Sluta slöscrolla – så undviker du att fastna i mobilen


Jag älskar min mobil och jag älskar sociala medier. Denna underbara portal till omvärlden, inspiration och kommunikation. Men även jag kan hamna i en loop ibland där jag slentrianmässigt tar upp mobilen och klickar in på appar som jag egentligen inte vill. Som mailen när jag är ledig eller Facebook när jag har tråkigt.
Tekniken ska ju hjälpa oss och göra våra liv enklare och roligare, det är ju mitt mantra här på bloggen. Att fastna i onödigt slöscrollande går ju helt klart emot detta.
Som tur är finns det enkla trix och strategier du kan testa för att bli lite mer medveten och komma ur ett beteende du inte är nöjd med.

Just detta pratade jag om i Elins Teknikskola på P4 Örebro härom veckan. I videon från P4 Örebros facebooksida här ovanför ger jag fem tips på hur du kan undvika slöscrollandet:

1. Tänk efter före och bli mer medveten

Det första steget i att komma åt alla typer av beteenden man har som man inte gillar är ju att bli medveten och tänka efter.
När det gäller mobilen kan det vara bra att börja öva på att tänka efter innan man låser upp telefonen: ”Vad är det jag ska göra?”.
Jag har en tendens att ofta ta upp mobilen utan att tänka efter alls och plötsligt har jag helt på automatik gått in på någon app och börjat surfa. Väldigt ofta kommer jag på mig själv med att snurra runt på Facebook, då går jag bestämt ur appen. Just då kommer jag på varför jag egentligen öppnade appen från början (”kolla tiden på det där eventet”). Känner du igen dig?
Så tänkt efter först och försöker fokusera mer på vad du verkligen vill göra på mobilen.

2. Lura muskelminnet – göm apparna för dig själv

Jag har spelat fiol sedan jag var 2,5 år gammal. Ända sedan jag var liten har jag lärt mig massor av låtar på gehör, alltså utan noter. Man lär sig genom att dela upp låten i små stycken som man övar och övar tills de sätter sig i muskelminnet.
Detta gör att jag ibland kan komma ihåg en liten snutt av någon låt jag inte spelat på kanske 10-15 år. I huvudet kommer jag inte ihåg riktigt hur den går men när jag börjar spela så kan fingrarna låten eftersom jag har ”lagrat” den i muskelminnet.
Samma mekanism som gör att man kan cykla i princip för alltid om man väl lärt sig en gång – även om man inte cyklar ofta.
Muskelminnet kan, när det gäller mobilen, dock jobba lite emot en. För om dina fingrar lärt sig exakt var en lockande app finns (Instagram t.ex.) så är det lätt att man klickar in på den utan att behöva tänka särskilt mycket. Det blir nästan som att fingrarna går på automatik.
För att tvinga dig själv att faktiskt tänka efter och ta ett mer medvetet beslut om vilken app du vill använda är ett enkelt tips att helt enkelt flytta runt apparna ibland.

3. Flytta apparna längre bort

Om det inte räcker att flytta runt apparna på skärmen är ett bra tips att flytta apparna längre bort. Jag har gjort så på min mobil att jag flyttat alla sociala medier och kommunikationsappar till det andra skrivbordet på mobilen. Så jag måste svepa åt sidan för att se eventuella röda notissymboler.
Det gör att det blir ytterligare ett steg fram till apparna jag har en tendens att slentrianmässigt gå in och scrolla på.
Om du vill göra vägen ytterligare längre kan du lägga appen i en mapp. Så då är det ett svep och ett klick innan du är framme.

4. Radera appen och använd webbläsaren

Det här är ett knep som jag vet att många använder för Facebook. Att helt enkelt radera appen helt och hållet.
Du kan ju använda Facebook via din dator, du kan även använda det via webbläsaren i mobilen. Att ta bort appen gör att det blir lite krångligare att komma in på Facebook vilket hindrar dig från att klicka in slentrianmässigt när du har lite tråkigt.

5. Sätt en timer

Det här kan vara en bra grej att göra till en början iallafall om du tycker du fastnar för mycket i slöscrollande. Någonstans handlar det ju om time management – att du inte använder den tid på det sättet du vill.
Så när du känner dig sugen på att scrolla lite sociala medier, sätt en timer. Då kommer du bli mycket mer medveten om hur lång tid du spenderar och du får en naturlig slutsignal när timern ringer. Då kan du enkelt bestämma om du vill fortsätta eller om du vill göra något annat.
Jag tycker generellt att jag blir mer effektiv när jag sätter en timer och bestämmer vad jag ska göra under en bestämd tid. Det finns många effektivitetsmetoder (t.ex. Pomodoro) som bygger på just detta.

Brukar du fastna i slöscrollande? Tycker du att det är ett problem för dig? Har du utvecklat några egna strategier? Dela gärna med dig ?

Elins Teknikskola är ett inslag i P4 Örebro som jag gör varannan vecka på tisdagar, live i radion strax efter kl 08. Där tar jag upp olika frågor eller förklarar fenomen gällande tekniken i vår vardag.

15 reaktioner på ”Sluta slöscrolla – så undviker du att fastna i mobilen”

 1. När jag vill lägga undan telefonen och inte slöscrolla använder jag appen Forest. Jag ställer in hur länge jag vill lägga bort telefonen och då planteras ett träd i appen. När jag tar upp telefonen ligger appen för skärmen och uppmanar mig att lägga ned den igen. Jag kan välja ”Give up” men då dör mitt träd. För mig blir det framför allt en påminnelse, många gånger tar jag under tiden upp telefonen helt omedvetet och blir påmind om att jag ju faktiskt vill fokusera på jobbuppgiften/tv-programet etc.

  1. Ja! Forest är en toppenapp på det viset. Man vill ju inte att det där trädet ska dö liksom. Jag använder oftast Forest för att koncentrera mig när jag jobbar men det är ju jättebra att använda så som du beskriver. Grymt tips!

  2. Forest måste jag prova!
   Jag tar ofta upp telefonen för att jag ska räkna ut någonting eller kolla upp som att översätta ett ord. Men då ”ramlar” jag in på sociala medier och jag glömmer bort vad det var jag skulle göra…

 2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 19 | glass, kosläpp och akleja. | REAKTIONISTA

 3. Tack för tipsen! Jag har tänkt så mycket på det här på sistone – hur jag är konstruktiv vid datorn men bara slö konsument av lättillgänglig information vid telefonen. Provar just nu Instagrampaus (känns så skönt!) och att läsa bloggar under de där uttråkade/rastlösa stunderna istället för att loopa Facebook. Det funkar ganska bra men jag skulle ändå vilja ha mer kontroll och tipset om att tänka efter före gillar jag! Ska även kolla upp kommentarstipset Forest, pga kan nog offra vad som helst för växter!

  1. Ja men jag håller med! Innan smartphones fanns spenderade jag så mycket slötid vid datorn men nu har datorn blivit mer produktivitet/jobb och mobilen har blivit tidsfördriv.
   Ja men precis som du skriver med att läsa bloggar så försöker jag fronta min mobil med appar som jag gärna använder för underhållning/tidsfördriv. T ex Pinterest, Bloglovin och spel jag spelar. 🙂
   Hoppas du gillar Forest. ?

 4. Jag fastnade i ett riktigt ”upptäck”-scrollande på Instagram i somras och mådde rätt kasst över det, eftersom min egen syn på min kropp försämrades av alla perfekta träningskroppar som dök upp. Så jag tog tjuren vid hornen och loggade ut från min privata instagram i en månad. När månaden var över hade jag verkligen vant mig av vid scrollandet och idag använder jag knappt upptäck privat 😀

  1. Så himla bra gjort!!! Heja dig ? Jag har också aktivt avföljt alla konton som innehåller för mycket smala kroppar och hälsohets. Istället följer jag body positive-konton och personer med andra kroppar generellt. Har hjälpt otroligt mycket mot diverse kroppsnojor!

 5. Gunilla Haglöf

  Ååå vad jag är glad att jag hittade din sida, så mycket lärdom du delar med dig av, TACK!
  Ser fram emot att lära mig mer.
  Har en fråga också, det där kugghjulet som man kan klicka på i Instagram, är det borttaget?
  Som sagt tack för en toppensida.
  /Nilla

  1. Hej Nilla! Vad kul att höra, tusen tack. Kugghjulet har flyttats. Man får gå till sin profil, trycka på de tre strecken i övre, högra hörnet och sen finns kugghjulet/inställningar längst ned i hörnet på menyn som skjuts ut.
   Lycka till! ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering