Flyga drönare – så enkelt kan du filma och fota från luften

flyga drönare filma fota dji spark test
Utvecklingen av drönare har gått rekordsnabbt och idag är det möjligt att för några få tusenlappar filma sådant som förr krävde dyra kranar eller inhyrda helikoptrar. Dessutom har drönarna blivit mindre och mindre. Jag har testat drönaren DJI Spark som är liten och går att styra med mobilen. I det här inlägget tänkte jag berätta om hur du kan komma igång med att flyga drönare. Att fota och filma från luften är idag både billigare och enklare än du tror!

DJI Spark – liten, smidig och lätt att flyga

flyga drönare filma fota dji spark test
Det är verkligen galet hur snabbt det gått från att drönare krävde en stor dragväska till att dom nu är så små att man lätt kan stoppa dom i fickan? DJI Spark är en liten, prisvärd drönare som filmar i full HD. Den har en gimbal, alltså en mekanisk bildstabilisator, som gör att det man filmar blir väldigt stabilt och fint.
Denna drönare är speciellt framtagen för att göra det så lätt som möjligt att börja filma och fota från luften. Innan så behövdes det liksom en smärre kurs för att bli drönarfotograf – nu går det att i princip packa upp, ladda, synka och sen börja flyga direkt.

Fly more combo

Jag har en Spark med Fly more combo vilket inkluderar bland annat extra batterier, förvaringsväska, laddstation och framförallt: handkontrollen. Det går att flyga enbart med mobilen men det är lite klurigare. Så om du vill få till riktigt proffsiga filmer är nog handkontrollen att föredra.
Jag fick också med några färgglada skins att pimpa min Spark med så jag bestämde mig för att göra en riktig Teknifik-drönare.
flyga drönare filma fota dji spark test flyga drönare filma fota dji spark fly more combo skins färg

Kolla in filmklipp och de olika sätten att styra Spark här:

Förhöj dina filmer med en drönare

Så vad ska man då ha en drönare till? Möjligheterna är oändliga, skulle jag säga. En drönare kan både efterlikna filmer skapade med kran, dolly (alltså en rullande ställning för kameran) och helikopter.
När du välj börjat titta efter drönar-filmer i TV-program och på youtube så kommer du förstå precis vad jag menar.

Drönare i vloggar

En vanligt vlogg kan tas till en helt ny nivå med hjälp av en drönare. Den är nämligen perfekt för att göra det som kallas för ”establishing shot” (etableringsbild), alltså ett kort klipp som visar för tittaren var man befinner sig. Om du bor i lägenhet kan du filma utifrån – kanske med en glidning in mot fönstret?
Bor du som vi på en stor gård kan ju en svepning över gården vara perfekt för att visa var man är. En sådan bild passar ju jättebra om man vill göra ett snyggt intro också.
flyga drönare filma fota dji spark test
 
Vill du ha lite inspiration för hur du kan använda drönare i vloggar kolla in Casey Neistat och Jonna Jinton !

Skapa stämning för rese- eller bröllopsvideos

Jag har sett många som filmar med drönare i bröllopsfilmer. Särskilt när det är utomhus men DJI Spark funkar fint att köra inomhus också (se bara till att ta det lugnt, öva på en trygg plats först och använd propellerskydd!).
Här är en video som förevisar detta på ett mycket tydligt sätt. Denna typ av klipp är verkligen superlätta att filma med DJI Spark men resultatet känns väldigt dyrt och proffsigt.
Detta funkar ju även för att fånga en plats i en video från en resa!

Fota med drönare

Man kan också ta bilder med en drönare. Något som fler och fler mäklare börjat göra till exempel. Förutom miljöer och byggnader så är ju bilder tagna direkt ovanifrån tacksamma att ta med en drönare.

Ovanifrån och flat lays

Här är ett exempel från Sandra Beijers instagram (hon har en DJI Spark!), visserligen en film men har även sett som bild.
Du kan också använda en drönare för att fota ett gigantiskt flat lay: effektfullt och ser betydligt svårare ut än vad det är.

Gruppfoto

flyga drönare filma fota dji spark test
Här är ett familjefoto jag tog framför mina föräldrars hus. Ett kul minne och betydligt lättare att få med hela huset när man fotar från luften. Bilden blev lite överexponerad så får nog öva lite mer, men ändå kul!

Mina tips till dig som är nybörjare och vill börja flyga drönare

 • Börja med att ladda upp batterier, mobil och controller
 • Se till att ha gott om tid på dig första gången för du kommer antagligen behöva uppdatera en massa mjukvara innan du kan sätta igång.
 • Börja enkelt på en stor, tom plats t.ex. en fotbollsplan eller en tom parkering. Då behöver du inte vara rädd för att crasha in drönaren i något.
 • Ta det steg för steg. Börja med att lyfta och landa. Prova sedan att flytta lite lätt åt olika håll. Sedan kan du börja experimentera mer.
 • Glöm inte att faktiskt filma! Detta misstag gjorde jag så många gånger i början. Eftersom man ser bilden på mobilskärmen är det lätt att känna det som att man filmar fast man inte slagit igång filmfunktionen.

Många större drönare kan vara betydligt klurigare att lära sig flyga och där kan man behöva gå en kurs. Men med en mindre drönare som DJI Spark går det bra att som nybörjare ge sig ut direkt. Den är väldigt stabil i luften vilket gör den lättare att flyga. Den har också sensorer som gör att den själv undviker hinder. Den flyger automatiskt tillbaka och landar när batteriet håller på att ta slut.

Vilka regler gäller för att flyga drönare i Sverige?

Det viktigaste att tänka på när du flyger och filmar med drönare är att:

 1. Se till att du alltid kan se drönaren med blotta ögat och flyg inte högre än 120 meter upp i luften eller längre än 500 meter bort från dig.
 2. Om du ska filma med drönaren på de sätt som jag beskrivit ovan så är det rätt lugnt. Men om du ska filma och fota ”geografisk information”, liknande flygfoto, behöver du tillstånd från Lantmäteriet.
 3. Det är inte tillåtet att flyga över skyddsobjekt eller i närheten av flygplatser och andra liknande platser.
 4. Undvik att flyga över folkmassor. Dels eftersom drönare låter rätt mycket och det kan kännas obehagligt. Det är också risk för skador om något skulle hända och drönaren faller ned eller försöker landa.

Transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller för att fota och filma med drönare.

Jag tycker det är superkul att det blivit så mycket mer tillgängligt att flyga drönare, framförallt när det gäller att fota och filma från luften. Det var mycket enklare än jag trodde även om det är lite av en inlärningskurva och det känns lite läskigt och pirrigt i början.
Bara av det lilla jag hunnit flyga hittills har jag blivit så inspirerad att fortsätta utforska vad jag kan göra för att förhöja mina filmer och mitt foto med drönarbilder.

Är du sugen på att testa att flyga drönare? Vad skulle du vilja göra med den rent kreativt? Dela med dig av dina tankar och eventuella frågor här nere i kommentarerna. ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

15 reaktioner på ”Flyga drönare – så enkelt kan du filma och fota från luften”

 1. Så himla kul med drönare!!! Det är min nästa stora investering i företaget. Fatta om jag hade en när vi var på Lofoten… Ba svepa in bland bergen och ut mot havet :O Sparar denna grymma guide till när det är dags!

 2. Har inte läst alla dina länkar men även som en äldre människa, så verkar det här väldigt kul ! Men kan man verkligen ta med sig den här i resväskan utomlands och filma hur som helst… Jag får väl leta lite på nätet om detta..

  1. Hej Reine! Såklart kan det vara bra att kolla upp vad som gäller i det specifika landet man reser till men i de flesta fall bör det inte vara några problem att filma på det sätt jag beskrivit här i bloggen. Kul att du blev inspirerad! Ha det fint!

   1. Jag har länge varit sugen på en drönare och detta gjorde mig ännu mer peppad! Jag tänkte dock satsa på en Dji Mavic eftersom den kan spara bilder i RAW-formatet. Tack Elin för ett jättebra inlägg och tack även till Peter för era videoklipp. Kul med svenska videoklipp om drönare!

 3. Alltså detta är såååå coolt hur sån här teknik gått från mångmiljonprojekt till hyggligt affordable för filmare och fotografer. Informativ video. Stabiliseringen och att den kan följa efter en kändes väldigt imponerande! Kan den följa efter en om man cyklar också? 😀

 4. Wow vilket härligt och roligt inlägg! Första gången jag faktiskt blev riktigt sugen på att testa. Jag har mest känt det som en obehaglig grej tidigare men så här är det ju jättefint och öppnar möjligheterna på många sätt. 😀

 5. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #43 | konturer, ärlighet och höstfärgerna. | REAKTIONISTA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!