Därför är det extra viktigt med källkritiken i valtider


Hej! I tisdags drog vi igång med Elins Teknikskola igen på P4 Örebro efter sommaruppehållet. Så här i valtider kändes det viktigt att återigen påminna om det här med källkritik på nätet och sociala medier.
För även om folk i alla tider spridit falsk information och fejk-grejer så är det extra känsligt i och med att denna information kan spridas otroligt snabbt och otroligt långt genom sociala medier.
De som skriver fejkade nyheter och desinformation vill att detta ska spridas eftersom de antingen tjänar pengar på det eller hoppas underblåsa eller skapa politiska strömningar. För att få oss att dela räcker det oftast med att väcka starka känslor. Till exempel genom en hårdvinklad rubrik, en provocerande bild eller en ”what the fuck”-berättelse.
Om något väcker känslor och dessutom spelar in i något som passar in i vår världsbild så har vi alla en tendens att slänga källkritiken för vinden och gilla, kommentera och dela. Det är bara så våra hjärnor funkar. Om det känns sant så har vi en tendens att tycka att det är sant också.

Kolla in min video från P4 Örebros facebooksida:

Checklistan

  • Tänk alltid efter innan du delar.
  • Läs alltid hela artikeln! Dela inte bara baserat på bild och rubrik.
  • Var särskilt på din vakt om en artikel väcker starka känslor och du tänker ”OMG är det sant?!”. Om något verkar för otroligt för att vara sant så är det oftast det.
  • Kolla var informationen kommer från – känner du igen sidan? Är det en sida du hört om förut? Är den trovärdig?
  • Googla! Kopiera rubriken eller googla de viktigaste nyckelorden. Många falska berättelser sprids runt runt runt och tar ny fart varje år även fast det bevisats att det är falskt. Orka googla!
  • Även det som vi upplever som väldigt harmlöst eller fint kan vara falskt. Antingen så är det någon som bara försöker få uppmärksamhet och se hur långt något kan spridas eller så finns det en dold agenda. Oavsett – tänk efter innan du delar!

Och kom ihåg:
Källkritik är en övningsfråga! Ju mer du övar på det desto enklare och mer naturligt kommer det bli. Och desto bättre kommer du bli på att identifiera och uppmärksamma när något är falskt, tillspetsat eller vinklat på ett märkligt sätt.
Det är ingenting att skämmas för, alla har vi blivit lurade på nätet. Det är mänskligt. Om någon påpekar att du delat vidare något som är falskt – säg tack och ta bort posten. Eller redigera texten (på Facebook) och skriv: ”OBS! Det har visat sig att detta är falskt. Låt detta bli en påminnelse till oss alla att vara mer källkritiska. Det är lätt att bli lurad på sociala medier”.
Ofta kan det vara sjysst att påpeka att något är falskt eller fejk först i ett privat meddelande för att det inte ska bli lika ”utpekande”. Ett sjysst heads up och en länk till en korrekt källa kan vara lite lättare att hantera än att någon kommer och hytter med pekfingret som jag gör på bilden här uppe. ☝️
Internetstiftelsen, denna guldgruva på nätet, har en jättebra guide om källkritik som jag tycker du ska spana in och dela med alla du känner.

Stay safe och hjälp till att göra internet bättre genom att vara källkritisk ?

4 reaktioner på ”Därför är det extra viktigt med källkritiken i valtider”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering