Recension: Tracka tiden med Timeular


En av sakerna som jag och Fredrik pratade om i veckans Tekniksvep på Aftonbladet TV var den lilla prylen Timeular. Det är en tärningsliknande grej med åtta sidor som hjälper en att hålla reda på hur man spenderar sin tid. I det här inlägget tänkte jag ge den en lite mer utförlig recension.

Design och första intryck


Timeular görs av ett företag som heter ZEI och levererades i en ganska enkel papplåda. I lådan fanns själva enheten, en liten hållare, en tuschpenna, ett sudd och några kartor med stickers.
Jag blev lite förvånad över att själva enheten kändes så… enkel och lite billig i designen. Den kostar över 100 euro vilket gjorde att jag ändå förväntade mig mer av en premium-pryl. Med lite finare finish, finare material och kanske lite mer tyngd i sig?
På en sida av enheten finns en gummi-bar med en liten LED-indikator och en knapp som man trycker på för att slå på och para enheten via bluetooth.

Anpassa sidornas design själv

Du får som sagt med en massa klistermärken som du kan använda för att hålla reda på vad de olika sidorna symboliserar. Jag har använt ikonerna och de abstrakta mönstren.
Det är kul att man kan göra den helt till sin och rita/skriva själv med tuschpennan eller på de tomma etiketterna om man vill. Jag skulle nog på ett sätt tyckt det var snyggast att bara använda de abstrakta mönstren men tror jag skulle ha svårt att hålla reda på alla åtta sidorna då.

Användarupplevelse


När du installerar enheten första gången laddar du ned den medföljande appen antingen på datorn eller i mobilen (eller båda) och skapar ett konto så din data sparas i molnet och synkas över dator/mobil.
Du parar Timeular med din dator eller telefon via bluetooth och sedan är det bara att köra igång.

Välj vad sidorna symboliserar

Jag gjorde så att jag började med en sida, mail. Jag klistrade på en mail-sticker och ställde Timeular med den sidan upp. I appen på datorn tryckte jag på ”plus”-ikonen och skrev i ”Mail”. Den känner då av att den sidan är upp och börjar mäta tid.
När jag sedan började med något annat – t.ex. sociala medier – upprepade jag tillvägagångssättet för den sidan. Tillslut hade jag åtta sidor. De jag valt att använda är:

 • Bullet journal & planering
 • Content Creation
 • Ekonomi & administration
 • Email
 • Home Admin (typ städ, tvätt, laga mat m.m.)
 • Lunch, fika och paus
 • Sociala medier
 • Utbildning & research

Jag har testat Timeular när jag jobbar så sidorna har fått symbolisera olika saker jag gör när jag jobbar hemma. Det är då jag är mest mån om hur jag spenderar min tid.
Men om man jobbar på en arbetsplats skulle man ju t.ex. kunna låta olika sidor symbolisera olika projekt eller arbetsuppgifter. Eller så skulle man kunna använda den hemma för när man t.ex. städar, lagar mat, har fritid, umgås med familjen m.m.

Appen

Den medföljande appen är väldigt trevlig att använda. Den har en enkel, stilren och snygg design och var lätt att förstå om man följde installationsguiden.

I slutet på dagen kan du se en så här trevlig graf över hur du spenderat din dag. Du kan också välja ett datum-intervall och se vad du spenderat tid på under hela veckan, månaden eller året (även indelat på specifika aktiviteter om du t.ex. mäter ett specifikt projekt).
När du inte använder Timeular så ställer du den på högkant (så den ser ut som en diamant liksom) i den lilla hållaren. Då slår den av sig själv.
Det stör mig lite att du måste starta appen samt slå på och ansluta Timeular manuellt vid starten av varje dag. Det hade ju varit underbart om du bara kunde ta ur den ur hållaren och att den då på något automagiskt sätt slog igång sig och öppnade appen. Kanske i framtiden.
Om du använder appen Toggl Timer för att mäta tid så kan du ändå använda Timeular då denna är kompatibel även med den appen.

En sak som är bra är att om du är inloggad i appen både på datorn och telefonen så kan du öppna vilken som, oavsett vilken enhet Timeular är parad med, för att se dina timers.

Daglig användning och generell känsla

Jag har tidigare försökt mäta min tid med just Toggl Timer. Problemet för mig var att jag helt enkelt glömde bort att slå igång och använda appen. Det som är så najs med att ha en fysisk pryl så här är att man ser den och då kommer man ihåg att använda den (förhoppningsvis). För mig har det funkat för det mesta iallafall!
Dessutom är det något väldigt tillfredställande i att vända på Timeular när man byter uppgift. Det är ett sätt att medvetandegöra vad man faktiskt håller på med och gör att jag inte lika ofta hoppar mellan olika uppgifter. När jag vänt Timeular till ”Sociala medier”-sidan så använder jag sociala medier effektivt under en kort stund och sen går jag vidare till nästa sak.
För mig som är en riktig scatter brain och har en tendens att göra tusen saker samtidigt är det här faktiskt riktigt bra för produktiviteten!

Slutgiltigt betyg

På det hela taget tycker jag Timeular är en bra pryl som kan hjälpa produktiviteten och gör att man får bra koll på hur man spenderar sin tid. Appen och enheten i sig är enkel att använda och eftersom den är snygg att ha framme påminner den också en om att faktiskt använda den.
Det som drar ned betyget är att jag inte tycker varken kvalitén på enheten eller dess funktion stämmer överens med den dyra prislappen. Den skulle behöva komma ned ordentligt i pris för att verkligen bli en attraktiv produkt som jag skulle känna mig bekväm med att rekommendera.
Det slutgiltiga betyget landar därför på 3 teknifikmedaljer.

2 reaktioner på ”Recension: Tracka tiden med Timeular”

 1. Så intressant recension! Spännande pryl och vettiga reflektioner. Spontant kände jag att jag blev nyfiken men jag som gärna har minst två uppgifter igång samtidigt och bryter t ex studier/bloggjobb/skrivande med korta pauser av disk/fix/städ/vila så kanske det blir för stökigt att mäta tiden. Samtidigt går jag ju ofta till min BJ mellan uppgifterna och prickar av så det är ju en liknande funktion utan att mäta tiden.

  1. Jag vänder min till ”paus” när jag tar paus även om den är kort. Skönt i slutet på dagen tycker jag att se hur mycket paus jag faktiskt haft sammanlagt. Men ja det blir klurigt om man har två saker igång samtidigt. Då får man kanske i så fall ha bredare kategorier? Eller så hittar man, som du gjort, ett eget system ?❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering