Teknikens under – #001 Smartphonegenerationen


Detta är är dagen, mina vänner! Dagen jag väntat på och förberett för i flera flera månader. I dag langar jag ut första avsnittet av min nya podcast: Teknikens under.
Äntligen har jag dragit igång det som varit min dröm i flera år. En podcast om hur teknikutvecklingen påverkar oss människor och våra liv. Ett nytt format där jag kan jobba med ljudmediet (som jag älskar) och fördjupa mig i alla tankar och funderingar som pågår i mitt huvud!

Det första avsnittet, #001 – Smartphonegenerationen, som är ute NU (!!!) handlar om ett ämne som skapar mycket känslor. Nämligen tonåringar och deras smarta mobiler.
Den allra första iPhonen lanserades 2007, vilket blev startskottet på smartphone-revolutionen. De som föddes det året är 11 år idag. De har aldrig levt i en tid utan mobilt internet och smartphones. Det är den enda verklighet de känner till.
För oss andra, som ringt på hemtelefon och skickat brev och sånt, så har smartphones förändrat våra liv. Men för de unga är det ju normalläget.
Det tycker jag är så himla intressant! Men…. det skapar också mycket oro i vuxensamhället. Det finns forskare som menar att mobilanvändandet är orsaken till att psykisk ohälsa bland unga har ökat de senaste åren. Politiker och föräldrar lobbar för mobilförbud i skolorna.
Samtidigt finns det många likheter med dessa reaktioner och tidigare moralpaniker som uppstått tidigare. Och går det ens att dra slutsatser om ”smartphone-användande” när det vi gör så otroligt många olika saker på våra mobiler?

Jag kan också stolt berätta att sponsorer för detta och kommande fyra avsnitt av podden är inga mindre än energiföretaget Fortum. De skapar ren energi, något som är en förutsättning för att skapa en hållbar framtid.
Fortum logoI varje avsnitt kommer ni få träffa en person på Fortum som berättar mer om en av alla saker Fortum jobbar med för att se till att vi ska ha energi (att driva alla våra tekniska under med) även i framtiden.
Just hållbarhet i förhållande teknik är ju något jag funderar på så det känns grymt att ha Fortum med som samarbetsparter!
I det här första avsnittet får vi träffa Toni Kekkinen som är ansvarig för vattenkraften på Fortum. Jag ska ärligt säga att jag inte visste särskilt mycket om vattenkraft tidigare – så det var nyttigt!

 

I avsnittet har jag intervjuat två forskare som har lite olika syn och ingångar till det här ämnet. Sissela Nutley är doktor i kognitiv neurovetenskap. Hon forskar alltså om hjärnan, och särskilt hur hjärnan utvecklas som svar på miljön.
Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och forskare vid Umeå universitet. Hon har forskat om ungas aktiviteter på nätet i 10 års tid. Hon är också en flitig debattör i frågor rörande mobilförbud, porrfilter och andra frågor som rör unga och internet.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

? Eller så kan du lyssna direkt här:

Female Engineer Network – för en jämställd Ingenjörsbransch

Jag är så otroligt glad och tacksam för att gänget på Ingenjörsjobb.se och Female Engineer Network  från början trodde på min idé och valde att gå in som partners för att göra den möjlig.
FEN är dedikerade till att skapa en jämställd ingenjörsbransch, något som jag supportar helhjärtat. ?  Nätverket skapar mötesplatser mellan ingenjörer och arbetsgivare. De ordnar också events i runt om i landet för att motivera och inspirera ingenjörskvinnor.
För vi måste ha större mångfald bland ingenjörer för att få fram en större mångfald av idéer. Det är vad som behövs för framtiden, helt enkelt! ?

Hjälp fler att upptäcka podden

Nu är den här, den är ute! Och jag har maaassor av spännande ämnen i pipen för kommande avsnitt. Så nu hoppas jag såklart att många många många ska vilja lyssna!
Där kan du hjälpa till såklart – gör gärna som de åtta underbara personerna som redan nu gett podden ett femstjärnigt betyg på iTunes (om du tycker den förtjänar det såklart ❤️). Du kan också tipsa en kompis, farmor, brorsa, kollega om du tror de skulle uppskatta att lyssna.

Åh jag hoppas hoppas hoppas att ni kommer gilla podden. Nya avsnitt kommer släppas varannan vecka och däremellan kommer det komma något litet också, så stay tuned! ?

Diskutera gärna avsnittet med mig. Här i kommentarerna eller på Instagram och Twitter under hashtaggen #teknikensunder ??

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”Teknikens under – #001 Smartphonegenerationen”

  1. Nu har jag lyssnat! Första avsnittet var så intressant och bra! Sjukt proffsigt också. Det roliga är att jag senast igår satt och skrev på ett inlägg med samma tema som du pratade om så nu fick jag dessutom ett poddavsnitt att tipsa läsarna om. Ser så mycket fram emot nästa avsnitt! 😀

  2. Elin, det här är så snyggt! Började lyssna direkt och man blir genast nyfiken att höra mer 🙂 Otroligt bra första intryck. Såå bra jobbat! Ser precis som Corinne fram emot kommande avsnitt.

  3. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 33 | abborre, örtbukett och gåvor. | REAKTIONISTA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!