Recension: Zhiyun Smooth-Q gimbalstativ till mobilen (+ video)

TL;DR

Ett gimbal-stativ är en typ av bildstabilisator som kompenserar för skakningar och handrörelser. Det gör det möjligt att få väldigt stabila bilder, glidningar och panoreringar som kan ge en mer professionell video. Zhiyuns Smooth Q gimbal-stativ kostar ungefär hälften av det populära DJI Osmo så jag ville se hur bra det verkligen är för den pengen.

Plus

Billigt, lätt, okej batteritid, trevliga kontroller.

Minus

Lite krångligt att komma igång, svårt att förstå de olika lägena, plastigt handtag, tar lång tid att ladda.

Design och första intryck


Stativet kommer med en liten förvaringsväska som ser väldigt mycket ut som ett ukulelecase och alla som ser dig om du har detta case kommer tro att du är musiker. Ändå rätt härligt! Gillar också generellt när prylar kommer med någon typ av väska/påse.
Även om detta stativ är i den billigare klassen, med ett pris från runt 1200 kr, så känns det inte dåligt byggt. Visst – handtaget är lite plastigt men den övriga konstruktionen känns hållbar och välgjord. Knapparna och joysticken (för att panorera, tilta och sådant) är sköna att jobba med.

Användarupplevelse

Jag har gjort en video på min youtubekanal där jag pratar lite mer om själva användarupplevelsen och där du kan se bildexempel med och utan stativet.
Jag tyckte att det var lite småklurigt att förstå instruktionerna för stativet och hur jag skulle använda det. Det finns olika ”modes” som också var lite småluriga att förstå. Det slutade faktiskt med att jag tittade på en tutorial på youtube för att helt få kläm på det. Jag tycker att en teknikprodukt behöver vara betydligt enklare att komma igång med än så. Det är nog det största minuset med denna produkt.
Det finns en app också men utifrån vad jag såg på youtube verkade den inte så värd. För min egen del förstod jag inte riktigt vad jag skulle ha en extra app till för det jag ville göra så laddade inte ens ned den faktiskt.

Vem passar det här stativet för?

Jag tycker det här stativet passar för dig som filmar mycket med mobilen och vill få lite mer professionella videos. På arbetsplatsen eller till dina egna kanaler. Med en bra mobilkamera och ett sådant här stativ kan du få riktigt fina och filmiska bilder vilket kommer höja kvalitén på dina videos avsevärt.
Det passar jättebra för dig som vloggar eftersom du kan sätta kameran i ”selfie-mode” och sedan få fina, stabila bilder när du filmar dig själv. T.ex. när du går runt. Den funkar också jättebra för att filma miljöer eller produkter eftersom du kan få till snygga glidningar och panoreringar.
Ytterligare ett bra område är om du håller på med något actionfyllt t.ex. skateboard, snowboard, löpning i skogen eller vad som helst där det är mycket rörelse involverat.

Slutgiltigt betyg

Jag tycker att det här stativet är väl värt pengarna det kostar. Det är lite av en inlärningskurva för att få kläm på det men det går ändå snabbt när man väl kommit igång. Med tanke på vilken kvalitetshöjning du kan få på dina videoklipp så tycker jag det är väl värt investeringen.
Smooth-Q får 3 av 5 teknifikmedaljer.

8 reaktioner på ”Recension: Zhiyun Smooth-Q gimbalstativ till mobilen (+ video)”

  1. Bra genomgång, både text och film! Jag hade en DJI Osmo under ungefär ett år och tyckte att den gjorde ett bra jobb. Blev verkligen stor skillnad på filmerna. Det slutade dock med att jag sålde den då det helt enkelt blev ännu en pryl att släpa runt med på resorna. Dessutom blev mobilen upptagen och det blir ganska fippligt att få exakt DEN DÄR vinkeln på en bild utan att ta loss mobilen från stativet (jag som gärna fotar lite snett och sånt). Dessutom, armen stack ut så mycket så min primära tanke, att få stabila in-flight-filmer, försvann eftersom linsen kom för långt från flygplansfönstret. Men då snackar vi ett ordentligt i-landsproblem. 😉

    1. Tack för input! Ja, det är helt klart inte något man hur som helst tar med överallt känns det ju som. Men t ex på en arbetsplats om man vill göra snygga videos till sociala medier tycker jag det skulle vara en solklar investering. ?

  2. Härligt med pryltest, men ingenstans står det vad den kostar, vad jag kan se. Känns som ev viktig grej. Visst kan jag googla och leta vidare, men hade varit enklare att få infon av dig! 🙂 Har länge funderat på olika typer av stativ/gimballs nämligen och kolat lite på samma märkes för min stora kamera!

  3. Jens Backeman

    Du skriver ”Smooth-Q får 3 av 4 teknifikmedaljer” men bilderna under visar 3 av 5. Vilken skala gäller egentligen, 75% eller 60%? 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering