Sjuk i tre veckor som egenföretagare

teknifik elin häggberg bostad lägenhet
Hej fina ni! Du kanske hunnit märka att det ekat ovanligt tomt här på bloggen på senaste tiden? Anledningen är att jag legat hemma, däckad i vad som började som en förkylning och sedan blev typ-halsfluss för att tillslut bli en verklig halsfluss.
Nu har jag ätit penicillin i tre dagar och äntligen kunnat sova, andas och äta ordentligt så jag känner hur livet och energin börjar komma tillbaka.

Kan man vara sjuk som egenföretagare?

Det är väldigt väldigt lätt när man driver eget att jobba på även när man är sjuk. Det finns ju oftast ingen som kan täcka upp för en. I mitt fall är det ju verkligen så. Ingen annan kan ta över mitt jobb. Så ofta gör jag det som är mest kritiskt även om jag är sjuk.
Däremot har jag verkligen lärt mig min läxa flera gånger att man måste ta tid till återhämtning. Även om det känns som att man inte kan. Det är inte värt att offra sin egen hälsa för något.
Så jag har vilat. Bäddat ned mig. Avsagt mig allt: möten, sjukskrivit mig från jobb, inte svarat i telefon, inte svarat på mail. Jag har förresten inte kunnat prata på en vecka så det har varit rätt enkelt att avsäga mig saker.
Såklart är det så att man ju får intäktsbortfall när man är sjuk. Vilket är ytterligare en anledning till varför det är viktigt att ta rimligt betalt när man är egenföretagare – för du måste ha en buffert ifall något händer.
Sen är det så att du med enskild firma faktiskt kan få sjukersättning från Försäkringskassan. Det kräver ju en del administration men är såklart värt det om man är sjuk länge och förlorar mycket pengar på det. Läs mer om sjukpenning med enskild firma hos Försäkringskassan.
Smarta Maria Niemi upplyste mig att du kan få sjukpenning från dag 2 med enskild firma, då baseras beloppet på branschstandard. Efter 24 månader baseras beloppet på dina tidigare deklarationer av din inkomst.

På väg tillbaka

Nu känner jag iallafall att jag äntligen är påväg tillbaka men jag tar det fortfarande väldigt lugnt och lyssnar på kroppen. Efter den pers det varit att inte kunna sova och äta ordentligt signalerar den ett stort behov av vila och sömn.
Precis innan jag dukade under totalt så fotade jag av en arsenal med prylar jag testat de senaste veckorna så de tänker jag försöka få upp här på bloggen snart. Plus massa annat.
Ville mest bara sticka in huvudet och berätta var jag blivit av.

Hörs snart igen! ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

10 reaktioner på ”Sjuk i tre veckor som egenföretagare”

  1. Usch din stackare. Men SÅ BRA att du tar dig på allvar och tar hand om dig. Både förberedande och när det gäller. Klokt klokt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!