Teknikens under #009 – Backlash Anti-smartphone, digital detox och skärmfri tid.

Du har säkert sett det på sociala medier. Någon som delar en illustration eller bild på en grupp människor som tittar på sina smartphones som någon sorts bild av samtiden, ofta tillsammans med en kommentar om att det var bättre förr.

Kanske har du också hört om någon som infört en skärmfri kväll i veckan eller sett någon skriva “nu lägger jag ned Facebook”-inlägg på Facebook?

Det pågår en trend just nu kring att logga ut, koppla ned och stänga av. Vilket är en del i en backlash mot sociala medier och teknik. Vi har sprungit snabbt in i den här nya tiden och nu börjar många dra i nödbromsen. Vad händer med oss när vi är så uppkopplade jämt? Hur mår vi egentligen?

Den här backlashen vill jag undersöka närmare i veckans avsnitt av Teknikens under. Jag vill hitta nyanserna. För som alltid med aktuella debatter så formas det lätt två förbestämda sidor. I detta fall har vi teknikevanglister i techbolagens tjänst som blundar för teknikens negativa påverkan på ena sidan, och bakåtsträvare och teknikfientliga människor som vill skruva tillbaka klockan till innan teknikrevolutionen på andra sidan.

I verkligheten är det självklart inte så enkelt. Jag tror ingen vill eller anser sig tillhöra någon av dessa sidor. Vi människor är ju mer nyanserade än så och kan ha flera tankar i huvudet samtidigt.

Sponsor för det här avsnittet är Academic Work som hyr ut och rekryterar young professionals – studenter och akademiker i början av karriären.

Academic Work kan hjälpa dig att se möjligheterna till en framtid inom teknik- och IT – även om du aldrig ens funderat i de banorna. Ditt nästa jobb är kanske inte det du tror. På dagens arbetsmarknad är det bättre att tänka i termer om vad man gillar att göra och hur man är som person. 

Gå in på Academic Works webbsida och se hur de kan bli din karriärspartner och hur de kan visa dig hur just din personlighet, dina preferenser och erfarenheter kan passa in i en karriär inom teknik- och IT.

Du får möta PR-agenten Ville Hanzén som skaffat en anti-smartphone.

I avsnittet hör du också Victoria Palm som tillsammans med sin sambo Navid Modiri grundat OAS, som står för “Offline, avskilt och stilla”. De anordnar bland annat “tysta after works” där du i två timmar umgås i grupp, helt utan att kommunicera och med all elektronik avstängd.

Jag har även pratat med internetälskaren, föreläsaren och rådgivaren Joakim Jardenberg – som varit med länge i det här gamet och följt utvecklingen på nära håll. Han gör bland annat daglig omvärldsbevakning under paraplyet “En sak idag” och berättar i avsnittet om sin syn på den här backlashen.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

? Eller så kan du lyssna direkt här:

Hur känner du kring relationen till din vardagsteknik? Längtar du efter att koppla ned? Eller har du känt att du förväntas må sämre av tekniken än vad du gör? Nyfiken på att höra dina tankar ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

2

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 225 times, 1 visits today)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *