En lista om teknik


Såg att Sandra gjort en lista om teknik (!) så den bara MÅSTE jag ju göra. Så nu kör vi:

Vad är bästa grejen med din mobil?

Att den är så snabb och har bra batteritid. Jag har iPhone Xs Max just nu. Den håller utan problem hela dagen och har dessutom superfin skärm och bra kamera. I love it, om jag ska vara ärlig.

Sämsta?

Att den är så ömtålig att jag känner mig tvungen att ha ett mobilskal på den – men finast är den ju utan när man ser guldfärgen.

Mobilskal?

Jag har ett blått läderfodral från Apple som jag lånat (precis som mobilen).

Datorfodral?

Jag har inget fodral till min laptop eftersom min ryggsäck har ett särskild, vadderad ficka för just en laptop. Däremot så har jag ju mitt datorskal med alla mina hackerstickers på.

Foto: Pia Gyllin / happyfeed.se

Hur organiserar du din mobil?

Jag har alla apparna organiserade i mappar som resor, media, ekonomi, bloggar, fotografi och kreativitet. På skrivbordet på förstasidan har jag produktivitet, verktyg, ekonomi, spel, hem-relaterade appar som robotdammsugare och smarta lampor samt Pinterest och youtube (som ger glädje!). Ett svep bort har jag alla sociala medier, mail (min värsta stress-app) och diverse-appar.
I raden längst ned med mina genvägar har jag telefon, sms, safari och podcaster!

Ditt bästa teknikhack?

Åh svårt att välja ju! Skulle nog säga Stör ej-läget! Jag har valt vilka personer som kan komma igenom när jag har det påslaget, vilket är Max och min familj. Jag har stör ej på schema från kl 20.00-08.00 på vardagar. Sen slår jag på det vid behov när jag behöver koncentrera mig. Så otroligt skönt och bra.

En app alla borde skaffa?

Suttit i 10 minuter nu och försökt bestämma mig för en app alla borde skaffa. Svårt.
Det blir några stycken:

  • Spotify för musik
  • VSCO för bildredigering
  • InShot eller Adobe Rush för filmredigering
  • Pinterest för inspiration
  • ZEPETO för att det är skoj/trend just nu 😉

Vad använder du för kamera?

Jag har två kameror. Min stora är Nikon 7100 som jag mest fotar med på kontoret. Sen har jag Canon G7x med mig alltid i ryggsäcken för att filma och fota. Mycket nöjd med båda men önskar jag hade en systemkamera med vändbar skärm och fjärrstyrning via mobilen. Skulle underlätta.

Hur redigerar du dina instagramfoton?

Jag har använt redigeringsreglagen i VSCO och tagit fram ett eget filter kan man säga. Genom att kopiera redigeringen från en bild och klistra in på den nya så blir det samma på alla. Om jag behöver ta bort något störigt i bilden gör jag det i Snapseed först. Ibland läger jag på lite ljuseffekter i Afterlight.

Bästa meme-kontot på instagram?

Följer i princip bara ett memekonto och det är ”rollerderbyproblems” som är ett memekonto bara om roller derby som alltid är SÅ spot on. Alltså jag kan scrolla igenom HELA flödet och gråtskratta av igenkänning. Smalt men underbart.

En teknikgrej du saknar från barndomen?

Min spontana tanke var direkt VHS-banden!? Mest för att det är så förknippat med mysig tidig morgon och man kunde kolla på film utan att mamma och pappa sa något om att sitta vid TV:n. Och alla heminspelade band med bra grejer vi hade och som man såg om och om igen. Det var mysigt att gå och titta på alla de egenskrivna etiketterna och välja vad man skulle se. Eller att sitta och vänta på ett TV-program eller en film för att spela in. Ta ut ett helt nytt VHS-band ur plasten. Hyra ny film på OK. Det fanns nåt där ändå.

Hur mycket skärmtid har du i genomsnitt per dag?

Skulle man räkna ihop mobil, dator, iPad och TV så är det nog merparten av min dag förutom när jag sover tbh. Det är därför det är väldigt svårt att prata om skärmtid liksom. Plus att man ju gör SÅ olika saker på skärmarna. Problematiskt begrepp.
Men för transparensens skull om jag kollar i min mobil så säger den att jag i genomsnitt använt min iPhone 3 h 18 min per dag, de senaste 7 dagarna. Jag väcker min mobil 50 ggr per dag enligt samma statistik.

Känner du dig beroende av sociala medier/din mobil?

Inte beroende som i att jag skulle må fysiskt dåligt utan. Men beroende som att mitt liv skulle bli otroligt svårt utan – absolut. Jag jobbar ju med sociala medier och min smartphone är min bästa pryl alla kategorier. Jag använder den för väckarklocka, för menskalender, för att lyssna på radio och poddar, för att kolla Netflix på TV:n, för att FaceTime:a med min brorson (6 mån), för att spela spel (just nu Tamagotchi-spelet), kolla upp saker, läsa tidningen, snacka med mina kompisar osv osv i all oändlighet. Och för att inte tala om bankärenden och sånt? ÄLSKAR min mobil.

Hur förhåller du dig till all hets och ångest som sociala medier kan medföra?

Jag väljer vad jag ska följa. Jag följer sånt som gör mig glad eller ger mig positiva känslor generellt. Eller sådant som känns viktigt om feminism, rasism, funkisfrågor m.m. Om någon vikthetsar, lägger upp för mycket förskönande bilder på normsmala kroppar eller nåt annat som får mig att må dåligt så avföljer jag. Så enkelt är det.
Och känner jag att sociala medier ger mig ångest i perioder så loggar jag ur. Lägger bort mobilen och gör något annat.

Bästa instagram story-filtret?

Lagos! Använder det alltid. Jag sveper fram filtret så snabbt att jag ofta glömmer bort att jag gjort det och tror att jag inte har något filter tills jag sveper igen och ser att jag visst hade det.
?
Det var det hela!
Kopiera listan:
Markera texten och kopiera (ctrl/cmd+c) och klistra in (ctrl/cmd+v) på din blogg i ett läge där du ser källkoden. I WordPress så väljer du fliken ”text” i övre, högra hörnet av textredigeraren och klistrar in där.

Listan kommer från <a href="https://sandrabeijer.elle.se/fragelistan-om-teknik/" target="_blank">Sandra Beijer</a> via <a href="https://teknifik.se/2018/12/en-lista-om-teknik/">Teknifik</a>.
Vad är bästa grejen med din mobil?
Sämsta?
Mobilskal?
Datorfodral?
Hur organiserar du din mobil?
Ditt bästa teknikhack?
En app alla borde skaffa?
Vad använder du för kamera?
Hur redigerar du dina instagramfoton?
Bästa meme-kontot på instagram?
En teknikgrej du saknar från barndomen?
Hur mycket skärmtid har du i genomsnitt per dag?
Känner du dig beroende av sociala medier/din mobil?
Hur förhåller du dig till all hets och ångest som sociala medier kan medföra?
Bästa instagram story-filtret?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”En lista om teknik”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!