Recension: OnePlus 6 – två månaders test!

TL;DR

To long; didn’t read = en sammanfattning.
OnePlus 6 är den senaste flaggskeppet från kinesiska uppstickaren OnePlus. Den har skärm över nästan hela framsidan och ett litet hack i överkant. OnePlus 6 ger en riktigt fin och avskalad Android-upplevelse med väldigt lite påbyggnader och flashiga extragrejer.
OnePlus 6 är utan tvekan en av de bästa Android-upplevelserna jag haft och den första modellen som fått mig att på riktigt överväga att gå över helt till Android.
Kostar mellan 5300 kr – 6400 kr beroende på konfiguration.

Plus

Snygg och slimmad design, känns väldigt 2018, mycket billigare än andra flaggskeppsmobiler, fingeravtrycksläsare, hörlursuttag, bra batteritid, snabbladdning, USB-C, ”ren” android-upplevelse, helt okej bra kamera med bra funktioner, plats för två simkort.

Minus

Inte världens bästa skärm, hade ibland något litet problem med låsningar/hängningar, svårt med svep-gester (är valbart), inte så säker ansiktsigenkänning, känsligt hur man placerar mobilen när man pratar i telefon för att höra, ingen trådlös laddning, vattentålig men inte vattentät, ingen plats för minneskort.

Design och första intryck


OnePlus grej är att de gör sina mobiler med sina användare i första rummet. De lyssnar verkligen på sitt community och försöker skapa mobiler till riktigt pressade priser men med de premium- och trendfunktioner som användarna efterfrågar.
OnePlus 6 har en riktigt snygg, slimmad design med mjuka rundade kanter och tre färger att välja på: mirror black (den jag testat), midnight black (mattsvart) och silk white (en vit variant med pärlemor, jättefin!).

Framsidan täcks av skärm sånär som på det lilla hacket (ändå rätt litet hack!). Om man hellre vill ha en heltäckande svart kant överst så går det att ställa in. I hacket sitter selfiekameran och högtalare.
Skärmen är inte topp på marknaden men det är inget man tänker särskilt mycket på i daglig användning. Den är krispig, ljus och skarp. Det är en 6.28 tums AMOLED display med gorilla glass 5.
På baksidan sitter de dubbla kameralinserna, blixt och fingeravtrycksläsare. Allting är väldigt symmetriskt och snyggt, vilket jag uppskattar. Det första jag tänkte när jag såg mobilen på lanseringen var att den såg ut som en iPhone X framifrån och Samsung S9 bakifrån.

Den högblanka baksidan är superfin men en fingeravtrycksmagnet. Med recensionsexet fick jag som tur var med hela 5 olika originalskal så jag har kört på ett lite grå/svart med lite sandig feeling redan från början. Kanske inte världens snyggaste men helt klart praktiskt.

Användarupplevelse

Jag bestämde mig för att använda OnePlus 6 som min huvudsakliga enhet under två månader för den här recensionen. För att se om jag med den skulle kunna gå över till Android på heltid efter år som iPhone användare.
Så hur gick det?
Sammantaget skulle jag säga att det gått mycket bra och jag kunde utan problem göra allt jag behöver göra på min mobil med OnePlus 6. Jag är ju en något krävande användare och pushar oftast mina mobiler till gränsen för vad de klarar – och OnePlus 6 stod pall.

Utrymme och prestanda

Det finns modeller från 6GB i RAM-minne och 64GB lagring upp till 8GB RAM och 256 GB utrymme. Den har plats för dubbla simkort men tyvärr inte stöd för extra utrymme på minneskort.
Mobilen har senaste versionen av Android (8.1) och Qualcomm Snapdragon 845 processor, den snabbaste på marknaden 2018. Så det är verkligen prestanda i toppklass även fast mobilen kostar hälften så mycket som konkurrenterna.

Hörlursuttaget är kvar

Jag använder i princip alltid bluetoothhörlurar men när batteriet tar slut så är det skönt att stoppa i vanliga pluppar. Även för telefonsamtal använder jag helst headset med vanlig sladd. Att slippa hålla reda på donglar för detta ÄR väldigt skönt.
På lanseringen gjorde av OnePlus 6 gjorde de en grej av att hörlursuttaget var kvar eftersom det är något de flesta andra tillverkare tagit bort. Men så länge OnePlus användarcommunity vill ha uttaget så verkar OnePlus ha det kvar – bra grej ändå!

Svepgester och ansiktsigenkänning

En av de hetaste grejerna på mobiltelefoner 2018 är ju att försöka täcka så stor del som möjligt av mobilens framsida av skärm. Detta innebär i de flesta fall att en fysisk hemknapp på framsidan rationaliseras bort.
På iPhone X har Apple helt valt att skippa knapp och fingeravtrycksläsare och istället skapat Face ID, den säkraste metoden för ansiktsigenkänning vi sett hittills på en mobil. OnePlus 6 har lite mer av en kompromiss med fingeravtrycksläsare på baksidan och en lite enklare variant av ansiktsigenkänning som går genom kameran.
Även om jag tycker OnePlus gjort ett bra jobb med att få ansiktsigenkänningen snabb (när den väl funkar) så känns den allt för osäker och jag har i princip bara använt fingeravtrycksläsaren för att låsa upp. Eftersom OnePlus helt skippat på flashiga animationer för upplåsning så känns den kanonsnabb.
Jag testade först att ta bort de virtuella knapparna i botten på skärmen (för applådan, hem och bakåt) och försökte använda de iPhone X-inspirerade svepgesterna istället. Men de blev aldrig riktigt intuitiva och jag gjorde ofta fel eller råkade göra något jag inte ville.
Så det slutade med att jag valde att ha de virtuella knapparna längst ned vilket gjorde hela användarupplevelsen mycket bättre.
En gest som däremot älskar är att dra med tre fingrar nedåt på skärmen för att ta en screenshot! Sååå bra funktion som borde finnas på alla mobiler.

Batteritid

Batteritiden på OnePlus 6 står sig bra jämfört med andra modeller 2018 tycker jag. Jag är ju som sagt en väldigt krävande användare så det finns få mobiler som klarar en hel dag med min användning, hehe.
Men denna modell klarade sig för det mesta. Mobilen kommer med OnePlus egna dashcharging vilket ger ett fullt batteri på 20 minuter, så att fylla på under dagen var inga problem. Älskar snabbladdning!
Även fast OnePlus 6 har glasbaksida så saknas trådlös laddning. Enligt företaget själva är det för att de inte vill släppa en funktion förrän de gjort något på sitt eget sätt och är helt nöjda. Så vi får väl se vad som händer med nästa modell.

Allting Google och Google assistant

En stor anledning till varför jag ville köra fullt ut med OnePlus 6 är ju att den har en väldigt ren och avskalad version av Android utan massa egna funktioner och appar som tar upp onödig plats. Jag använder ju massor av Google-tjänster och vill gärna ha en så nära-originalet-android-version som möjligt. Vilket jag fick med OnePlus 6!
Det finns mycket positivt med att helt gräva ned sig i Googles universum med appar som samspelar väldigt fint och inbyggda, smarta funktioner.
T.ex. förslag som poppar upp och varningar om vilka appar som drar batteri m.m.
Jag använde mobilen på engelska i början för att kunna använda Google Assistant (röststyrd assistent). Eftersom jag har Google Home hemma ville jag se hur det skulle vara att ha assistenten i mobilen.
Dessvärre tycker jag inte det funkade toppenbra. Jag använde den rätt sällan och de gånger jag verkligen ville använda den – när jag körde bil till exempel – så funkade det aldrig som jag ville riktigt. Dessutom blev ju alla appar på engelska och det hela blev onödigt komplicerat så tillslut bytte jag tillbaka till svenska.

Det som funkade mindre bra

Förutom att Google assistant inte blev så användbart som jag hoppats så hade jag en del problem med att prata i telefon. Ironiskt va?
Det var som att själva högtalaren var för liten eller för känslig för placering på något sätt. Ofta lyfte jag luren till örat men hörde ingenting så jag fick liksom försöka justera greppet för att höra? Jättekonstigt.
Jag tycker den inbyggda högtalaren är lite skränig också. Inget som den normala användaren skulle tänka på kanske men jag använder ofta min mobil som radio/poddspelare när jag är ute och far. T.ex. på hotell. Jag tyckte OnePlus 6 lät rätt anskrämlig faktiskt så det var inte så najs att försöka spela musik eller podd ur den på ett hotellbadrum.
Det hände några gånger att hela mobilen eller en app hängde sig eller frös. Apparna gick oftast att stänga ned och starta om och mobilen kom oftast igång igen ganska snabbt men vill ändå nämna att det skedde. Antagligen eftersom jag pushar mobilen rätt hårt med att ha många appar igång samtidigt etc.
Något som också störde mig var att skärmen var väldigt känslig på kanterna. Bara genom att hålla i den kunde man råka göra olika grejer – vilket hände mig heeela tiden. Detta är ju ett mjukvaruproblem, där det handlar om hur man programmerat skärmens känslighet för olika typer av interaktion.
Detta har exempelvis Apple gjort mycket bättre på iPhone X och Samsung på sina mobiler med infinity displays – men som jag tycker OnePlus får lite bakläxa på denna front.

Kameran


För priset som OnePlus 6 ligger på så har den absolut en väldigt bra kamera. Den har dubbla kameralinser på baksidan, en 16MP/1.7 lins och en 20MP/1.7 lins. Den första har en optisk bildstabilisator för att ta skarpare bilder även i lägre ljus.
Kameran har porträttläge som kan sudda ut bakgrunden – funktionen kom även till selfiekameran i en uppdatering.

Kameran funkar bra i de flesta förhållandena men kan inte riktigt mäta sig med de dubbelt så dyra Samsung S9 eller iPhone X (vilket ju också är helt förståeligt).
Själva kameraappen är avskalad och lätt att använda. De inställningar du söker finns nära till hands och allting känns intuitivt och logiskt.

En sak som OnePlus 6 har lite svårt med är att hitta skärpan när man försöker fota något väldigt nära kameran. Fick kämpa lite för att få till den här bilden på lite episkt kattgos! ?

Att använda 2x-zoomen upplevde jag också försämrade bildkvalitén rätt märkbart. Ingen av linserna är ju en telefoto-lins så därför blir det så. I bättre ljusförhållanden kunde man få okej bilder med zoomen men i lite mörkare miljöer var det svårt.

Selfiekameran


Jag gillade verkligen att ta selfies med OnePlus 6. Särskilt när funktionen med porträttläge kom även till selfiekameran.
Det är en 16MP kamera med f/2.0 så riktigt fin upplösning också.
Android kommer ju med inbyggda ”beautyfilter” i kameran som man kan dra upp och ned på en slider. Jag ska villigt erkänna att jag använde denna funktion rätt ofta för just selfies. Oftast på 1-2 hacket för att bara släta ut huden lite lite grann. Kanske inte moraliskt korrekt men man är väl bara människa? ?

Slutgiltigt betyg


OnePlus 6 är en riktigt bra mobil i den här prisklassen. Snygg och slimmad design, stor skärm, premiumkänsla, bra prestanda, snabb laddning, bra batteritid, bra kameror och väldigt clean version av Android vilket ger en mycket fin användarupplevelse.
Såklart man kan fundera på vem som egentligen betalar priset för att kunna producera en så här billig premium-mobil? Som i de flesta fall fabriksarbetare och miljön. Jag hittar ingenting på Oneplus hemsida om hållbarhetstänk, arbetsförhållanden eller miljö – vilket nog är ett tecken på att det inte är någon hög prioritet för företaget tyvärr.
Med det stora användarfokus som OnePlus har vore det ju toppen om användarna började ställa högre krav på denna front!
Men allt som allt är det en av de bästa Android-upplevelserna jag haft och den första mobilen som fått mig att på riktigt överväga en permanent övergång. Så OnePlus 6 får 4 av 5 teknifikmedaljer.
Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

Skulle du kunna tänka dig en OnePlus? Har du några funderingar, frågor eller inspel? Dela gärna med dig i kommentarerna. ?

4 reaktioner på ”Recension: OnePlus 6 – två månaders test!”

  1. WOW, vad fin och inspirerande blogg du har skapat. Blir så taggad själv på att börja plugga design nu. Kul! Ville bara säga att du gjorde min dag.
    Fortsätt med det du gör. Kram!

  2. Jag har kört OnePlus sedan trean kom ut och har bara varit nöjd med telefonerna (klundservicen är en annan femma). Har funderat fram och tillbaka på sexan som är snäppet dyrare än de tidigare modellerna varit då de kommit ut, men med en så här fin recension från dig känns det lite som att jag bara borde köra! Så härlig blogg Elin 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering