Huawei – yay eller nay? Recension av Mate 10 Pro och P20 Pro

Recension Huawei Mate 10 Pro och Huawei P20 Pro

För en tid sedan fick jag hem Huaweis nya flaggskeppsmobil Mate 10 Pro. Jag blev nyfiken eftersom det pushades hårt för att det var den första mobilen med inbyggda AI-funktioner.
Innan jag ens hunnit skriva min recension på denna mobil lanserade Huawei ytterligare en flaggskeppsmobil, P20 Pro – den första smartphonen med 3 (!!!) kameralinser på baksidan. Självklart blev jag nyfiken på den med och påbörjade ett test av den.
För att göra saker och ting lite mer sammanhållet på bloggen tänkte jag därför skriva om båda mobilerna i samma inlägg här samt i slutet reflektera över Huaweis telefoner generellt och om det är mobilmärket för dig!

Plus

Båda: Lång battertid, bra kamera (även i dåliga ljusförhållanden), snabb och vattentålig.
Huawei P20 Pro: Riktigt cool design och mycket bra kamera med tre kameralinser som verkligen står ut från mängden!

Minus

Båda: Huaweis egna operativsystem EMUI 8.1 (som ligger ovanpå Android 8.1). Ful och omodern design och saknar app-biblioteket som är en av de bästa grejerna med Android jämfört med iPhone (tycker jag).
Modellerna saknar trådlös laddning och hörlursuttag.
Huawei Mate 10 Pro: Inget som riktigt sticker ut i konkurrensen.
Huawei P20 Pro: har både flärp (notch) ovantill OCH fingeravtrycksläsare på framsidan? Märkligt designval (utvecklar mer i inlägget).

Design och första intryck

Huawei Mate 10 Pro recension
Mate 10 Pro känns väldigt gedigen och omsorgsfullt designad när man tar den i handen. Helt klart den där lite lyxiga premium-känslan som jag alltid tjatar om. För priset du betalar (runt 7000 kr i skrivande stund) är det absolut en mycket högkvalitativ design.
Mate 10 har en symmetrisk design på framsidan med en liten kant upptill och nedtill. Jag tycker det är lite fult att det står ”Huawei” tryckt på framsidan, men det är ju verkligen en småsak.
Huawei Mate 10 Pro recension
På baksidan har du de dubbla kameralinserna från Leica samt fingeravtrycksläsare. Jag gillar när allt är på mitten så här och det är lätt att hitta fingeravtrycksläsaren med fingret.
Ingenting med designen på Mate 10 Pro står ut från mängden. Den är bara en helt okej snygg telefon.

P20, däremot!!! Mums!! Alltså jag älskar verkligen designen på den här mobilen. Särskilt baksidan med den här gradient-varianten. Eftersom den också har tre kameralinser så har den något helt unikt som gör att den står ut från alla andra populära modeller på marknaden just nu.
I övrigt har den precis som Mate 10 den där härliga, lyxiga premiumkänslan i den rundade designen. P20 är ju den lite nyare modellen så den kostar också lite mer, cirka 8600 kr i skrivande stund.

Framsidan på P20 lämnar lite mer att önska. Skärmen sträcker sig hela vägen till överkanten och Huawei har gjort ett hack, liknande iPhone X, men det är betydligt nättare än på iPhone.
Det jag absolut inte förstår är designvalet att både ha hacket/flärpen OCH en fingeravtrycksläsare på framsidan? Det blir liksom total obalans?
Jag förstår såklart att de, precis som alla andra, vill erbjuda så mycket skärm som möjligt. Hacket har ju också fått en typ av status eftersom det utmärker nyare mobiler från gamla och för tankarna till iPhone X vid en första anblick. iPhone X är ju den främsta statusmobilen du kan ha just nu och hacket gör att du direkt kan identifiera den.
Så jag tror Huawei gått den här vägen för att rida på den statusvågen helt enkelt.
Sen är det absolut smidigt med fingeravtrycksläsare på framsidan så du kan låsa upp mobilen när den ligger på ett bord utan att behöva lyfta den. Tycker bara dynamiken och balansen i designen blir väldigt osymmetrisk och skev.

Inget hörlursuttag

Precis som på de flesta nya flaggskeppsmobilerna så har hörlursuttaget utelämnats på båda dessa modeller. De kommer istället med hörlurar med USB C-kontakt samt en dongel från USB-C till 3.5 mm.
Lurarna ser verkligen EXAKT ut som Apples dito. Samma fabrik eller skamlös ripoff? Svårt att säga.

Användarupplevelse


Jag kommer verkligen inte ifrån hur mycket jag stör mig på Huaweis egna skin för Android? EMUI…
Ikonerna ser omoderna och b-iga ut. De har tagit bort funktionen att svepa uppåt för att se alla appar (en av de bästa grejerna med Android tycker jag eftersom det gör det lätt att hålla skrivbordet rent och avskalat).
För mig känns det helt enkelt som en lite tristare variant av Android. De skickar också med sina egna appar för allt så använder du Googles appar får du dubletter. Inte heller något jag uppskattar särskilt mycket.
Huawei Mate 10 Pro recension
Men om vi bortser från det så är användarupplevelsen på dessa telefoner snabb, mjuk och effektiv. De inbyggda AI-funktionerna märks främst i effektiviseringen av batterianvändningen. Batteritiden för dessa mobiler är fantastisk.

Batteritid

Även när jag lämnat dem helt orörda så har de massor av batteri kvar flera dagar senare!? (Obs utan sim-kort så då drar de mycket mindre). Men de som gjort batteritester på dessa modeller bekräftar att de har mycket bra batteritid.
De laddar också mycket snabbt med USB-C (nya standarden) – du får en dags batteri på ungefär 20 minuters laddning.
En fin design-detalj är också att när man stoppar i laddaren kommer det upp en liten animation med gröna bubblor som flyter upp över skärmen från ladduttaget. Sådana små grejer kan verkligen lyfta upplevelsen tycker jag!
Båda modellerna saknar trådlös laddning vilket jag tycker är synd. Det är en funktion som jag börjat förvänta mig i nya mobilmodeller.
Huawei Mate 10 Pro recension

Kamera

Det går inte att sticka under stol med att kamerorna på dessa mobiler är väldigt bra. Både hårdvaran och mjukvaran. Fotoappen (som mycket annat med EMUI) är slående lik Apples motsvarighet btw. Det är tydligt att Huawei gärna vill att man ska kunna missta deras mobiler för en iPhone.
Både Mate 10 och P20 Pro tar riktigt bra bilder. De inbyggda AI-funktionerna analyserar vad som syns i kameran och ställer in rätt läge. T.ex. husdjur, porträtt, natur osv. Denna funktion funkar bra för det mesta.
Generellt tar dessa kameror riktigt bra bilder i de flesta förhållanden! Och P20 är snäppet vassare än Mate 10.
Mate 10 får du två kameralinser med 1.4 i bländare. Den ena med 12 mp och den andra en 20 mp monokrom-kameralins (som bara fotar svartvitt).
P20 sportar en 40 mp RGB-lins, en 20 mp monokrom och så en 8 mp telefoto-lins (också RGB). Detta gör att den kan fota väldigt bra i dåligt ljus, ge mycket detaljer och så har den har en 5x hybrid-zoom där du kan zooma utan att förlora bildkvalité.

Det bästa av allt skulle jag nog ändå säga är selfie-kameran! Där jobbar mjukvaran och beauty-filtrerna magi ? När jag frågade på Instastories om ni föredrog selfies från Huawei eller iPhone 7 valde merparten Huawei. Obs att det kanske varit mer likvärdigt att jämföra med iPhone X eller iPhone 8 men ändå!

Två selfies tagna i riktigt dåligt ljus med P20 Pro! ? Den kämpar lite med vitbalansen men tycker generellt den presterade riktigt riktigt bra.

Här är två selfies tagna i bra ljus med Mate 10! Kanske lite mycket beauty-filter på första bilden men men… ?
Eftersom både Mate 10 och P20 kommer med en monokrom lins så kan du i pro-inställningarna i kameraappen välja att fota i svartvitt för riktigt artsy bilder.

Dessa är fotade med P20.

Så, är Huawei mobilmärket för dig?

Det Huawei är väldigt bra på är att skapa premium-mobiler med funktioner och hårdvara i framkant. Det finns billigare varianter av dessa modeller som jag inte provat. Men även om dessa är ”pro” så är de väldigt prisvärda jämfört med andra flaggskeppsmobiler.
Om du är lite som jag och gillar en mer ”ren” version av Android, t.ex. om du är en van användare av alla Googles appar och tjänster, så kan Huaweis EMUI kännas lite störande. Har du inte så mycket preferenser så kommer dessa modeller funka fint!
Gillar du att fota mycket med mobilen och vill ha mycket möjligheter och en riktigt grym kamera? Då tycker jag du ska satsa på kanske framförallt P20 Pro. Den har verkligen riktigt bra kamera.
Om du gillar att ta selfies så kommer du älska båda dessa modeller!
Jag har svårt att se någon anledning att satsa på Mate 10 pro om du inte typ bara gillar den designen bättre och vill ha fingeravtrycksläsaren på baksidan? Eller om du hatar att ha hacket/flärpen på framsidan? För prisskillnaden är ändå så pass liten att jag i de flesta fall ändå skulle rekommendera på att satsa på en P20 ändå om du ändå ska köpa en ny Huawei.
Personligen tycker jag designen på P20 Pro gör den till en av de mest intressanta telefonerna på marknaden just nu. Plus trippel-kameran på baksidan som gör att den verkligen står ut från mängden.
Framsidan är lite knasig men samtidigt får du en fingeravtrycksläsare på framsidan vilket kan vara en fördel för vissa. Man vänjer sig också rätt snabbt vid den där lite knasiga symmetrin.
Om du är lite mer konspiratoriskt lagd och liksom FBI, CIA och andra amerikanska myndigheter känner oro inför att använda en mobil från ”ett företag med starka band till kinesiska kommunistpartiet” så är Huawei definitivt inte mobilen för dig!

Det var mina tankar om Huaweis senaste modeller. Vad tror du? Skulle du kunna tänka dig någon av dessa modeller? Och om du är Huawei-användare berätta gärna din upplevelse ?

10 reaktioner på ”Huawei – yay eller nay? Recension av Mate 10 Pro och P20 Pro”

 1. Nu har jag inte någon av modellerna du recenserat här i inlägget, utan jag har huaweis P10 modell (alltså någon version äldre) och för mig som tidigare hade en samsung galaxy s4 så har jag bara positivt att säga om huaweis telefoner. använder den dock inte speciellt avancerat eller hur jag ska säga 🙂

 2. Ojoj, för någon dag sedan beställde jag en P20 pro. Den har inte kommit ännu men jag ser fram emot att lära mig den! Det tog många timmar att tillslut bestämma mig för att gå från iPhone till Huawei – mest med tanke på mjukvaran…! Nu är jag inte så påläst, men det verkar finnas något som heter Nova Launcher som förenklar användarupplevelsen något om man är ovan Huawei… vet du något om det?
  Kram och tack för alltid så bra inlägg!

  1. Ja vad spännande att du valde att köra!! Tror du kommer bli jättenöjd. Har också fått tips om Nova launcher. Finns också en inställning fick jag höra för att få en app-låda när man sveper upp. Så det mesta går ju att fixa!!

 3. Jag har H P20 PRO, jag har på sistone fått problem med att jag inte får ljud i hörlurarna när jag pluggar i dem. Funkar ibland. Har du nått bra svar på detta.

 4. Min Huawei plite bara krånglar med simkorten, den vill endast använda det ena och jag har varit till alla tänkbara butiker men ingen förstår hur man gör, bara krångel och bestyr som kostar tid och pengar. Kan ej använda den längre helt enkelt. Kundsupport på Huawei började att jag skulle säkerhetskopiera och krångla, men jag förstår ej hur jag ska Göran och är rädd för att det bara innebärmytterliga renproblem. Nu efter att inte kunnat använda flertal kontantinsättningar på mitt Telia kort, samt att jag måste lägga ned både bensinpengar och ytterligare energi, problem, så kommer jag att slänga denna telefon och alldrig köpa Huawei igen. Den fungerade bra de första året, men det är efter det Huawei börjar krångla…Tänk på det innan ni resensera efter ett nyinköpt, det kommer nämligen ettmår efter det då ni ångrar er av val av köp.

  1. Tack för att du delar med dig av din erfarenhet, Anna. Och väldigt tråkigt att höra om så mycket teknikkrångel och att ingen har kunnat ge dig hjälp som du kände dig bekväm och trygg med. Hoppas att du lämnar in telefonen för återvinning dock – mobiler ska ju såklart aldrig slängas i sophinken. 😉
   Sen är det absolut en bra idé att lära sig hur man säkerhetskopierar sin mobil – oavsett modell eller märke. Men jag förstår verkligen att det kan kännas svårt och krångligt att sätta sig in i.
   Precis som du säger är det alltid svårt att tillfullo veta hur en viss mobil kommer funka i längden. Men det är också skillnad på enskilda problem som uppstår med en enheten (sådant kan hända alla användare oavsett mobilmärke och modell) och stora kända problem som drabbar många användare av samma mobil.
   Hoppas nästa telefon innebär mindre krångel! Kram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering