Odla automatiserat – test av Click & Grow smart garden


Mitt i mörkaste december fick jag hem ett stort, brunt paket. Det innehöll ett test-ex av Click & Grows nya Smart garden 9. Eftersom jag varit nyfiken på denna smarta trädgård under lång tid var jag såklart väldigt peppad på att testa den och se om den verkligen gjorde det den utgav sig för att göra: leverera grönsaker och kryddor utan ansträngning!

Jag är sämst på odling

Viktigt att veta om mig i detta sammanhang är att jag har motsatsen till gröna fingrar (radioaktiva fingrar). Allt växande jag rör vid dör. Jag försöker verkligen, jag pysslar och vattnar och grejar. Men då vattnar jag för mycket. Eller ger för lite näring. Eller så är det för lite luft i krukan. Eller så står den för ljust. Eller för mörkt.
Hur fasen ska man kunna hålla koll på allt detta och samtidigt leva ett värdigt liv???
Men precis som med allt i mitt liv ser jag här till tekniken för att hitta min räddning. Click & Grows ”smart garden” (vi kommer till det vilseledande med ”smart” i detta fall) kommer med en vattentank, speciella ”pods” med deras smart soil och frön redan preppade samt en LED-ramp för ljus.
När du laddat i poddarna, fyllt tanken och satt i kontakten ska denna lilla trädgård alltså sköta sig själv och leverera grönt. Oavsett var du bor. Oavsett tid på året.

Del 1: Små skott (och mycket ljus) i mörkaste vintern


Jag plockade upp min nya trädgård och stoppade i odlingspoddarna som kom med i paketet:

  • 3 st minitomater
  • 3 st basilika
  • 3 st grönsallad

Jag fyllde vattentanken med vatten och stoppade i sladden. That’s it! Det finns inga inställningar, ingen app, inte ens en på-knapp. När du stoppar i sladden påbörjas en 16 h cykel där LED-rampen lyser. Därefter är den släckt i 8 h. Så det gäller att sätta i sladden en lagom tid på morgonen.

Jag och Max bor ju i en stor etta. Detta blev lite problematiskt då Click & Grow lyser starkt med kallt, vitt ljus. Inte direkt mysbelysning sådär i juletider. Vi satte i sladden kl 06.30 första morgonen. Då är den tänd till 22.30 då vi brukar gå och lägga oss.
Spontant tänker jag att det vore betydligt lättare med denna trädgård om man hade ett annat rum än det man sover i att ställa det. Jag började med att ha den på skrivbordet men sedan flyttade jag den till köket där den hamnade lite bakom en halvvägg iallafall.

Till min stora förtjusning började det dyka upp små skott i krukorna efter bara några få dagar!!! De små plastkuporna har man på i början för att skapa lite växthuseffekt.
So far so good!

Är Click & Grow smart garden verkligen smart?

Svaret på den frågan är: nej! För att en pryl i min bok ska få gå under begreppet ”smart” så ska den samla in någon form av data och använda denna för att göra sitt jobb lite bättre. Det gör inte Click & Grow.
Den är inte ens uppkopplad, vilket man ju skulle kunna säga är mininivån för att något ska kallas ”smart”. Det finns alltså ingen app eller kontroll av något slag. Inte ens en knapp till lampan.
Det är alltså ett automatiserat system. Det är väl egentligen främst rampen med LED-lampor som tillför lite teknik till denna pryl. Du skulle precis lika gärna kunna bygga något liknande själv med t.ex. IKEA:s hydroponiska odlingssystem och en LED-lampa på timer (något jag är sugen på att testa).
Click & Grow levererar främst en helhetslösning som ser lite cool ut i köket. De har också tagit fram sin ”smart soil” (materialet som man odlar i) som de optimerat för att det ska växa snabbt och för att grödorna ska bli näringsrika. Växte snabbt gjorde det absolut! Det där med näringen är svårt för mig att säga något om.

Efter två veckor


Efter ungefär två veckor såg det ut så här i min lilla trädgård. Jag gjorde absolut ingenting förutom att ta av de små plastkupolerna. I övrigt skötte sig trädgården på egen hand. När jag ställde trädgården bakom den här väggen förstörde den inte nattsömnen eller mysbelysningen lika mycket heller.

Del 2: Plantorna tar höjd och jag smakar för första gången


Här har det gått ytterligare någon vecka och vi är inne i januari. Som ni ser växer salladen så det knakar. Även basilikan har flera välutvecklade blad.
Genom att kolla lite på youtube lärde jag mig hur man ska beskära basilika för att få så stora och stabila plantor som möjligt så jag var väldigt aktiv med detta medan basilikan växte. Vet inte om det hjälpte supermycket men det gav absolut fler förgreningar på plantorna.

Hur smakade salladen och basilikan?

Jo men jag blev väldigt positivt överraskad av både basilikan och salladen vid första smakprovet. De smakade mycket. Jag var överraskad att salladen smakade så mycket sallad liksom. Och basilikan smakade absolut mer än vanlig basilika från affären.

Del 3: Det går uppåt, det går utför


Vi hoppar fram till februari och vissa av basilikaplantorna skjuter i höjden hur mycket jag än håller på och beskär och grejar. Men det är absolut mycket basilika.

Salladen hänger inte riktigt med i samma tempo. Dessutom börjar den bli väldigt blek och brun i kanterna. Eftersom jag inte har någon som helst feeling gällande växter och i det här fallet förlitar mig helt på Click & Grow gör jag inget åt det (för vet inte vad jag ska göra). Så salladen börjar snabbt gå utför och det blir inte mycket ätet av den tyvärr.

Tomaterna blommar!? Känns skumt. Men det börjar dyka upp små gröna tomater på plantorna iallafall. Så det kändes ändå försiktigt positivt i det läget.

En till automatisk kruka: Botanium


Ungefär i samma veva här fick jag hem en Botanium att testa. En självvattnande kruka tillverkad av ett svenskt företag, för den urbana odlaren. Denna har inte heller några ”smarta” (dvs uppkopplade) funktioner, men det utger den sig inte för att ha heller. Du stoppar i strömsladden och fyller den undre tanken med vatten. Därefter vattnar krukan automatiskt var tredje timme.
Krukan fylldes med sådana där små kulor, så det är väl därför de ska vattnas så ofta, antar jag.
Jag planterade basilika även i denna. Eftersom jag inte hade någon lampa på den så hände det inte särskilt mycket förrän framåt vårkanten när solljuset blev tillräckligt för att de små basilikaskotten skulle orka sig upp.

Det jag kan säga om detta kruka är att jag tycker designen är lite sådär. Absolut att den ser lite cool och futuristisk ut men den är inte jättesnygg, enligt mig.
Själva vattningen låter också ganska mycket, vilket gjorde att krukan tyvärr fick smeknamnet ”kisskrukan” i vårt hushåll. ? Vid något tillfälle slutade den också vattna så plantorna började ledsna. Vet inte vad som hände men plötsligt började den vattna igen.
Så vad jag kan säga är väl att ja, den funkar så som den utger sig för att göra och ja det är skönt att slippa vattna själv men för min del väger det inte riktigt upp för ljudet och designen.
Men shout out till företaget för bra ambitioner, jättefin förpackning och för att ni varit så hjälpsamma genom testet. Testar gärna framtida utvecklingar av produkten, för jag tror på det ni gör!

Del 4: Knäckta tomater, ledsen sallad och helt okej basilika


I april såg Click & Grow-trädgården riktigt, riktigt ledsen ut. Alltså jag vet inte om jag ska skratta eller gråta? ?Liksom det ska vara jag som ska kunna misslyckas även med detta…
Så här ska det alltså se ut enligt reklambilderna:

När de små små tomaterna äntligen blev röda smakade jag såklart och… nä… blä. De smakar ingenting. Mjöligt och intet sägande. Dessutom orkade inte tomatplantorna hålla uppe tomaterna så de föll och knäcktes. Knas.

Salladen började mutera eller något och istället för stora, gröna salladsblad som på bilderna blev det någon sorts höga, små salladsspiraler?!?
De började också blomma? Det här kan bara inte vara rätt… ?
En lite mer växtkunnig kompis som kom hem till oss sa att växterna behövde näring. Max hällde i växtnäring i tanken och efter det har iallafall basilikan repat sig något. Tomaterna fortsätter att vara sorgliga och äckliga. Växtnäringen gav de muterade salladsspiralerna eget liv och de växte bara uppåt och uppåt istället för utåt. Nu växer blomspirorna så högt att de går över LED-rampen om man inte klipper av dem.

Är det dags att ge upp?

Jag har helt gett upp på salladen och tomaterna. Basilikan däremot skördar vi av och äter, den smakar bra och ger rätt mycket blad också. Jag funderar på att börja plantera över den i flera krukor för det känns som att plantorna står alldeles för tätt.
På ett sätt är jag lite sugen på att beställa hem fler ”odlingspoddar” från Click & Grow och försöka igen. Testa lite fler kryddor och sådär. Fylla på med näring i tanken tidigare. Ställa trädgården lite mer soligt.
Samtidigt kostar varje refill-podd 99 kr. Så det blir ju en slant för något som i slutänden kanske är knappt ätbart.
Så! Är Click & Grow värd pengarna? I sitt nuvarande utförande: nej. Om man är sugen skulle jag i så fall satsa på den mindre varianten för kryddor, med bara tre krukor. Vill man odla så här mycket tror jag mer på att bygga något eget med en LED-lampa på timer. Blir nog betydligt billigare!

Jag tror på framtidens smarta trädgårdar

Utveckligen på det här områden är på gång. Click & Grow är rätt tidiga och har satsat på att försöka göra en enkel produkt. Skulle de inkludera avancerade sensorer, utveckla en app m.m. skulle produkten bli mycket dyrare.
Jag har sett andra varianter som har fler sensorer och mer avancerad teknik. Dessa är dyra och inte redo för marknaden än men jag tror absolut det är där framtiden ligger.
En smart trädgård måste kunna tala om för mig vad som är fel när det går utför. Om det är för lite ljus, för varmt eller näringsbrist. En app måste påminna mig om vad jag behöver göra (beskära, plantera om, fylla på vatten).
Absolut att Click & Grow gav mig grönt i köket utan någon större ansträngning. Men två av tre plantor är i dagsläget oätliga. Det känns som ett epic fail ändå.

Vad tycker du? Ska jag försöka igen eller ge upp? Finns det någon framtid för mig som odlare??? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

8 reaktioner på ”Odla automatiserat – test av Click & Grow smart garden”

  1. Hej! Vi som gillar att odla har också ihjäl en massa plantor, men vi glömmer det och kommer ihåg de som lyckas. Det är som i sociala medier; man visar bara upp det som går bra. :/
    Det är jättekul att du testar teknikodlingsprylar, för det kan ju vara superbra grejer. Men det verkar vara en del jobb ändå?
    Vågar jag lämna några odlingstips, eller är det oombedd kritik? Jag provar. Hoppas jag inte gör fel. Spiralerna du pratar om är sallatens blomställningar. Man brukar försöka äta upp sallaten innan de kommer, för den blir smaklös efter att den blommat. De som vill ha sallat hela tiden sår ny regelbundet, typ en gång i månaden, för den blir inte god när den är gammal. Det är typiskt en sån sak som folk inte tänker på att berätta förrän man frågar. Och tomater blir smaklösa om de fått för lite näring, men det finns också sorter som alltid är trista och smaklösa. De kanske skickat med en sort som är låg och snygg på pressbilderna, men inte så god…? Kul att det gick bra med basilikan!
    Näring brukar vara bra att ge lite och ofta. Det är lite förvånande att företaget odlar både sallat och tomat i samma behållare. Grönsaker där man äter bladen, som sallat, brukar vilja ha mycket kväve i sin näring, medan grönsaker som ger frukt ska ha lite mindre kväve, för att skapa frukt istället för blad. Men jag har kanske fel; det är ju deras jobb att veta.
    Jag tycker du ska prova en gång till! Minst! Man kanske kan återanvända pluggarna med egna fröer? Priset var ju ganska saftigt.

    1. Tack Malin! Skönt att höra att jag kanske inte är så hopplös som jag känner mig ? Såklart man får ge odlingstips. Jag tackar och tar emot. Det förklarar saken med salladen också.
      Jag får göra ett nytt försök på något sätt helt enkelt ?

  2. Haha vilket underbart inlägg, gillar starkt att du är så ärlig i din recension! 🙂
    Jag har också provat en del liknande och skulle rekommendera att börja med att odla kryddor istället för tomat & sallad, ifall du nu vill fortsätta odla det vill säga. Som du skriver är basilikan god att äta av eftersom och jag tycker själv den är en riktig smakhöjare. Mynta är även lätt att odla och börjar snabbt växa och ta fart så vill man ha resultat ska man satsa på mynta haha. Akta bara att den inte börjar sprida sig till andra växter, den har nämligen en tendens att ta över så att säga.
    Kort och gott skulle jag säga att du absolut ska prova på nytt men kanske med örter istället? Sedan håller jag med Malin att man även har ihjäl en del växter och örter med tiden, det hör helt enkelt till 🙂

    1. Tack för uppmuntran!! Har efter allas peppande ord bestämt mig för att nog ge det en chans till. Tror jag ska prova att lägga i jord själv i krukorna och egna frön och se hur det går. Men bara kryddor.

  3. Vilket underbart inlägg, så härligt ärligt! Tycker absolut att du ska försöka igen, men sats på kryddor och eventuellt sallat. Tomater smakar inte så mycket om de inte får solljus och ordentligt med näring, så Dette kanske lite krångligt som start?
    Jagar en person som odlar mycket, men inte lyckas jag med allt, dessutom varierar det ju frångår till år med tanke på temperatur, nederbörd, soltimmar och annat som är omöjligt att påverka.
    Äsch, på’t igen ?

    1. Åh tack! Alltså det är så skönt att höra alla säga detta. Har verkligen sjukt dåligt odlingssjälvförtroende men nu känner jag mig peppad att försöka igen. Ska göra ett nytt försök med kryddor ?

  4. Haha! Underbart ärligt inlägg.
    Jag är ungefär lika kass när det gäller gröna fingrar. Men tips för nybörjare; Sockerärtor! Funkar skitbra och växer som ogräs (så lite beskärning får man vara beredd på , men inte svåra och krispiga och goda att äta direkt från plantorna. 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!