Hyra cykel i Köpenhamn med app – test av Donkey Republic


I förra veckan var jag på bästis-semester i Köpenhamn med min kompis Linda. Vi var där tisdag-fredag och hade toppentur med vädret. Soligt och varmt varje dag. Förutom att kolla fotbollsmatcherna på mysiga pubbar och hänga på Amagerstrand park så ville vi såklart susa runt stan på cykel.

Hyra cykel i Köpenhamn

Det absolut enklaste sättet att ta sig runt Köpenhamn är ju med cykel så vi hade på förhand bestämt att vi skulle hyra cyklar onsdag-torsdag.
Vi bodde i Nørrebro och de lokala små ställen vi frågade om att hyra cykel hade alla som policy att man skulle lämna sitt ID-kort, pass, pengar eller ett kreditkort som pant under hyresperioden.
Jag förstår såklart att de behöver säkerhet men skulle föredra om de t.ex. kopierade ens ID eller betalkort, höll ”pant” på bankkortet eller skrev ett kontrakt (som när man hyr bil). Det känns lite osäkert att lämna ifrån sig sitt ID-kort tycker jag? Särskilt i flera dagar.

Hyra cykel via app med Donkey Republic

Vid en cykelbutik hade de dessa orangea cyklar utanför. Det är ett företag som heter Donkey Republic som har olika hubbar där man hyr deras cyklar helt via mobilen.

Så funkar det

Du registrerar dig i appen, jag reggade via mitt Facebook-konto eftersom det går snabbt. Du registrerar ett bankkort och sedan är du redo att hyra.
Appen hittar själv vilka cyklar som är lediga där du är med hjälp av mobilens platstjänster. Du väljer hur många dagar du vill hyra (vi valde 2 dygn) och genomför köpet i appen.
Cyklarna har olika namn. Våra hette Abbey och Yankee – vilket också stod på själva cyklarna. Så i appen dyker cyklarnas namn upp och du låser upp och låser cyklarna via appen.
För att låsa upp cykeln trycker du på ”Unlock” på rätt cykel (jag hade båda våra cyklar i min app), håller mobilen nära låset och så surrar det till och låser upp.

Låset har både ett inbyggt lås genom bakhjulet och en kedja om man vill låsa fast i ett cykelställ eller i en annan cykel.
När du vill ställa cykeln någonstans under din hyresperiod är det bara att låsa via appen.
När det är dags att lämna tillbaka cykeln i slutet av hyresperioden kan du hitta en återlämningsplats i appen. Vi lämnade tillbaka cyklarna på samma ställa som vi hyrde dem eftersom det låg nära där vi bor men man kan lämna någon annanstans också som anges i appen.
Appen upptäckte automatiskt att vi var på återlämningsplatsen och frågade om vi ville avsluta hyresperioden. Vi låste cyklarna och tryckte på End rental. Klart!

Vad kostar det?

Att hyra en cykel i två dagar kostade 180 danska kronor, vi la även till en extra stöldförsäkring för 15 danska kronor per dag. Så lite dyrare än att hyra via ”vanliga” uthyrare, men för oss kändes det skönt att göra allt via appen och slippa lämna bort ID, bankkort eller pengar.

Hur är cyklarna?

Vi gillade cyklarna mycket. De har en liten pakethållare på framsidan med ett gummiband där man kan spänna fast sin väska eller dylikt.
Låsen kändes rejäla och jättebra med kedjan så vi kunde låsa ihop våra cyklar. Det kunde vara lite småbuggigt då och då att låsa upp cyklarna men jag bara klickade bakåt och började om och då funkade det alltid.
Sadlarna går enkelt att höja och sänka efter behov och cyklarna har tre växlar. Det enda som var lite negativt var att sadlarna var väldigt hårda, vilket kändes efter några dagar kan jag säga.

Smidigt, snabbt och säkert

Jag kan verkligen rekommendera detta sätt att hyra cykel på i Köpenhamn (och andra städer!). Appen var enkel att förstå, smidig att använda och det kändes säkert att orda det hela direkt i appen istället för att lämna bort ID-kort eller pass.
Det var också skönt att slippa oroa sig för att tappa bort nycklarna eftersom man skötte allt i mobilen. Hade jag tappat bort mobilen hade vi ändå kunnat logga in på mitt konto i appen på en  annan mobil (till exempel Lindas) och lösa det på den vägen.
Vi hade massor av kul med våra åsne-cyklar och jag kommer absolut använda appen igen nästa gång jag är i Köpenhamn!

Har du testat att hyra cykel via app? Vad tyckte du?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”Hyra cykel i Köpenhamn med app – test av Donkey Republic”

  1. Så bra grej! Vi gjorde samma i Oxford med Pony Bikes, otroligt enkelt och smidigt. Den gick på tiden man cyklade, så när man låste cykeln och hade den parkerad så betalade man inte, vilket jag gillade! Hoppas det kommer till Örebro också!!

  2. Jag brukar ta med egen cykel till Danmark, men det är slut med det nu. Jobbigt att transportera cykel på tåg. Nästa gång hyr jag plats istället. Tack för informationen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!