Teknikens under #007 – Gigekonomin


Hej! Det är onsdag och det är dags för ett nytt ordinarie avsnitt av podden. Hurra! Denna gång ska vi undersöka och ta reda på mer om en trend som det pratas om lite här och där just nu, nämligen ”gigekonomin”.
Du har säkert sett dem på caféer och hotell-lobbys. Människorna med laptops och hörlurar som är djupt försjunkna i sitt jobb. Eller så ser du dem på stan – med färgglada ryggsäckar på cykel påväg att leverera mat.
Giggarna. 
De som inte har någon traditionell anställning utan bygger ihop sin jobbtillvaro med olika ”gigs”. Det är frilansare, egenföretagare och egenanställda. Detta är ju i sig såklart inget nytt. Men teknikutvecklingen har gjort det mycket enklare för allt fler att jobba på distans. Och de nya tjänsterna inom delningsekonomin som Uber och Airbnb har skapat nya förutsättningar att försörja sig eller tjäna extra pengar.

 Sponsor för det här avsnittet är Academic Work som vill berätta hur de kan bli din karriärspartner. De jobbar med rekrytering och bemanning.
Academic Work har många jobb att erbjuda dig som är eller vill bli konsult. Där du kan hitta både extrajobb, deltid eller heltidsuppdrag direkt på deras hemsida. Som konsult hos Academic Work blir du anställd med kollektivavtal och stöd under hela anställningsperioden. 
På Academic Works webbsida kan du lära dig mer om hur de kan bli din karriärspartner – i gigekonomin eller på vägen mot drömjobbet!

I avsnittet hör du Emelie Fågelstedt, medgrundare till Svenska nomader. Ett community och nätverk för människor som väljer att jobba platsoberoende. Hon är själv frilansare sen länge och berättar mer om den här växande gruppen som vill bestämma själva hur, när och framförallt var de jobbar.
Jag har också snackat med Alejandra Cerda, bloggaren bakom Jandi heart eco och frilansskribent. Där många pratar om Gigekonomin ur ett liberalt eller högerpolitiskt håll så kommer Alejandra in från vänster. Hon har intressanta perspektiv på det här med trygga arbetsvillkor och att vara giggare. Att alla inte väljer att gigga utan att vissa är tvungna. Och att vi måste förändra bilden av vad ett ”kneg” är.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

? Eller så kan du lyssna direkt här:

Vad tänker du om det här? Hur flexibelt är ditt jobb idag och skulle du kunna tänka dig att gigga? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!