Recension: Skagen Connected Hybrid Smartklocka

TL;DR

(Too long, didn’t read = en sammanfattning)
Skagen Connected Hybrid smartklocka ser ut som en helt vanlig klocka men kopplas till din mobil med bluetooth. Den har funktioner för att ta emot notiser, stegräknare, sömnanalys m.m. Kostar cirka 1900 kr.

Plus

Behöver inte laddas, snygg design, skön att ha på sig, snygg och enkel app.

Minus

Väldigt aggressiv vibration vid notiser, ingen feedback vid knapptryckningar, lite stolpigt med hur notiser visas.

Design och första intryck


Skagen Hybrid är en väldigt snygg liten klocka. Bandet är äkta läder och själva klockan jag testade i rose gold. Jag gillar att den är så stilren och enkel.
Klockan har tre knappar på sidan som man kan anpassa själv till vilka funktioner man vill ha på dem. Knapparna har lite för studsig känsla tycker jag. Hade velat ha lite mer ”fasthet” i knapparna, eller vad man ska säga. Eller lite mer klick i dem. Så man verkligen känner att man tryckt.
Det var enkelt att koppla klockan till mobilen via Skagens egna app. Appen är väldesignad och stilren.
Du får själv ställa in vilka funktioner du vill ha på klockan. Till exempel ditt gå-mål, vilka kontakter du vill ta emot notiser för, vilken siffra vilka notiser/appar ska vara kopplade till.

Användarupplevelse

Notiser

Skagen Hybrid ser ut och känns som en helt vanlig klocka när man har den på sig. Du kan ställa in notiser som då gör att klockan vibrerar och visarna pekar mot en viss siffra när du håller upp den. Genom att komma ihåg vad vilken siffra står för vet du då (förhoppningsvis) vilken notis det gäller.
Jag satte på notiser för Facebook Messenger och Instagram Messenger. Men jag kom aldrig riktigt ihåg vilken som var 5 och vilken som var 6.
Själva vibreringarna är ganska långa och aggressiva. Jag tycker inte det är en särskilt najs känsla överlag. Det vibrerar helt enkelt för mycket.
När det gäller smartklockor så tycker jag att poängen med att ha notiser på handleden är att kunna göra en snabb sortering av det som kommer in. Att snabbt se vad det gäller och om man vill interagera med notisen eller inte. På t.ex. Apple Watch så kan man ju snabbt se vilken app notisen kommer från och om man håller kvar lite till se en förhandsvisning av meddelandet. Då kan man snabbt bestämma om man ska ta upp mobilen eller inte.
Med Skagen Hybrid blev effekten mer att den säger till att jag fått ett meddelande och jag tar ändå upp mobilen för att kolla vad det gällde. Så det hade en tendens att bli mer stressande än något annat.

Stegräknare

Skagen Hybrid har en stegräknare vilket ju känns som grundnivå när det gäller smarta klockor. Jag la in att mittenknappen skulle vara för att visa hur jag låg till med mitt stegmål. Visarna pekar då mellan kvart i och heltimme där det finns en 0-100-skala. Så då pekar visarna mot den procent man är på för sitt gå-mål.
Denna funktion använde jag absolut några gånger för att kolla hur jag låg till. När man nått sitt mål börjar klockan vibrera like crazy och visarna hoppar runt typ. Tog ett tag innan jag fattade vad detta var. Trodde först klockan ballat ur bara.

Knapparna

Du kan ha olika ”teman” för vad du vill att knapparna ska göra. Du kan byta mellan teman i appen. Till exempel finns ett ”musik”-tema där du kan ha framåt, bakåt och play/paus på knapparna. Eller volym upp och ned. Bra om man t.ex. är ute och springer eller nåt.
Du kan också ha datum eller att ta en bild med fjärrutlösare. Absolut lite smidigt om man ofta tar selfies en bit ifrån, typ outfit-bilder. Fast eftersom det kräver två händer blir det ju inte supersmidigt kanske. I så fall får du ha fjärrutlösning med fördröjning inställt på mobilen kanske?
Om du reser mycket kan du ha en annan tidzon på en av knapparna. Så om du trycker på den knappen snurrar klockan till tiden i den tidzonen och sen tillbaka igen. Absolut lite smidigt!

Egna mål

Man kan också ställa in egna mål i appen och sätta dessa på en knapp. Varje gång man trycker på knappen läggs då en pinne in mot målet. Jag la in ”dricka vatten” och att jag skulle göra det 5 gånger per dag (kom inte på något annat och det var varmt okej?!).
Så tanken var då att jag skulle komma ihåg att trycka på knappen varje gång jag drack vatten. Som en tracker liksom. Men jag glömde ju bort det prick hela tiden så det gick åt skogen.
Men om man har grejer man vill tracka typ ”ta medicin” eller något så kan det ju absolut vara en funktion man har nytta av.
Det som jag tycker var lite svårt var att man bara ska trycka en gång på knappen men man får ingen feedback alls. Visarna snurrar ingenstans, den vibrerar inte och det finns inget sätt att trycka så man kan se hur man ligger till med sitt egna mål. Så tyvärr inte särskilt användarvänlig funktion.

Batteritid

Klockan kan alltså inte laddas utan har ett vanligt sådant där litet runt klockbatteri. Det drar rätt mycket batteri med bluetooth-funktionen samt vibreringarna (beroende på hur mycket notiser man lägger in). Så jag skulle tro att batteriet är slut efter några månader (4-6 månader enligt företaget själva).
Det som är smidigt är ju att sådana små batterier inte är särskilt dyra och går att köpa på Kjell & Co, Claes Ohlson och andra elektronikaffärer. På baksidan av klockan finns en liten skåra där man med t.ex. en krona eller något annat platt kan skruva av baksidan och byta batteri.
Jätteskönt hur som helst med en klocka man inte behöver ladda varje kväll (som Apple watch) eller någon gång per vecka (Fitbit). Särskilt om man vill använda sömnanalys-funktionen.

Slutgiltigt betyg

Allt som allt tycker jag att Skagen Hybrids starkaste plusfaktor är designen som jag verkligen gillar. Eftersom de smarta funktionerna inte tillför supermycket så blir det egentligen mest en produkt för dig som gärna vill ha en stegräknare men tycker aktivitetsarmband är lite fula.
Jag ger Skagen Hybrid 3 av 5 Teknifik-medaljer.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Recension: Skagen Connected Hybrid Smartklocka”

  1. Intressant läsning! Kändes ju lite som en tidsfråga (hehe) innan smartklockorna började bli lite tjusigare. Men förstår också att funktionerna inte är helt samma. Till exempel bara att bli notifierade om att man fått en notifikation är kanske inte mycket till hjälp? Skrattade också åt reaktionen när du trodde klockan ballat ur totalt 😀
    Snygg var den i alla fall och som du nämner, bra för vissa funktioner!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!