Teknikens under – #003 Det digitala livet efter döden


Hej, nu är ett nytt avsnitt av podden ute. Denna gång med ett ämne som vi kanske inte pratar så mycket om – nämligen döden. Innan sociala medier och internet var ju dammiga kartonger med fotoalbum, dagböcker och brev det en människa lämnade efter sig.
När du och jag dör kommer det vara annorlunda. Vi har gått runt med kameror i fickan i snart 10 års tid och fotat allt möjligt. Foton som vi laddar upp på sociala medier snarare än sätter in i album. Istället för att skicka brev skickar vi massor med meddelanden och mail. Det finns filmer och ljudklipp som dokumenterar hur vi låter och rör oss. För att inte prata om all den data som samlats om oss över tid!
Så vad händer med alla de här fragmenten när vi dör? Hur påverkar det begravningarna, sorgen och minnena att vi har ett digitalt liv som finns kvar även efter döden?

Sponsor för även detta avsnitt är energiföretaget Fortum. De skapar ren energi, något som är en förutsättning för att skapa en hållbar framtid.
Fortum logoI varje avsnitt får ni ju träffa en person på Fortum som berättar mer om en av alla saker Fortum jobbar med för att se till att vi ska ha energi (att driva alla våra tekniska under med) även i framtiden.
I detta avsnitt får vi träffa supercoola Alexandra Bådenlid som jobbar med digitalisering och artificiell intelligens på Fortum. 
Hon berättar exakt hur coolt det är att jobba på Fortum (coolare än man tror visar det sig!) och vilka lösningar i stort och smått de jobbar på just nu för att göra våra liv och världen smartare och mer hållbar.

 
Jag älskar att läsa biografier och de bygger ju oftast på gamla brev och dagböcker. Sådant som var privat medan personen levde men väldigt lätt att ta del av efter personens död. Sådant som arkiverats, sparats och bevarats.
Framtidens biografier kommer ju behöva baseras på digital kommunikation. Men sådan kan vara krypterad, dold, lösenordsskyddad eller ligga på ett sedan länge utfasat medie (som mina gamla skolarbeten på diskett!).
I avsnittet pratar jag med Aengeln Englund, digital problemlösare och föreläsare inom bland annat ”Det digitala arvet”. För två år sedan förlorade han sin fru plötsligt och oväntat. Då väcktes alla dessa frågor till liv – vad skulle han göra med hennes Instagram? Hennes Facebook-konto?
Jag har även gått en promenad på vackra Norra Kyrkogården i Örebro tillsammans med Ulf Lernéus, begravningsentreprenör sen han var 19 år och förbundsdirektör för Sveriges Begravningsbyråers Förbund. Han har tänkt otroligt mycket på dessa frågor och visar hur oväntat i framkant just begravningsbranschen är när det gäller framtiden och tech.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

? Eller så kan du lyssna direkt här:

Female Engineer Network har grejer på gång

Jag gör ju inte bara det här grymma poddsamarbetet med FEN, jag sitter även med i deras advisory board tillsammans med några topp-grymma kvinnor inom tech/industri. FEN har så mycket spännande grejer på gång, kan jag avslöja. Bara på senaste har de gjort en satsning på sin instagram där du fått följa olika medlemmar i nätverket i deras vardag.
Så in och följ så missar du ingenting av allt som händer!

Om du vill diskutera avsnittet med mig och andra får du gärna göra det här i kommentarerna eller på sociala medier med hashtaggen #teknikensunder. Så nyfiken att höra vad ni tänker om de här frågorna. ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Teknikens under – #003 Det digitala livet efter döden”

    1. Ja, det är väl precis så som Aengeln Englund säger i avsnittet ”det är ett samhällsproblem, som jag ser det, vi är inte bekväma med att prata om döden överhuvudtaget”. Men jag hoppas du ska uppskatta avsnittet! Helt klart hög tid att bekanta sig med podden. ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!