Betala med telefonen – nu finns även Apple Pay i Sverige

apple pay sverige betala med mobilen
Något som vi pratade om i Aftonbladet Morgons Tekniksvep i går var det här med att betala med mobilen. Då pratade vi om rykten om att Apple Pay är påväg till Sverige och i dag bekräftades det ryktet. Jag berättade också om Samsung Pay som nyligen berättade att de nu även inlett samarbete med Swedbank.

Jag hade lite fel när jag sa att Apple pay funkar med alla Apple-mobiler – det funkar enbart från 6:an och uppåt. Samsung Pay funkar med Galaxy Note8, Galaxy S8 och S8+, Galaxy S7 och S7 edge, Galaxy A5 (2017) och A5 (2016).
Än så länge så har Apple Pay enbart lanserats för Nordea-kunder samt de med kort från St1 men det kommer säkerligen breddas med tiden. I länder som USA och Storbritannien där Apple Pay funnits ganska länge har det börjat bli allt mer populärt.
Efter vi hade sänt programmet kom också nyheten om att Google lanserar en egen variant kallad ”Pay with Google”. Sedan tidigare finns också Android pay, som än så länge inte lanserats i Sverige.

Vilka fördelar finns med att betala med mobilen?

Ja, det första är ju att du slipper ta med dig dina kort. Att i dag gå runt både med en stor plånbok och en mobiltelefon ställer höga krav på fickor och väskor. Genom att använda mobilen för att betala behöver du bara hålla koll på en sak. Extra smidigt när man t.ex. är ute på promenad eller springtur och kommer på att man vill köpa något men har lämnat plånboken hemma.
Både Apple Pay och Samsung Pay är också säkrare än att betala med vanligt kort. För du lämnar inte ut ditt riktiga kortnummer till butiken utan allt krypteras. När du lägger in ditt kort i mobilen så lagrar de inte det riktiga numret vare sig i mobilen eller i molnet heller.
Det är också smidigt när du vill shoppa online. Då kan du använda Apple Pay eller Samsung Pay för att betala direkt och behöver inte leta upp plånboken.
Du kan också lägga till dina medlemskort i din mobilplånbok så du slipper bära runt på dom.

Apple Pay funkar inte överallt

Apple Pay funkar enbart med kortterminaler som har kontaktlös betalning, alltså de lilla symbolen som visar att man kan ”blippa” sitt kort. Sådana terminaler finns tyvärr inte överallt i Sverige (än).
Samsung Pay har en stor fördel där – de har nämligen en teknik som gör att mobilen kan skicka en signal till delen av terminalen som läser av korts magnetremsa. Alltså där man drog kortet innan chip kom. Detta gör att man kan använda Samsung Pay i princip i vilken kortterminal som helst.
Sen finns det ju såklart fortfarande begränsningar. Som när man ska betala i en automat, för till exempel parkering. Tar batteriet slut i mobilen har du inte heller något kort att betala med vilket också kan vara lite lurigt.

Kortlöst är framtiden

Vi har redan gjort oss av med kontanter här i Sverige (mer eller mindre), där Swish givetvis hjälpt till för att göra övergången till digitala transaktioner mycket enklare.
Nästa steg blir givetvis att skippa plastkort för betalningar. Ju färre saker jag måste bära runt på desto bättre. Sen är det klart att övergången kan bli lite krånglig men jag är peppad på att ta steget in i framtiden och börja betala med mobilen.

Hur känner du för att betala med mobilen istället för med kort? ?

10 reaktioner på ”Betala med telefonen – nu finns även Apple Pay i Sverige”

  1. Fungerar bara med Nordea-kort (både Visa och MC) och ST1-kort än så länge men fler banker kommer säkerligen haka på.
    Det lanserades även i Danmark och Finland igår. Norge får dock vänta lite till.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering