Teknikens under #009 – Backlash


Du har säkert sett det på sociala medier. Någon som delar en illustration eller bild på en grupp människor som tittar på sina smartphones som någon sorts bild av samtiden, ofta tillsammans med en kommentar om att det var bättre förr.
Kanske har du också hört om någon som infört en skärmfri kväll i veckan eller sett någon skriva ”nu lägger jag ned Facebook”-inlägg på Facebook?
Det pågår en trend just nu kring att logga ut, koppla ned och stänga av. Vilket är en del i en backlash mot sociala medier och teknik. Vi har sprungit snabbt in i den här nya tiden och nu börjar många dra i nödbromsen. Vad händer med oss när vi är så uppkopplade jämt? Hur mår vi egentligen?
Den här backlashen vill jag undersöka närmare i veckans avsnitt av Teknikens under. Jag vill hitta nyanserna. För som alltid med aktuella debatter så formas det lätt två förbestämda sidor. I detta fall har vi teknikevanglister i techbolagens tjänst som blundar för teknikens negativa påverkan på ena sidan, och bakåtsträvare och teknikfientliga människor som vill skruva tillbaka klockan till innan teknikrevolutionen på andra sidan.
I verkligheten är det självklart inte så enkelt. Jag tror ingen vill eller anser sig tillhöra någon av dessa sidor. Vi människor är ju mer nyanserade än så och kan ha flera tankar i huvudet samtidigt.

Sponsor för det här avsnittet är Academic Work som hyr ut och rekryterar young professionals – studenter och akademiker i början av karriären.
Academic Work kan hjälpa dig att se möjligheterna till en framtid inom teknik- och IT – även om du aldrig ens funderat i de banorna. Ditt nästa jobb är kanske inte det du tror. På dagens arbetsmarknad är det bättre att tänka i termer om vad man gillar att göra och hur man är som person. 
Gå in på Academic Works webbsida och se hur de kan bli din karriärspartner och hur de kan visa dig hur just din personlighet, dina preferenser och erfarenheter kan passa in i en karriär inom teknik- och IT.

Du får möta PR-agenten Ville Hanzén som skaffat en anti-smartphone.
I avsnittet hör du också Victoria Palm som tillsammans med sin sambo Navid Modiri grundat OAS, som står för ”Offline, avskilt och stilla”. De anordnar bland annat ”tysta after works” där du i två timmar umgås i grupp, helt utan att kommunicera och med all elektronik avstängd.
Jag har även pratat med internetälskaren, föreläsaren och rådgivaren Joakim Jardenberg – som varit med länge i det här gamet och följt utvecklingen på nära håll. Han gör bland annat daglig omvärldsbevakning under paraplyet ”En sak idag” och berättar i avsnittet om sin syn på den här backlashen.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

? Eller så kan du lyssna direkt här:

Hur känner du kring relationen till din vardagsteknik? Längtar du efter att koppla ned? Eller har du känt att du förväntas må sämre av tekniken än vad du gör? Nyfiken på att höra dina tankar ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering