bäst till dig och Lo! <3 <3
  //Carl, https://hittaupplevelse.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!