Sjuk i tre veckor som egenföretagare En hälsning från sjuksängen.

teknifik elin häggberg bostad lägenhet

Hej fina ni! Du kanske hunnit märka att det ekat ovanligt tomt här på bloggen på senaste tiden? Anledningen är att jag legat hemma, däckad i vad som började som en förkylning och sedan blev typ-halsfluss för att tillslut bli en verklig halsfluss.

Nu har jag ätit penicillin i tre dagar och äntligen kunnat sova, andas och äta ordentligt så jag känner hur livet och energin börjar komma tillbaka.

Kan man vara sjuk som egenföretagare?

Det är väldigt väldigt lätt när man driver eget att jobba på även när man är sjuk. Det finns ju oftast ingen som kan täcka upp för en. I mitt fall är det ju verkligen så. Ingen annan kan ta över mitt jobb. Så ofta gör jag det som är mest kritiskt även om jag är sjuk.

Däremot har jag verkligen lärt mig min läxa flera gånger att man måste ta tid till återhämtning. Även om det känns som att man inte kan. Det är inte värt att offra sin egen hälsa för något.

Så jag har vilat. Bäddat ned mig. Avsagt mig allt: möten, sjukskrivit mig från jobb, inte svarat i telefon, inte svarat på mail. Jag har förresten inte kunnat prata på en vecka så det har varit rätt enkelt att avsäga mig saker.

Såklart är det så att man ju får intäktsbortfall när man är sjuk. Vilket är ytterligare en anledning till varför det är viktigt att ta rimligt betalt när man är egenföretagare – för du måste ha en buffert ifall något händer.

Sen är det så att du med enskild firma faktiskt kan få sjukersättning från Försäkringskassan. Det kräver ju en del administration men är såklart värt det om man är sjuk länge och förlorar mycket pengar på det. Läs mer om sjukpenning med enskild firma hos Försäkringskassan.

Smarta Maria Niemi upplyste mig att du kan få sjukpenning från dag 2 med enskild firma, då baseras beloppet på branschstandard. Efter 24 månader baseras beloppet på dina tidigare deklarationer av din inkomst.

På väg tillbaka

Nu känner jag iallafall att jag äntligen är påväg tillbaka men jag tar det fortfarande väldigt lugnt och lyssnar på kroppen. Efter den pers det varit att inte kunna sova och äta ordentligt signalerar den ett stort behov av vila och sömn.

Precis innan jag dukade under totalt så fotade jag av en arsenal med prylar jag testat de senaste veckorna så de tänker jag försöka få upp här på bloggen snart. Plus massa annat.

Ville mest bara sticka in huvudet och berätta var jag blivit av.

Hörs snart igen! ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

1

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailklubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 221 times, 1 visits today)

10 kommentarer

 1. jennie 25 april, 2018 at 22:04

  Krya på dig Elin!! Bless.

  Reply
 2. Nenne 25 april, 2018 at 22:32

  Skönt att det vänt!!!❤️Äntligen! Kram!

  Reply
 3. Sofi 26 april, 2018 at 11:11

  Skönt du är på benen igen. En stressfaktor att vara sjuk som egen. Så tack för massa bra tips.

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 26 april, 2018 at 11:21

   Tack Sofi! ❤️ Ja det är verkligen en stressfaktor men jag tycker jag blir bättre och bättre på att hantera det

   Reply
 4. Sara 26 april, 2018 at 17:01

  Krya på dig!

  Reply
 5. Wilda 28 april, 2018 at 10:09

  Usch din stackare. Men SÅ BRA att du tar dig på allvar och tar hand om dig. Både förberedande och när det gäller. Klokt klokt!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *