Recesion: Håll koll på dina saker med Tile

recension tile test

TL;DR

Tile är en liten bluetooth-kopplad enhet som du kan sätta på en nyckelknippa, väska, lägga i en plånbok eller andra saker du vill hålla extra koll på. Du kopplar sen din Tile till mobilen via en app och kan därefter ringa till dina Tiles så länge de är inom räckhåll för mobilens bluetooth. Du kan också ringa din mobil från dina Tiles. Detta är den nya designen av Tile som heter Tile Pro.

Plus

Snygg och hållbar design, bra volym i högtalaren, enkel att använda, bra att man kan ringa åt båda hållen när man förlagt mobilen.

Minus

Går ej att byta batteri, säger inte till när den tappat kontakten vilket kan bli frustrerande, lite dyr för en pryl med batteri som bara räcker ett år, lite stor för många prylar.

Design och första intryck


Nya Tile Pro är helt klart snygg. Jag fick prova två modeller, den här i vitt/guld och en lite mer ”sportig” i svart. Den svarta har min man fått använda på sina nycklar.
Jag tycker den här är snygg som nyckelknippa och kan också se hur den skulle göra sig bra på dragkedjan på en väska. Dessutom känns designen väldigt hållbar och tålig. Jag gillar denna modell mycket bättre än andra varianter på samma typ av produkt som jag sett (som varit fula och plastiga).
De nya Tile Pro kostar ca 380 kr styck (nov 2017). Den äldre versionen av Tile kostar 280 kr (nov 2017).

Användarupplevelse

Det var lätt att koppla min Tile till mobilen med hjälp av den medföljande appen. Tile använder bluetooth vilket innebär att du måste ha bluetooth igång hela tiden på mobilen för att systemet ska funka. Detta drar lite mer batteri från din mobil, så enkelt är det.
Även Tile-appen måste vara igång hela tiden. Jag var orolig för att detta skulle sluka batteri men det har den absolut inte gjort. När jag kollar hur min batterianvändning på mobilen varit de senaste 7 dagarna så har Tile-appen enbart stått för 1% av förbrukningen. Snyggt!

Ringa på nycklarna hemma

För min del så insåg jag rätt snabbt att jag inte verkar förlägga mina nycklar särskilt ofta. För jag har nog inte tryckt på Tile-knappen för att ringa på dem mer än någon enstaka gång. Däremot vet jag att Max använt sin Tile desto mer.
Du kan använda appen för att gå runt och leta efter din Tile då de små gröna ringarna runt bilden visar om du är nära eller långt bort.
Så är man en sådan person som alltid måste spendera 3-4 stressade minuter innan man går hemifrån med att leta efter nycklarna så kommer man älska sin Tile.
Du bara öppnar appen och trycker på ”Nycklar” i listan så börjar din Tile att ringa. Du kan själv välja mellan några olika signaler. Din Tile låter ungefär som en riktigt gammal mobiltelefon när den ringer.

Använda Tile för att ringa mobilen

Den här funktionen är ibland nästan mer användbar än det omvända. För jag har en tendens att ständigt förlägga min mobil hemma. Jag lägger den i garderoben, i badrummet, på skohyllan, på micron, i soffan, under en bok.
Jag vet att Max använt den funktion en hel del. Själv har jag samma funktion mellan min Apple Watch och mobilen, där jag kan pinga mobilen från klockan. Jag använder den här funktionen dagligen så hade jag inte haft klockan hade jag nog använt min Tile desto mer.

När kopplingen slutat funka

Någon gång när jag faktiskt ville ringa mina nycklar med min Tile så hade kopplingen helt plötsligt slutat funka. Mobilen hade inte gett mig någon förvarning om detta. Som tur var hittade jag nycklarna och kunde återupprätta kopplingen men ändå störigt.
Däremot säger appen till om du råkar stänga ned appen eller stänger av Bluetooth. Kopplingen återupprättas (förhoppningsvis iallafall, tycker det funkat bra för mig) automatiskt när du slår igång bluetooth och appen igen.

Om din Tile är utom räckhåll för bluetooth

Så, Tile har ingen GPS-koppling. Så det funkar inte som ”Hitta min iPhone” eller liknande tjänster. Om du tappat bort din Tile längre bort än bluetooth räcker (vilket är runt 60 meter för Tile Pro) så kan du inte längre ringa till den.
Däremot så kommer du på en karta kunna se den senaste positionen där din Tile hade kontakt med din telefon. Så det är ju iallafall ett bra ställe att leta först.
Sen så har Tile ett lite smartigt system där appen kan använda andra människors Tiles helt anonymt för att skapa ett typ av Bluetooth-nät. Om någon av de andra Tile-användarna rör sig i närheten av din Tile så kommer du (men inte dem) få en notis om var din Tile befinner sig.
Det här kräver ju såklart att det finns många Tile-användare i närheten av dig, så här i Sverige krävs det nog en himla massa tur för att detta ska funka.

Slutgiltigt betyg

Jag gillar min Tile Pro och har den nu mer på mina hörlurar (eller rättare sagt fodralet till hörlurarna). Jag använder den inte så ofta men det känns ändå skönt att den finns där. Men är den känslan värd pengarna? För mig – inte riktigt. Däremot känner jag många som ständigt springer runt och letar efter saker som garanterat skulle ha nytta av den här typen av produkt.
Funktionen att kunna ringa från Tile till mobilen är också superanvändbar om man inte redan har en Apple watch. Fortfarande kanske inte riktigt värt pengarna men ändå bra.
Förhoppningsvis kommer Tile pusha utvecklingen ännu längre framöver och göra ännu mindre Tiles med längre batteritid. Jag hoppas på något inte större än en knapp eller ett litet klistermärke som man kan sätta på t.ex. (sin mammas) glasögon.
Jag ger nya Tile Pro ett betyg på tre teknifikmedaljer.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Recesion: Håll koll på dina saker med Tile”

 1. Hej! Jag kom in på din blogg för en timme sedan och kan inte sluta läsa – du har så fina, bra skrivna och intressanta inlägg! Jag är en sådan som tappar bort saker för jämnan så denna pryl väcker definitivt mitt intresse! Synd att du inte upplever att den är optimal. Finns det någon liknande produkt som du kan rekommendera?
  /SlarvFrida

  1. Hej Frida!
   Vad kul att höra. Varmt välkommen hit ❤️
   Det finns andra liknande trackers men de har ungefär samma funktion (eller sämre), är dyrare (om de har gps) eller är fulare. Så har tyvärr inget jag kan rekommendera mer än Tile. För rätt person tror jag ändå Tile kan vara väldigt användbar.
   Har haft dessa i ett år nu och min man har den ena. Den tog precis nu slut på batteri och han var faktiskt sugen på att köpa en ny. De har också ett reTile-program där man ska kunna få en ny Tile. Så han är ändå nöjd med sin och vill fortsätta ha den så det är ju ett bra betyg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!