Jag har introducerat nio gäris och icke-binäris till kodning

tech gäris sportlovsläger Örebro 2018
Tänk att tre dagar kan gå så snabbt? Tisdag, onsdag och torsdag denna vecka har jag suttit i en liten sal på ABF Örebro och hängt med dessa coola gäris/icke-binäris. Vi har gått igenom grunderna i HTML, CSS och så på slutet nosat lite på jQuery.
Deltagarna var mellan 13 och 19 år och har varit riktiga champions. De har bidragit med så mycket positivitet, kreativitet, bus och kul. De har varit fina mot varandra och generellt skapat så fin stämning.

Det viktigaste jag ville uppnå var en inkluderande atmosfär och locka personer helt utan erfarenheter av kod eller webbdesign att våga testa. Vilket det känns som att vi lyckades med! Det var bara 2 av 9 deltagare som testat på lite kodning innan, annars så var det något helt nytt för alla.

Dag 1: Så funkar internet och HTML

Den första dagen handlade såklart mycket om att lära känna varandra och vad vi skulle ägna oss åt under lägret. Vi gick igenom hur internet faktiskt funkar (något man inte tänker på så ofta) och vad en webbsida faktiskt är.
Jag tror det hjälper lite för att förstå vad man faktiskt håller på med om man iallafall har introducerats lite för den här delen. Därefter satte vi igång och började koda. Vi använde programmet Brackets som är ett gratis, open source-program vi använde på min kurs på Tjejer kodar i somras. Tycker det är riktigt bra och enkelt att använda.

Vi började labba runt med HTML och gick igenom olika element och hur man skapar en struktur för sin webbsida.
När vi hade fått lite känning på kodandet stängde vi datorerna och tog fram penna och papper. För ska man skapa en webbsida är det bästa att ha en skiss att utgå från så blir det lite tydligare vad man vill göra.
Så alla ritade och skissade med stor koncentration och började fundera på vilken typ av sida de ville skapa. Det var allt från oboy till motocross.

Dag 2: Designa sidan med CSS

Vi började dag 2 med ett quiz. Jag använde verktyget Mentimeter där man kan göra ett livequiz att visa på storbild där alla deltar med sina datorer eller mobiler. Man kan göra 6 frågor i gratisversionen. Ett lite roligare sätt att repetera och för mig att kolla lite vad som fastnat och inte från dagen innan.
CSS är koden som styr hur själva designen på sidan ska se ut. Färger, avstånd, typsnitt osv. Det är väldigt kul men också lite krångligare att förklara. Men jag tycker mina gäris hängde med riktigt bra och de började fixa med färger, bilder och typsnitt. Superkul att se hur alla började förverkliga sin skisser och hitta på helt nya idéer.

Dag 3: Mobilanpassning, jQuery och presentation

Sista dagen på lägret blev en riktigt fin och intensiv dag. Alla ville få klart sina sidor och jobbade koncentrerat. Alla hade också lärt känna varandra lite bättre och stämningen var sprallig – så härligt att se tycker jag!
På förmiddagen kom SVT Nyheter Örebro och filmade ett inslag om lägret (kolla ca 7 min in – finns tillgängligt i cirka en vecka). Vi gick igenom mediaqueries i CSS, en metod för att mobilanpassa sin design. Efter lunch (supergod arabisk buffé på ABF) kom ett helt gäng från Ninetech och hängde med oss och hjälpte deltagarna med deras kod. P4 Örebro kom också förbi och livesände en snutt!
Det sista vi gjorde var att gå igenom hur man med jQuery (ett bibliotek för JavaScript gjort för just enkla grejer på webben) kan göra en mobil meny som rullar ned när man trycker på den. Ninetech berättade även lite om tech/IT-branschen, om varför de vill se större mångfald i branschen (yay ?) och lite vilka olika roller och jobb som finns.
Därefter blev det presentationer där alla fick visa sin sida på storskärm och motta folkets jubel! ??

Jag är så stolt över mina Tech gäris och allt de lyckats åstadkomma på tre dagar. Nu är jag helt slut! ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering