Tech-svep v.36: Tre heta trender från IFA-mässan i Berlin


I måndagens upplaga av Tekniksvepet i Aftonbladet Morgon så fick jag prata heeeelt själv eftersom Fredrik var på The Conference i Malmö. Eftersom jag precis kommit hem från IFA-mässan i Berlin så passade det ju bra att berätta om tre heta trender därifrån (klicka på länken för att se hela klippet från Aftonbladet Morgon).

Tunna och skarpa TV-apparater


Nästan samtliga stora techbolag frontade sina montrar med TV-apparater. Supertunna poster-TV:s, gigantiska 8K-skärmar, ultraHD och så vidare.
Det är ju supercoolt att upplösningen på TV-apparater blivit så bra. Samtidigt så streamar vi ju allt mer av vårt innehåll, vilket oftast tar ned upplösningen. Så frågan är vad tusan man ska kolla på på alla dessa super-mega-ultra-TV-apparater?
De flesta kommer nog i första hand hamna hos företag och som reklam-skärmar innan de dyker upp i våra hem.

VR, MR och AR


Virtual reality, mixed reality och augmented reality är ju inte en särskilt oväntad trend på en mässa som IFA. Alla företagen ville visa upp sina innovationer där mycket fokus ligger på underhållning och gaming.
Problemet med VR tycker jag är att det forfarande inte riktigt är så bra som ma skulle önska. Upplösningen är fortfarande inte topp, iallafall inte med t.ex. Samsung Gear och för personer som mig som lätt blir åksjuka så kan en VR-miljö lätt bli illamåendeframkallande när upplösningen är för dålig eller det laggar ens det minsta.

En cool grej jag kollade på var Sony Touch, en liten miniprojektor/högtalare som kan göra vilken yta som helst (en vägg eller ett bord t.ex.) till en touchskärm! Som en väldigt fysisk version av mixed reality alltså.

Röststyrda assistenter för det smarta hemmet


För er som hängt med i tidigare Tekniksvep och här på bloggen kommer det knappast som någon överraskning att röststyrda assistenter som Alexa och Google assistant var något många företag lyfte fram hårdvara för. Både stora och små!
På bilden ser ni LG:s HubBot som är en liten supergullig robot att ha i t.ex. köket (än så länge inte lanserad). Panasonic visade upp sin nya smarta högtalare (i stil med Google home eller Amazon Echo) med stöd för Googles assistent.
Som boende i Sverige väntar jag fortfarande på att något företag (förutom Apple) ska komma ut med sin assistent på riktigt här i Sverige. Varken Googles assistent eller Alexa finns ju än så länge på svenska. Såååå tråkigt. Det enda vi har att hoppas på är ju Apples HomePod (som lär bli dyrast hittills). Tyvärr är ju inte Siri så himla bra så ja…

Jag visade en till sak i Tekniksvepet på Abmorgon som ni kan se i klippet (eller som ni sett på min Insta)… men den tänkte jag ta i ett eget inlägg. ?

 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!