Tech och hållbarhet: Péla – ett komposterbart mobilskal!??!?

Péla mobilskal skal komposterbart ekologiskt eko nedbrytbar hållbarhet hållbart
Du som läser min blogg vet att hållbarhet är viktigt för mig. Även fast jag såklart gärna skulle vilja köpa de absolut senaste prylarna så gör jag väldigt väl övervägda köp och tar hand om min teknik för att den ska hålla så länge som möjligt. Jag försöker även göra hållbara beslut generellt i livet (inte äta kött, cykla elcykel, hållbar klädkonsumtion osv).
Jag är därför väldigt intresserad av företag inom tech som försöker sammanföra teknik och hållbarhet på olika kreativa sätt.
När jag såg en reklam på Instagram för ett komposterbart mobilskal blev jag därför väldigt nyfiken och klickade hem ett!
Péla mobilskal skal komposterbart ekologiskt eko nedbrytbar hållbarhet hållbart

Hur funkar det?

Det är ett kanadensiskt företag som tillverkar dessa mobilskal och de beskriver på sin hemsida exakt hur deras skal är tillverkade. En väldigt viktig parameter när det gäller hållbarhet är ju transparens gällande processen så plus för det.
”The Pela Case is made of Flaxstic®, which is comprised of compostable bioplastic elastomer and flax straw materials.” – Pela, FAQ
Flax straw är alltså linhalm. Det viktiga att lägga märke till här är att materialet enligt företaget är 100% komposterbart i en vanlig hushållskompost (en del komposterbar plast går bara att bryta i industrikompost).
Det finns ju olika typer av plast här i världen. Den vanliga plasten är tillverkad på olja. Men det finns även plast (bio-plast) gjorde på t.ex. sockerrör, stärkelse eller mjölksyra (Källa: Naturskyddsföreningen). De luriga med en del nedbrytbar plast är att plasten bryts ned i mindre bitar (mikroplast) men försvinner inte helt.
Så här skriver Péla om komposterbar plast på sin hemsida:
”Compostable refers to a material capable of breaking down into carbon dioxide, water, and biomass at the same rate as cellulose. Compostable plastic must also disintegrate and become indistinguishable in the compost and CANNOT leave any toxic material behind.
That means compostable plastic breaks down to a point that it can help in the support of plant growth. Pretty awesome, right? #thecircleoflife”. 

Kan skalet börja brytas ned/lösas upp i exempelvis en varm handväska?

Nej, det kan det inte. Skalet kan bara börja brytas ned i en kompostmiljö. Dessutom tar det rätt lång tid innan det är helt nedbrutet (2-3 år i en hushållskompost).

Péla mobilskal skal komposterbart ekologiskt eko nedbrytbar hållbarhet hållbart

Är det alltid bra med komposterbar plast?

Eftersom plast kan återvinnas så är det ju inte i alla lägen nödvändigtvis mer miljövänligt med komposterbar plast eftersom det är ju är en viss process att tillverka plasten. Om man hela tiden ska tillverka ny och kompostera den gamla blir det ju en miljöpåverkan i onödan i själva tillverkan.
Just mobilskal är ju en produkt som med dagens väldigt ömtåliga mobiltelefoner i glas är nödvändig för de flesta. Samtidigt är det en produkt man använder under relativt kort tid (några år som mest), eftersom de blir slitna eller man köper en ny modell som kräver ett nytt skal.
Mobilskalen hamnar ju då i soporna och bygger på sopberget. Att det dessutom masstillverkas massor av mobilskal billigt gör ju knappast saken bättre.
Därför tycker jag just ett mobilskal i komposterbar plast är en väldigt bra idé! Då kan man ju slänga skalet i komposten när man inte behöver det mer (eller ge vidare först såklart om det fortfarande är fräscht).

Hur är skalet att använda?

När jag valde att klicka hem skalet var jag väldigt nyfiken på hur det skulle kännas i materialet. Om det skulle vara typ slimigt som ett bananskal eller poröst/smuligt. Men jag blev väldigt positivt överraskad av hur rejält materialet känns. Rent av lite lyxigt?
Det är små specks av lin-halm i skalet som man känner med fingret (och ser med ögat) – vilket inte är något negativt tycker jag. I övrigt känns skalet lite som ett siliconskal snarare än hårdplast. Det sitter på jättebra och jag har använt det i några månader nu och det har inte slitits alls? Det ser fortfarande lika fräscht och fint ut som när jag fick det! Inga missfärgningar eller repor eller något.
Péla mobilskal skal komposterbart ekologiskt eko nedbrytbar hållbarhet hållbart
Jag måste säga att jag är otroligt nöjd med det här köpet. Jag betalade cirka 320 kronor för skalet (fri frakt) och det levererades snabbt (i en 100% återvinningsbar förpackning, bra bra!). Det finns en rad olika designer/färger samt modeller för de flesta populära mobilerna (iPhone och Android).
Jag beställde mitt skal direkt från företaget här.

Vad tror du om ett komposterbart mobilskal? Är det en bra idé? Något du skulle kunna tänka dig? ??

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!