Vad är 301 redirect?

Vad är 301 redirect?
När man flyttar innehåll från en URL till en annan som betraktar Google det som en helt ny sida. Om du spenderat flera år på att bygga upp Google-ranking på din blogg eller webbsida så slänger du allt det arbetet i sjön om du byter domän. Ovärt, eller hur? Det finns en lösning: 301 redirect!

Vad är 301 redirect?

Det är ett sätt att dels leda om gamla länkar som ligger på nätet till din nya adress. En vidarebefordring helt enkelt. Det är också ett sätt att tala om för Google att innehållet har bytt adress.
Genom att använda 301 redirect kan du ta med dig din gamla länkkraft och SEO till din nya URL. Bra va? Exakt hur du går till väga (framförallt som bloggare) hittar du i veckans inlägg på Tech Thursday.

>> Tech Thursday: 301 redirect – så riktar du om länkar utan att förlora SEO

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

8 reaktioner på ”Vad är 301 redirect?”

 1. Jättebra guide! Jag rekommenderar även att använda ett verktyg för att upptäcka 404-sidor (sidor som inte finns). Dem bör du också 301:a. Jag kan tipsa om ett verktyg som heter Screaming Frog. Många 404:or går även att se i Search Console. 🙂

 2. Hej Elin! STORT grattis till priset! Så häftigt, det är du verkligen värd! 🙂
  Jag har en fråga om det här med 301 redirect; jag är URKASS på tekniska grejer, och har därför tagit hjälp av en tjej i Australien som har flyttat min blogg från Blogger till WordPress, där den nu ligger på http://www.baraenkakatill.se. Hon har gjort en 301 redirect så att om man söker på t ex ”bara en kaka till havrekakor” på datorn så kommer man till mitt gamla recept, fast på den nya bloggen. Så långt är allting prima. Men det funkar bara på datorer, inte på mobiler. Hon säger att hon rekommenderades att välja ”disable” 301 för mobilfunktion, och att det tydligen skulle slöa ner sidan mycket och göra att den fungerade sämre. Stämmer det? Finns det något man kan göra för att det ska funka på mobila enheter? Det är ju jättemånga som står i köket och googlar recept, och när de hittar det och klickar på det kommer de numera bara till startsidan i sina mobiler, och det är ju jättetråkigt. Vore jättetacksam för svar. När du har tid, förstås. 🙂

  1. Tack så mycket!!! 🙂
   Jo visst är det så att en redirect kan vara lite långsam men det borde inte göra att det inte funkar alls på mobilen? Är inte helt 100 på varför hon tycker man ska disabla på mobil.. får fnula på det.
   Och du! Jag tvivlar på att du är urkass på tekniska grejer. Fake it til you make it! ??

 3. Hej, undrar om du skulle kunna hjälpa mig att förstå hur jag ska göra med 301 redirect. Jag bygger upp en ny hemsida på en temporär adress som sedan ska flyttas till kundens domännamn och till Oderland. Kundens nuvarande hemsida ligger hos hemsida24 och den här ska alltså tas bort när jag publicerar den nya som är en wordpress sida. Domännamnet är desamma. Vet du hur jag gör? Ska jag kontakta hemsida24 och be dem lägga in en 301 redirect på hela deras gamla sida? Är det någon idé när sidan ändå ska tas bort helt och ersättas av den nya? Eller ska jag ladda upp pluginet du tipsade om på den nya hemsidan? Känner mig lite förvirrad.

  1. Eftersom du ska flytta med domän-namnet behöver du ju inte göra en redirect på själva domänen. Däremot om det är så att det finns sidor på den gamla hemsidan som inte kommer finnas på nya eller som får en ny URL så kan det ju vara smart att rikta om dessa mot rätt URL på nya sidan. Iallafall om det är sidor som idag får trafik via Google. Du kan ringa om dessa med pluginnen jag föreslog när du satt upp sidan i WordPress och domänen är flyttad och klar.

   1. Tack så jättemycket Elin! Precis så jag menade – det finns sidor som idag driver trafik men som jag antagligen inte kommer ha kvar. Så jag behöver inte göra något med den gamla hemsidan utan sköter allt från den nya sedan? Och då är det bra om jag försöker leda sidorna som inte längre finns kvar till sidor med liknande innehåll?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!