Teknikens under #008 – Robotar


Här ovan ser ni mig tillsammans med en av världens mest kända robotar – Robot Sophia – hon har intervjuats i de flesta stora mediekanalerna, varit gäst i Tonight show med Jimmy Fallon och fått medborgarskap i Saudiarabien.
Sophia väcker många frågor till liv om robotar, framtiden och våra drömmar om att skapa levande varelser med teknikens hjälp. I science fiction har vi sett robotar som vi både gillar och är rädda för. Men bilden av ”framtiden” har alltid innehållit robotar. Ändå har vi fortfarande rätt lite robotar som rullar eller går omkring i vår vardag? Varför är det så?
Det har jag försökt ta reda på i veckans avsnitt!
Samtidigt som vår vardag med robotar inte ser ut som vi tänkt oss från populärkulturen så HAR vi ju faktiskt massor med robotar i samhället idag. Om vi räknar in automatiserade system och avancerade maskiner. ”Robotarna tar våra jobb” brukar vi ju prata om. Och det gör de faktiskt. Så vad händer med oss människor när robotar kan göra allt mer?

Sponsor för det här avsnittet är Academic Work som hyr ut och rekryterar young professionals – studenter och akademiker i början av karriären.
Academic Work ser till att alltid ligga i framkant och de håller koll på precis vilka kompetenser som behövs framåt. För i ett arbetsliv där massor av jobb förändras genom robotisering kan det vara skönt med vägledning. 
Gå in på Academic Works webbsida och se hur de kan bli din karriärspartner och hjälpa dig navigera den nya arbetsmarknaden.

I avsnittet hör du två framstående personer när det gäller det här med relationen mellan robotar och oss människor. Danica Kragic är professor i datalogi och forskar om robotik på KTH, hon har stenkoll på var robotutvecklingen är påväg och varför vår relation till robotar är så komplicerad.
Kulturantropologen Anna Frankzen Starrin är trend- och omvärldsanalytiker och föreläser om hur digitalisering och robotisering påverkar oss människor och samhället. Hon har pratat så mycket om robotar att hon fått smeknamnet Robot-Anna! Anna jobbar hela dagarna med att titta på hur stora trender förändrar samhället och hur vi människor vill leva i framtiden.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

? Eller så kan du lyssna direkt här:

Hur ser du på robotar och framtiden? Tror du robotar kommer skapa positiv förändring i samhället? Skulle du vilja ha en robotkompis hemma? Berätta! ?

2 reaktioner på ”Teknikens under #008 – Robotar”

  1. Lyssnar ikapp nu och åh blir så nyfiken och inspirerad och glad av att lyssna på dig! Tack för att du gör så intressanta proffsiga inlägg! <3 Jag tyckte att det här med robotar var extra intressant eftersom jag också läser så mycket om vad som gör oss till människor, och medmänniskor, nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering