Recension: Moto Z2 Force och Moto Mods En mobil som kan anpassas med Hasselbladkamera, fotoskrivare, högtalare eller projektor.

TL;DR

(tl;dr = to long, didn’t read – en sammanfattning alltså)

Moto Z2 Force är en supertunn, kraftfull mobil som kan användas ihop med “Moto mods”, en samling tillbehör som man fäster ihop med mobilen med magnetiska fästen. Det finns en uppsjö olika moddar men jag har testat: 360 kamera, Hasselblad-kamera, projektor, gaming-mod, Polaroid fotoskrivare och JBL högtalare.

Plus

Snabb, kraftfull och supertunn mobil med extra hållbar skärm. Superenkelt att sätta på och börja använda moddarna. Användarvänligt och kul.

Minus

Vissa av moddarna är väldigt dyra för funktionen man får. I många fall skulle en lös accessoar funka lika bra eller bättre. Modsen går ej att använda om du byter mobil, blir i princip värdelösa. Visa moddar måste laddas för sig vilket är lite irriterande.

Design och första intryck

Moto Z2 Force är en riktigt grymt mobil, med eller utan moddar. Den är väldigt tunn, har fin skärm som ska vara extremt tålig (kallas ShatterShield). Den kommer med snabb processor, 6 GB RAM och en sjysst kamera med dubbla linser.

Den har en klar premium-känsla och är skön att hålla i. Designen känns igen från andra Moto-modeller med den runda kamerabumpen på baksidan. Mobilen har hemknapp med fingeravtrycksläsare och inte skärm över hela som var trenden under 2017. Det gör att mobilen kanske inte känns riktigt lika “ny och het” som andra varianter.

Användarupplevelse

Jag tänkte nu gå igenom varje mod var för sig och hur de var att använda och vad jag tyckte om dem. Sedan kommer jag ge ett slutgiltigt betyg på helheten. Alltså själva “fenomenet” med moddar. Okej, vi kör!

Hasselbladkamera

Med denna mod så gör du om din mobil till en Hasselblad-kamera med 10x optisk zoom. Att sätta fast modden är superenkelt. Magnetfästena känns stabila och det klickar i på en gång. Modden glider inte av när du använder den utan då måste “bända” isär modden från mobilen när du vill ta av den, vilket också är rätt enkelt.

När du satt på detta tillbehör kan du hålla i mobilen som en “vanlig” kompaktkamera och använda avtryckarknappen ovanpå för att ta bilder. Tittar gör du på displayen. Modden har en egen på och av-knapp. Det är viktigt att du stänger av modden innan du tar av den från mobilen.

Direkt när du snappat på den så öppnar mobilen en snabb liten guide och sen kan du gå in i kamera-appen. Här började dock mina problem. När jag tryckte på “Hasselblad”-knappen i kamera-appen så kraschade den. Varje gång.

Att fota med avtryckarknappen känns segt och gav ingen trevlig feedback. Det kände också väldigt oklart hur mycket bättre bilderna blev?

Här kan du se en jämförelse mellan en “riktig” kompaktkamera, min Canon G7 X och sedan Hasselblad-modden och telefonen utan modden.

Att ha 10 x optisk zoom är absolut ett plus men jag tror ändå du skulle ha mer glädje av en separat, bättre kompaktkamera än denna mod till mobilen. Modden kostar också nästan 3000 kr, vilket är pengar jag tycker du spenderar bättre på annat håll.

JBL högtalare

Om du ofta använder din mobil som musikspelare kan det ju vara gött att boosta ljudet. Genom att snappa på den här JBL högtalar-modden får du lite mer kräm och lite mer bas i ljudet. Så fort du satt på modden så byter mobilen till att spela upp via den. En helt sömlös och tillfredsställande upplevelse.

Ljudet då? Ja det är ju helt klart bättre, fylligare och starkare än om du spelar ur mobilens högtalare. Jämför du med en separat bluetooth-högtalare så är ljudet inte riktigt lika bra.

Detta känns ju inte som en mod du har på hela tiden utan något du sätter fast då och då. Det gör ju hela telefonen väldigt stor och otymplig. Det lilla bordsstödet visar ju tydligt att det är tänkt att du ska ställa mobilen och låta den spela.

För 800-1000 kr är jag osäker på om jag tycker denna tillför tillräckligt för att motivera den över en separat bluetooth-högtalare som du kan ha igång samtidigt som du använder mobilen som vanligt.

360-kamera

Det här är faktiskt en av de moddarna som jag tycker tillför något! Genom att knäppa på en 360-kamera direkt på mobilen så kan du filma och fota i 360 och sedan publicera direkt till sociala medier. Perfekt också om du vill sända live i 360!

Kameran har en gummi-plupp som skydd som du tar av vid användning. När du satt fast modden får du direkt ett 360-interface i kamerappen att använda där du kan välja mellan sfärisk eller dubbel vy.

För till exempel en mäklare skulle den här kunna vara riktigt värd för att snabbt få upp 360-vyer av ett nytt objekt på sociala medier. Även för typ museer, turistattraktioner och andra ställen där man gärna vill dela med sig av “platsen” skulle den kunna vara ett användbart verktyg. För oss andra har jag svårt att se att man använder 360-formatet tillräckligt mycket för att motivera kostnaden på 2500 kr.

Instashare projektor

Det här var en av moddarna som jag faktiskt använde “i verkliga livet” så att säga. Nämligen för att ha lite danceoke som uppvärming inför en roller derby-träning. Då kunde jag visa ett youtube-klipp på väggen. Det som är lite synd är såklart att eftersom projektorn är så liten så lyser den inte superstarkt, så det måste vara rätt mörkt i rummet för att det ska funka.

Det var också lite smålurigt att få bilden skarp med det lilla reglaget på modden. Hade ju föredragit om skärpan justerats automatiskt även om jag fattar att det är svårt.

För att visa film så ville man ju förstärka ljudet. Eftersom jag redan hade en mod på kunde jag ju inte använda JBL-modden utan tog vår Bose bluetooth-högtalare istället. Jag skulle också se att denna mod skulle kunna funka bra vid förevisningar av appar eller workshops där man vill visa sin mobilskärm stort. Däremot blir man ju då begränsad till liggande läge och man får inte röra mobilen för mycket för då tappar man skärpan.

3000 kr får du pynta för denna projektor. Svårt att se vem som skulle lägga de pengarna i ärlighetens namn? Kanske inför en längre camping/backpacker-resa för att ha som TV för Netflix/youtube?

Projektorn har ett eget batteri som jag upplevde tog slut rätt snabbt och då måste den laddas separat. Störigt.

Gamepad mod

Det här var en av moddarna som jag var mest peppad på. Den gör mobilen till en spelkonsol liknande PS Vita. Både joysticksen och knapparna kändes väldigt sköna att använda och helheten låg bra i handen.

Jag tyckte faktiskt inte det var något fel på modden i sig. Vad som däremot var svårt var att hitta bra spel att spela med den? Vissa av spelen som Motorola själva föreslog i sin dedikerade gaming-app fick jag inte att funka med kontrollen. Andra, som Sonic the Hedgehog, var helt okej men eftersom spelen är gjorda för touch-kontroller så blir det lätt lite småkonstigt.

Hade det funnits spel helt skapade för att spela så här så hade jag nog faktiskt tyckt att denna variant skulle vara värd de knappt 900 kr som den kostar! Frågan är bara vem som ska göra de spelen?

Nyhet: Polaroid Insta-share printer

Den här modden var jag också väldigt peppad på. Vem vill inte göra om mobilen till en polaroid-kamera? I verkligheten är det mer av en miniskrivare såklart, inte en riktig polaroidkamera med film osv. Denna är den nyaste modden i familjen.

Denna mod måste också laddas för sig för att funka. Du sätter fast den på mobilen och sedan kan du använda den dedikerade polaroid-appen, som du får ladda ner för sig, för att skriva ut bilder du tagit förut eller för att fota nya bilder och skriva ut. Du kan pynta med ramar, text och “klistermärken” i appen också.

Att installera film-paketet med 10 fotopapper var väldigt enkelt och utskrifterna går väldigt fort – vilket kändes väldigt positivt.

Första gången jag använde skrivaren gick allting superbra. Men andra gången jag skulle prova så kraschade appen hela tiden. När den tillslut funkade igen (efter omstart, ominstallation etc etc) så blev några av bilderna väääldigt mörka på ett konstigt sätt?

Men summa summarum så funkade det väldigt bra! Rekommenderat pris i Sverige är runt 1700 kr, utöver det kommer man ju behöva köpa pack med fotopapper. Det finns ju andra mobilskrivare i liknande prisklass, som Polaroid Zip eller HP Sprocket, som kan göra samma sak, fast med olika mobiler. Denna funkar ju enbart till en mods-kompatibel Moto-telefon.

Slutgiltigt betyg

Det som är positivt med Moto Mods är hur otroligt enkla de är att använda och hur bra det funkar att snappa på och av dem. Användarupplevelsen är på det hela taget väldigt god. Moto Z2 Force är också i sig själv en grym mobil, med eller utan mods.

Det generella problemet med modsen är att de är rätt dyra för funktionen de erbjuder, särskilt när man också är begränsad till användning med bara en viss typ av mobil. Och frågan är ju hur bakåtkompatibla framtida Moto-telefoner kommer vara med äldre mods?

I alla fallen med moddarna kan du köpa separata enheter som gör samma sak (oftast bättre) till liknande pris.

Så även om jag tycker mods-konceptet är kul så har jag svårt att se någon större marknad för det. Moddarna måste ju visa att de är bättre och smartare än att köpa en separat pryl – det lyckas de inte med i nuläget.

Jag har läst att de mest sålda moddarna är batteripacksmoddar, vilket jag förstår utifrån att det är typ den enda gången som en mod är snyggare, mer praktiskt och bättre än en lös motsvarighet.

Moto Mods till Moto Z2 Force får 2 av 5 teknifikmedaljer.

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

0
(Visited 74 times, 1 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *