Teknikens under #008 – Robotar Vi fascineras och oroas av robotar – men hur långt har vi egentligen kommit?

Här ovan ser ni mig tillsammans med en av världens mest kända robotar – Robot Sophia – hon har intervjuats i de flesta stora mediekanalerna, varit gäst i Tonight show med Jimmy Fallon och fått medborgarskap i Saudiarabien.

Sophia väcker många frågor till liv om robotar, framtiden och våra drömmar om att skapa levande varelser med teknikens hjälp. I science fiction har vi sett robotar som vi både gillar och är rädda för. Men bilden av “framtiden” har alltid innehållit robotar. Ändå har vi fortfarande rätt lite robotar som rullar eller går omkring i vår vardag? Varför är det så?

Det har jag försökt ta reda på i veckans avsnitt!

Samtidigt som vår vardag med robotar inte ser ut som vi tänkt oss från populärkulturen så HAR vi ju faktiskt massor med robotar i samhället idag. Om vi räknar in automatiserade system och avancerade maskiner. “Robotarna tar våra jobb” brukar vi ju prata om. Och det gör de faktiskt. Så vad händer med oss människor när robotar kan göra allt mer?

Sponsor för det här avsnittet är Academic Work som hyr ut och rekryterar young professionals – studenter och akademiker i början av karriären.

Academic Work ser till att alltid ligga i framkant och de håller koll på precis vilka kompetenser som behövs framåt. För i ett arbetsliv där massor av jobb förändras genom robotisering kan det vara skönt med vägledning. 

Gå in på Academic Works webbsida och se hur de kan bli din karriärspartner och hjälpa dig navigera den nya arbetsmarknaden.

I avsnittet hör du två framstående personer när det gäller det här med relationen mellan robotar och oss människor. Danica Kragic är professor i datalogi och forskar om robotik på KTH, hon har stenkoll på var robotutvecklingen är påväg och varför vår relation till robotar är så komplicerad.

Kulturantropologen Anna Frankzen Starrin är trend- och omvärldsanalytiker och föreläser om hur digitalisering och robotisering påverkar oss människor och samhället. Hon har pratat så mycket om robotar att hon fått smeknamnet Robot-Anna! Anna jobbar hela dagarna med att titta på hur stora trender förändrar samhället och hur vi människor vill leva i framtiden.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

? Eller så kan du lyssna direkt här:

Hur ser du på robotar och framtiden? Tror du robotar kommer skapa positiv förändring i samhället? Skulle du vilja ha en robotkompis hemma? Berätta! ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

2

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 133 times, 1 visits today)

2 kommentarer

 1. Wilda 6 december, 2018 at 19:00

  Lyssnar ikapp nu och åh blir så nyfiken och inspirerad och glad av att lyssna på dig! Tack för att du gör så intressanta proffsiga inlägg! <3 Jag tyckte att det här med robotar var extra intressant eftersom jag också läser så mycket om vad som gör oss till människor, och medmänniskor, nu.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 6 december, 2018 at 20:53

   Vad kul att höra! Tack snälla Wilda. Ja men det är ju så intressant med robotar att det väcker så mycket känslor om vad det är att vara människa.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *